Έχετε στην τράπεζα αυτό το ποσό; Δείτε τι αποφάσισε η εφορία

Χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί θα βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τα ποσά και οι κινήσεις των καταθετών συνάδουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα που δηλώνουν οι κάτοχοί τους. Οι έλεγχοι θα μπορούν να φθάνουν σε βάθος 5ετίας.

Έχετε στην τράπεζα αυτό το ποσό; Δείτε τι αποφάσισε η εφορία

Εφορία: Καταθέτες με κινήσεις πάνω από 100.000 ευρώ στους λογαριασμούς ή με ακίνητη περιουσία (μετοχές, ομόλογα κ.α.) άνω των 200.000 ευρώ μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστό της για φορολογικούς ελέγχους ειδικότερα αν υπάρχουν εκκρεμότητες οφειλών καθώς αυτή η κατηγορία θα είναι η πρώτη που θα μπαίνει στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ.

Στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων και επενδυτικών λογαριασμών για όλους τους φορολογούμενους διαβιβάζουν οι τράπεζες στην εφορία

Πέραν των οφειλετών αυτοί που αμέσως μετά μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας προκειμένου  να «περαστούν από κόσκινο» θα είναι οι «μεγάλοι» καταθέτες, με κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ ετησίως και οι «μεγάλοι» επενδυτές, δηλαδή όσοι έχουν χαρτοφυλάκια κινητών αξιών με αξία άνω των 200.000 ευρώ.

Η αποστολή των στοιχείων της εν λόγω κατηγορίας  θα γίνει ως τις 29 Φεβρουαρίου από τις τράπεζες και κατ’ αρχάς θα αξιοποιηθούν για να προσυμπληρωθούν στις φορολογικές δηλώσεις τα εισοδήματα από τόκους. Στη συνέχεια η εφορία θα  προχωρά σε διασταυρώσεις με τα δηλωμένα εισοδήματα των φορολογουμένων, με στόχο να διαπιστώσει κινήσεις που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους και υποκρύπτουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Εφορία: Οι  κατηγορίες καταθετών και επενδυτών ξεχωρίζουν από την ΑΑΔΕ ως υψηλότερου κινδύνου

  • Όσοι έχουν εντός του έτους 2023 κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό. Να σημειωθεί πως ως κινήσεις νοούνται το άθροισμα των καταθέσεων ή το άθροισμα των αναλήψεων που έγιναν μέσα στη χρονιά,
  • Όσοι έχουν κινητή περιουσία (μετοχές, ομόλογα κλπ) άνω των 200.000 ευρώ.
    Ιδιαίτερη προσοχή θα δώσει η εφορία και στα ποσά που έχουν καταβάλει οι φορολογούμενοι για εξόφληση δανείων μέσα στη χρονιά, δίνοντας έμφαση στον εντοπισμό ποσών που πιθανόν δεν δικαιολογούνται από τα δηλωμένα εισοδήματα. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι συναλλαγές με κάρτες, μεταξύ των οποίων και οι αναλήψεις μετρητών από ATM.

Ειδικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε. (ΕΛΚΑΤ- ATHEXCSD), καθώς και οι Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, υποχρεούνται να διαβιβάσουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, στη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΓΓΔΕ, καταστάσεις σε ηλεκτρονικό αρχείο, έως τις 29 Φεβρουαρίου, στις οποίες θα περιέχονται οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων.

Τί θα πρέπει οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου

  • Το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων/συνδικαιούχων, όπως όνομα επώνυμο, ΑΦΜ και ημερολογιακό έτος αναφοράς.
  • Τα πλήρη στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι εμφανίζουν ετήσια κίνηση μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ. Ως κίνηση λαμβάνεται το σύνολο των καθαρών πιστώσεων ή χρεώσεων, όποιο είναι μεγαλύτερο και όχι το άθροισμά τους. Για τον υπολογισμό των ετήσιων συνολικών καθαρών πιστώσεων ή χρεώσεων ενός πελάτη (φορολογούμενου) λαμβάνεται υπόψη: τα εμβάσματα από (προς) τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών και τα ΕΛΤΑ, οι καταθέσεις/αναλήψεις ποσών με μετρητά ή καταθέσεις /αναλήψεις μέσω τραπεζικών/ ιδιωτικών επιταγών καθώς και οι μεταφορές από άλλα, πλην των δικαιούχων του λογαριασμού, πρόσωπα εντός του ιδίου οργανισμού (πιστωτικό ίδρυμα, ίδρυμα πληρωμών και ΕΛΤΑ). Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αντιλογισμοί λανθασμένων καταχωρήσεων πίστωσης ή χρέωσης του λογαριασμού, καθώς και οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και μεταφοράς ποσών μεταξύ λογαριασμών με κοινό δικαιούχο δε λαμβάνονται υπόψη. Στους λογαριασμούς με περισσότερους του ενός συνδικαιούχους θα πρέπει να ελέγχεται ότι είναι τα ίδια πρόσωπα συνδικαιούχοι τόσο στον αποστέλλοντα όσο και στον παραλήπτη τραπεζικό λογαριασμό. Σε διαφορετική περίπτωση, η μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό με μη ταυτόσημους συνδικαιούχους μπορεί να χαρακτηριστεί από την Εφορία ως δωρεά.
  • Τους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεων με συνολική αξία χαρτοφυλακίου μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ. Τα στοιχεία που αποστέλλονται αφορούν στοιχεία χαρτοφυλακίων κινητών αξιών φυσικών προσώπων, με ημερομηνία 31/12 τόσο εκάστου έτους αναφοράς, όσο και του αμέσως προηγουμένου, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από 200.000 ευρώ. Το όριο των 200.000 ευρώ υπολογίζεται σε επίπεδο φυσικού προσώπου: εάν ένας φορολογούμενους έχει περισσότερα από ένα χαρτοφυλάκια με την ίδια ή και διαφορετική σύνθεση δικαιούχων, θα πρέπει η αξία αυτών να αθροίζεται συνολικά, αφού επιμεριστεί ισόποσα στους συνδικαιούχους το υπόλοιπο του εκάστοτε χαρτοφυλακίου, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν είναι μεγαλύτερο από το όριο των 200.000 ευρώ.
  • Τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται από φυσικά πρόσωπα για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων τακτικής λήξης, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας καθώς και λοιπών εξόδων ( πχ διαχείρισης).
  • Τα στοιχεία των συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (χρεωστικών ή πιστωτικών) συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ΑΤΜs.

Εφορία: Πρόσθετα στοιχεία για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα διαβιβάζονται ειδικότερα εκτός από προσωπικά στοιχεία και τα ακόλουθα:

  • Λογαριασμοί πελάτη (όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί ή συμμετέχει στο ίδρυμα),
    Ονοματεπώνυμο συνδικαιούχων (εφόσον υπάρχουν συνδικαιούχοι στον λογ/σμό, αναφέρονται με τη σειρά αποτύπωσής τους στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος),
    ΑΦΜ συνδικαιούχων (εφόσον υπάρχουν, αναφέρονται με τη σειρά αποτύπωσής τους στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος).
  • Συνολικό υπόλοιπο λογαριασμών πελάτη κατά την 1/1 εκάστου έτους.
  • Πιστώσεις εκάστου έτους στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (περιλαμβάνονται τα εμβάσματα από άλλες τράπεζες και οι καταθέσεις μετρητών και επιταγών, ενώ εξαιρούνται οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και οι μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα).
  • Συνολικό υπόλοιπο λογαριασμών του πελάτη την 31/12 εκάστου έτους.