Έχεις τέτοια κέρματα ή χαρτονομίσματα; Μπορείς να πάρεις έως 55.000 ευρώ

Πόσο αξίζουν σήμερα οι δραχμές; Ποια κέρματα ή χαρτονομίσματα είναι συλλεκτικά; Ποιας ιστορικής περιόδου; Με ποια κριτήρια θεωρούνται σημαντικής αξίας; Αν δεν είσαι συλλέκτης, τι πιθανότητες υπάρχουν να έχεις στα χέρια σου νομίσματα συλλεκτικής αξίας, που να μπορούν να «πιάσουν» αξιόλογες τιμές;

Έχεις τέτοια κέρματα ή χαρτονομίσματα; Μπορείς να πάρεις έως 55.000 ευρώ

Μια ανάρτηση στο e-bay έκανε κάποιους Έλληνες να βγάζουν από τα συρτάρια παλιά κέρματα και δραχμές που δεν πρόλαβαν να μετατρέψουν σε ευρώ ή ανακάλυψαν σε σεντούκια και στρώματα ηλικιωμένων συγγενών που απεβίωσαν και να τρέχουν να τα πουλήσουν θέλοντας να κερδίσουν χρήματα.

Μάλιστα, αρκετοί που που θέλουν να το ψάξουν περισσότερο αναρτούν αγγελίες σε διάφορες ηλεκτρονικές σελίδες ή τρέχουν στα υπαίθρια παζάρια για «το κυνήγι του θησαυρού»

Όμως, υπάρχουν δραχμές που πράγματι μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη. Για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της γνώσης.

Ύστερα από 23 χρόνια οι παλιές δραχμές, κέρματα και χαρτονομίσματα πωλούνται σε ιστοσελίδες δημοπρασιών αρκετά υψηλά για τα δεδομένα των συλλεκτών έναντι αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αφήσει σε κάποιο συρτάρι δραχμές. Παλιά κέρματα και χαρτονομίσματα που έχουν στην κατοχή τους και συνειδητά δεν αντάλλαξαν μετά από το 2000 σε ευρώ. Σήμερα, ύστερα από 23 χρόνια οι παλιές δραχμές, κέρματα και χαρτονομίσματα πωλούνται σε ιστοσελίδες δημοπρασιών αρκετά υψηλά για τα δεδομένα των συλλεκτών έναντι αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Ενδεικτικά με μια μικρή έρευνα στην ιστοσελίδα της Χρυσής Ευκαιρίας βλέπουμε πως οι παλιές δραχμές μπορούν να πουληθούν έως και 65.000 ευρώ.

Κάποιο πωλούν τις δραχμές σε μορφή συλλογής, άλλοι μεμονωμένα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις της πώλησης προηγούνται σκληρές διαπραγματεύσεις.

Πώς να πουλήσετε τα παλιά σας κέρματα στο διαδίκτυο

Ίσως έχετε μια παλιά συλλογή νομισμάτων στο σπίτι που θα θέλατε να κερδίσετε επιπλέον μετρητά πουλώντας, τα ή απλά θέλετε να πάρετε μια εκτίμηση της αξίας τους. Στην ιστοσελίδα ecwid.com μπορείτε να πάρετε τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Αναζητήστε τη γνώμη των ειδικών

Μπορεί να μάθετε να αξιολογείτε νομίσματα, θα πάρει χρόνια όμως να αποκτήσετε την απαιτούμενη άνεση και εμπειρία για να το κάνετε σωστά. Αν πάλι βρίσκεστε με νομίσματα στα χέρια σας, που δεν γνωρίζετε την προέλευσή τους ή την ιστορία τους, η ασφαλέστερη λύση είναι να απευθυνθείτε στους ειδικούς. Πολλοί συλλέκτες θεωρούν, ότι τα νομίσματά τους είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι πραγματικά είναι.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος, που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και επηρεάζει τις τιμές των νομισμάτων, έχει να κάνει με την αγορά και τη ζήτηση. Ένα νόμισμα δεν είναι πολύτιμο μόνο λόγω κατάστασης ή σπανιότητας, αλλά η επιρροή της «μόδας» φτάνει και εδώ. Αυτό σημαίνει, ότι μια χρονική περίοδο μπορεί να πωλούνται περισσότερα «Χ» νομίσματα, που παλιότερα δεν είχαν τόση ζήτηση, κάτι που αυτονόητα ρίχνει την τιμή τους. Επιπρόσθετα πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη, ότι ένα νόμισμα αξίζει, όσα ο συλλέκτης είναι πρόθυμος να πληρώσει. Φανταστείτε δύο ένθερμους συλλέκτες να ενδιαφέρονται για το ίδιο νόμισμα. Η τιμή θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα. Για τον λόγο αυτό είθισται προτού προχωρήσει κανείς σε μια αγορά, να αναζητά την αμερόληπτη συμβουλή ενός επαγγελματία.