«Ειδικό» επίδομα σε μητέρες από 2.400 ευρώ – Όροι και προϋποθέσεις

Μέσα στο επόμενο διάστημα έρχεται ένα ειδικό επίδομα για τις μητέρες, το οποίο ξεκινάει από τα 2.400 ευρώ. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες.

«Ειδικό» επίδομα σε μητέρες από 2.400 ευρώ - Όροι και προϋποθέσεις

Μέσα στο επόμενο διάστημα υπάρχει ένα ειδικό επίδομα, το οποίο αφορά τις μητέρες και είναι ουσιαστικά ένα επίδομα γέννας, το οποίο αναμένεται να δώσει στους δικαιούχους αρκετά χρήματα.

Πιο αναλυτικά να αναφέρουμε πως μαμάδες με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ δικαιούνται το επίδομα γέννας, εφόσον δεν έχουν απωλέσει την επιμέλεια του παιδιού.

Από εκεί και πέρα να σημειώσουμε πως προκειμένου να το λάβουν όμως πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά μέσα στο τρίμηνο, μετά τη γέννηση του παιδιού, αλλιώς το χάνουν.

Έρχεται ένα ειδικό επίδομα για τις μητέρες – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες και τις προϋποθέσεις

Το οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι κάτω των 40.000 ευρώ για να αιτηθούν το επίδομα γέννας.

Μαμάδες με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ δικαιούνται το επίδομα γέννας, εφόσον δεν έχουν απωλέσει την επιμέλεια του παιδιού. Για να το λάβουν όμως πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά μέσα στο τρίμηνο, μετά τη γέννηση του παιδιού, αλλιώς το χάνουν.

Η αίτηση υποβάλλεται:

Στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ή στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων (θα είναι διαθέσιμο σε μεταγενέστερο χρόνο).

Απαραίτητες προϋποθέσεις:

Το παιδί να έχει γεννηθεί και να ζει στην Ελλάδα από 1/1/2020 και το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000 ευρώ. Το εισόδημα προκύπτει από την υποβολή δήλωση φορολογίας εισοδήματος- Ε1 του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και την Πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου. Το επίδομα δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Στην τραγική περίπτωση που η μητέρα απεβίωσε μετά την έγκριση της αίτησης της το επίδομα χορηγείται στον πατέρα του παιδιού, εφόσον διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και ασκεί την επιμέλεια του. Ο ίδιος χρειάζεται να υποβάλλει ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Το επίδομα γέννησης, μετά την έγκριση της αίτησης, καταβάλλεται ως εξής:

Σε 2 ισόποσες δόσεις των 1.200 ευρώ για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο παιδί

• Σε 2 ισόποσες δόσεις των 1.350 ευρώ για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο παιδί

• Σε 2 ισόποσες δόσεις των 1.500 ευρώ για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο παιδί και

• Σε 2 ισόποσες δόσεις των 1.750 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο παιδί.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ: https://www.epidomagennisis.gr/pub/Home/Faqs