Έφτασε η Κυριακή για αλλαγή ώρας: Κερδίζουμε ή χάνουμε ύπνο

Η Κυριακή που αναμένεται να προχωρήσει η χώρα μας σε αλλαγή ώρας έχει φτάσει. Δείτε αν θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε ύπνο.

Έφτασε η Κυριακή για αλλαγή ώρας: Κερδίζουμε ή χάνουμε ύπνο

Η Κυριακή κατά την οποία αναμένεται να προχωρήσει η χώρα μας σε αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή έχει φτάσει. Δείτε αναλυτικά αν θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε ύπνο.

Η χώρας μας είναι μέσα σ’ εκείνες που δεν έχουν σταματήσει τη… συνήθεια περί αλλαγής παρά το γεγονός ότι έπεσε στο τραπέζι κάποια στιγμή να αποκτήσουμε μόνιμη ώρα.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, λίγες ημέρες έμειναν για το καθιερωμένο ραντεβού της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου όπου πηγαίνουμε τους δείκτες των ρολογιών μας, μια ώρα μπροστά, η αλλαγή ώρας.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η αλλαγή της φετινής ώρα θα πραγματοποιηθεί ΑΥΡΙΟ, Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, που όταν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν 03.00 τα ξημερώματα, πρέπει να τους βάλουμε μία ώρα μπροστά για να δείξουν 04.00.

Έφτασε η αλλαγή ώρας – Δείτε αν χάνουμε ή κερδίζουμε ύπνο

Πλησιάζει η αλλαγή ώρας σε θερινή για το 2024.

Λίγες ημέρες έμειναν για το καθιερωμένο ραντεβού της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου όπου πηγαίνουμε τους δείκτες των ρολογιών μας, μια ώρα μπροστά, η αλλαγή ώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή της φετινής ώρα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, που όταν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν 03.00 τα ξημερώματα, πρέπει να τους βάλουμε μία ώρα μπροστά για να δείξουν 04.00.

Η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001,

σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..»

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Η αλλαγή της ώρα αποτελεί μια «πράσινη λύση» καθώς το βασικό της πλεονέκτημα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Μία ώρα μπροστά θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας την Κυριακή τα ξημερώματα, καθώς ξεκινά η θερινή ώρα.

Όπως σημειώνεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα».
Ως εκ τούτου, τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..

Πώς καθιερώθηκε

Η θερινή ώρα βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και εφαρμόζεται για 5 μήνες.

Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας, αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας.

Στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση αναβλήθηκε επ’ αόριστον.