Εφορία: Δεν είναι φάρσα! Διαγραφή χρεών, ποιους αφορά

Η Εφορία έχει προχωρήσει σε μαζικές διαγραφές χρεών ύψους άνω των 26 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, μετά από ενδελεχείς ελέγχους στους οφειλέτες.

Εφορία: Δεν είναι φάρσα! Διαγραφή χρεών, ποιους αφορά

Οι διαγραφές από την εφορία πραγματοποιήθηκαν διότι τα χρέη κρίθηκαν ανεπίδεκτα είσπραξης. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό χρέος προς το δημόσιο, που ανερχόταν σε 107,18 δισ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο, μειώθηκε σε 80,86 δισ. ευρώ, καθώς τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη ύψους 26,32 δισ. ευρώ τέθηκαν στο αρχείο.

Χρέη προς την εφορία και διαδικασία χαρακτηρισμού ως ανεπίδεκτα είσπραξης

Τα χρέη που διαγράφηκαν αφορούσαν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και χαρακτηρίστηκαν ως ανεπίδεκτα είσπραξης μετά από μια συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχους που επακολούθησαν. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στις εισπρακτικές υπηρεσίες να επικεντρωθούν σε εισπράξιμα χρέη, μειώνοντας τον φόρτο εργασίας τους. Ωστόσο, ακόμη και από τα 80,86 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμου χρέους, μόνο ένα μέρος θεωρείται πραγματικά εισπράξιμο.

Πότε η εφορία διαγράφει χρέη

Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), για να χαρακτηριστεί μια οφειλή ως ανεπίδεκτη είσπραξης, πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και να μην έχουν αποδώσει. Επιπλέον, για μεγάλα χρέη απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αναλυτικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  1. Ολοκλήρωση ερευνών με τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της ΑΑΔΕ χωρίς διαπίστωση ύπαρξης περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
  2. Υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης ή αδυναμία υποβολής της.
  3. Πιστοποίηση από ειδικό ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής ότι η είσπραξη είναι αντικειμενικά αδύνατη.

Οι συνέπειες για οφειλέτες με ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη

Όταν μια οφειλή καταχωρίζεται στα βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης, ισχύουν τα εξής για δέκα χρόνια από τη λήξη του έτους καταχώρισης:

  • Αυτοδικαίως αναστέλλεται η παραγραφή της οφειλής.
  • Δεν χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας στον οφειλέτη.
  • Δεσμεύονται οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων των οφειλετών.

Το δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα είσπραξης ή συμψηφισμού της οφειλής ακόμα και μετά την καταχώρισή της ως ανεπίδεκτης είσπραξης. Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησης της οφειλής πριν από την παραγραφή της, αυτή επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη.

Διαγραφή χρεών προς το δημόσιο

Ο νέος ΚΕΔΕ προβλέπει επίσης τη διαδικασία διαγραφής των χρεών προς το δημόσιο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης μπορούν να διαγραφούν εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Ολοκλήρωση ενεργειών για τον χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
  • Ολοκλήρωση ενεργειών ανταλλαγής πληροφοριών και διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης με κράτη με τα οποία υπάρχουν αντίστοιχες συμφωνίες.
  • Ολοκλήρωση ερευνών στην αλλοδαπή χωρίς διαπίστωση ύπαρξης περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
  • Ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας σε βάρος των οφειλετών με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Επιπλέον, μπορούν να διαγραφούν οφειλές αποβιωσάντων χωρίς περιουσιακά στοιχεία και μικροποσά κάτω από το ελάχιστο ποσό φόρου.

Να υπογραμμισθεί πως η συγκεκριμένη στρατηγική της εφορίας αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας είσπραξης, επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εισπράξιμων οφειλών.