Έκανε το μπαμ η Πειραιώς: Ανακοίνωσε νέα… τράπεζα

Η τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε ένα πραγματικό μπαμ, καθώς πήρε μια απόφαση που κανείς δεν περίμενε και ανακοίνωσε μια νέα... τράπεζα. Ψηφιακή αυτή τη φορά!

Έκανε το μπαμ η Πειραιώς: Ανακοίνωσε νέα... τράπεζα

Η τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε ένα πραγματικό μπαμ που αποτέλεσε έκπληξη για όλους μας, καθώς πήρε μια απόφαση που κανείς δεν περίμενε και ανακοίνωσε συγκεκριμένα μια νέα τράπεζα.

Ουσιαστικά κινητικότητα αναπτύσσεται αυτή την περίοδο πέριξ του πολύ-αναμενόμενου εγχειρήματος για τη δημιουργία της πρώτης αμιγώς ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα, της snappi, για την οποία ενώνουν δυνάμεις η Τράπεζα Πειραιώς και η fintech εταιρεία από τα Γιάννενα, Natech. ‘

Από εκεί και πέρα να επισημάνουμε πως η snappi απέκτησε νέα διευθύνουσα σύμβουλο, την Γκαμπριέλα Κίντερτ, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα μετά από την παραίτηση του προηγούμενου CEO, Δημήτρη Λιτσικάκη.

Έκανε το μπαμ η Τράπεζα Πειραιώς – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Κινητικότητα αναπτύσσεται αυτή την περίοδο πέριξ του πολύ-αναμενόμενου εγχειρήματος για τη δημιουργία της πρώτης αμιγώς ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα, της snappi, για την οποία ενώνουν δυνάμεις η Τράπεζα Πειραιώς και η fintech εταιρεία από τα Γιάννενα, Natech. Χθες, η snappi απέκτησε νέα διευθύνουσα σύμβουλο, την Γκαμπριέλα Κίντερτ, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα μετά από την παραίτηση του προηγούμενου CEO, Δημήτρη Λιτσικάκη, τον Ιούνιο του 2023 για προσωπικούς λόγους.

Αν και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν νεότερα από το μέτωπο της αδειοδότησης της snappi, αφού η σχετική αίτηση, που υποβλήθηκε το 2022, δεν έχει λάβει ακόμη τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές, το εγχείρημα φαίνεται πως προχωρά κανονικά.

Μάλιστα, παράγοντες, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, εκτιμούν ότι ρόλος της νέας CEO είναι -μεταξύ των άλλων- να «τρέξει» το πλάνο και τις διαδικασίες για την περαιτέρω στελέχωση της ψηφιακής τράπεζας, η οποία ήδη σήμερα απασχολεί 20 άτομα (σ.σ. σύμφωνα με ανάρτηση της ίδιας της snappi στο μητρώο του ΓΕΜΗ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έλευση της κυρίας Κίντερτ στο τιμόνι της snappi, με δεδομένη την 20χρονη εμπειρία της σε κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Mees Pierson, Fortis, BNP Paribas, Mizuho και NN IP, σηματοδοτεί αφενός την εξωστρέφεια του νέου τραπεζικού οργανισμού και αφετέρου θα λειτουργήσει θετικά για την επίσπευση της ίδιας της διαδικασίας αδειοδότησης.

Αδειοδότηση το καλοκαίρι του 2024

Η ίδια η Τράπεζα Πειραιώς -στην έκθεση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2023- εκτιμά ότι η snappi θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024, έχοντας αποκτήσει πλήρη τραπεζική άδεια. Μάλιστα, η Πειραιώς φαίνεται να βάζει ψηλά τον πήχη για την ψηφιακή τράπεζα που είναι στα σκαριά, χαρακτηρίζοντας το 2024 ως «έτος spappi».

Εξίσου, υψηλοί είναι οι στόχοι για την πορεία της digital bank, με την διοίκηση της Πειραιώς να εκτιμά ότι το 2026 η snappi θα διαθέτει 1 εκατομμύριο πελάτες και 150 συνεργασίες με εμπόρους. Το ίδιο πλάνο μιλά για ενεργοποίηση της snappi με πλήρη αρχιτεκτονική ΙΤ σε χρόνο-ρεκόρ 12 μηνών από την απόκτηση της τραπεζικής άδειας.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες που θα παρέχει η αμιγώς ψηφιακή τράπεζα, που θα έχει έδρα στα Γιάννενα, στόχος είναι να προσφέρει -από την πρώτη κιόλας ημέρα- μικρο-χρηματοδοτήσεις μέσω ψηφιακών καναλιών και προϊόντα edded finance για τους συνεργαζόμενους εμπόρους, αλλά και ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων πληρωμών.

Mάλιστα, με ορίζοντα το 2030, η Πειραιώς προβλέπει διεθνοποίηση των εργασιών της snappi με το χτίσιμο διεθνών συνεργασιών σε επίπεδο «banking as a service» σε διάφορες χώρες.

Θυμίζουμε ότι η snappi κατέθεσε στις 30/09/2022 στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτηση και φάκελο αδειοδότησης πιστωτικού ιδρύματος. Η διαδικασία αξιολόγησης, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από τον Single Supervisory Mechanism της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι σε εξέλιξη.

Στο στόχαστρο το banking-as-a-service

«Η snappi θα επικεντρωθεί όχι μόνο στην τεχνολογική καινοτομία αλλά και στον σχεδιασμό μιας συμπεριληπτικής τραπεζικής εμπειρίας. Αποστολή μας είναι να αξιοποιήσουμε τις ψηφιακές δυνατότητες για να ικανοποιήσουμε τις εξελισσόμενες ανάγκες της κοινωνίας μας, στοχεύοντας στη βελτίωση κάθε πτυχής της εμπειρίας του πελάτη με μια προσέγγιση που θα τον έχει στο επίκεντρο, διασφαλίζοντας ότι οι υπηρεσίες μας θα είναι προσβάσιμες, εύχρηστες και προσαρμοσμένες στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό τοπίο» σχολίασε η Dr. Κίντερτ με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της.

«Δημιουργούμε μια τράπεζα, που έχει το σύνολο του τεχνολογικού υποβάθρου, για να ανταπεξέλθει στις μοντέρνες ανάγκες των νεότερων καταναλωτών, με τεχνολογία που αναπτύσσουμε οι ίδιοι. Παράλληλα θα προσφέρουμε υποστηρικτικές υπηρεσίες τραπεζικού ενδιαφέροντος με χρήση αυτής της τεχνολογίας σε άλλα ιδρύματα, όπως το Embedded Finance και ευρύτερα το Banking-as-a-Service» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο powergame.gr ο δημιουργός και διευθύνων σύμβουλος της Natech, Θανάσης Ναυρόζογλου.

Καινοτομία made in Γιάννενα

Η snappi είναι ένα εταιρικό σχήμα με μετόχους την Πειραιώς Financial Holdings, τη μητρική εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς, και τη Natech, μια fintech εταιρεία, επιχειρηματικό τέκνο του Θανάση Ναυρόζογλου, που εξειδικεύεται σε λύσεις λογισμικού για τον τραπεζικό τομέα.

Η Natech είναι μια ευρωπαϊκή fintech εταιρεία που αναπτύσσει τραπεζικά συστήματα για διακεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εδώ και 20 χρόνια. Προσφέρει λύσεις, που καλύπτουν σχεδόν κάθε πτυχή των τραπεζικών και οικονομικών αναγκών (κεντρικό τραπεζικό σύστημα, καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, e-banking, mobile banking, συστήματα πληρωμών).

Αν και ξεκίνησε με αρχικό στόχο να εξυπηρετήσει τις μηχανογραφικές ανάγκες πιστωτικών συνεταιρισμών και μικρών Συνεταιριστικών Τραπεζών της Ελλάδας, σήμερα έχει εξελιχθεί σε game changer στη χρηματοοικονομική τεχνολογία, αναπτύσσοντας τραπεζικά συστήματα για ιδρύματα σε πάνω από 40 χώρες του κόσμου.

Η Natech, ήδη από το 2021, βρισκόταν σε αναζήτηση πρόσβασης σε τραπεζική άδεια, προκειμένου να μπορεί να προσφέρει το Banking-as-a-Service. «Ψάχναμε σε Ελλάδα και Ευρώπη τράπεζες, που θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μας, για να μισθώνουν την τραπεζική τους άδεια. Έγινε μια πρώτη κρούση στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εκείνη την εποχή ενδιαφερόταν για κάτι αντίστοιχο. Παρουσιάσαμε τη δική μας πρόταση, άκουσαν πολύ σοβαρά τις παρατηρήσεις μας και το όραμά μας, ταιριάξαμε σε θέματα φιλοσοφίας, χημείας των ανθρώπων σε υψηλότατο επίπεδο. Από εκεί και πέρα ήταν θέμα χρόνου και σε διάστημα μόλις τριών μηνών καταλήξαμε σε συμφωνία» είχε αναφέρει στο powergame.gr ο CEO της Natech.

Θυμίζουμε ότι το 2023 η Natech ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησής της, αντλώντας 10 εκατ. ευρώ, μέσω ιδιωτικού μετατρέψιμου ομόλογου, που υπερκαλύφθηκε από το fund Orasis, το Family Office του Γιώργου Μουνδρέα, την Codrus Capital και υφιστάμενους μετόχους.