Εκπλήξεις στο επίδομα παιδιού: Ποιοι το χάνουν, ποιοι θα παίρνουν περισσότερα

Εκπλήξεις έρχονται αναφορικά με το επίδομα παιδιού, καθώς ορισμένα άτομα αναμένεται να το χάσουν κι άλλα να πάρουν περισσότερα λεφτά.

Εκπλήξεις στο επίδομα παιδιού: Ποιοι το χάνουν, ποιοι θα παίρνουν περισσότερα

Εκπλήξεις έρχονται αναφορικά με το επίδομα παιδιού, καθώς ορισμένα άτομα αναμένεται να το χάσουν και άλλα πάλι θα πάρουν περισσότερα λεφτά όταν το λάβουν.

Πιο αναλυτικά προ… εκπλήξεως θα βρεθούν φέτος χιλιάδες οικογένειες με παιδιά, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με την απώλεια του επιδόματος τέκνων, κάτι που συνεπάγεται “ζημιά” αρκετών εκατοντάδων ευρώ.

Επιπλέον μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα προκύψει ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις δεν πληρούνται πλέον τα εισοδηματικά κριτήρια κάτι που σημαίνει ή μείωση του επιδόματος που αναλογεί ή και οριστική απώλειά του.

Εκπλήξεις έρχονται αναφορικά με το επίδομα παιδιού – Δείτε αναλυτικά

Προ… εκπλήξεως θα βρεθούν φέτος χιλιάδες οικογένειες με παιδιά, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με την απώλεια του επιδόματος τέκνων, κάτι που συνεπάγεται “ζημιά” αρκετών εκατοντάδων ευρώ.

Ειδικά μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, στις οποίες αναμένεται να αποτυπωθούν υψηλότερα εισοδήματα, θα προκύψει ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις δεν πληρούνται πλέον τα εισοδηματικά κριτήρια κάτι που σημαίνει ή μείωση του επιδόματος που αναλογεί ή και οριστική απώλειά του. Το θέμα απασχολεί ήδη τα αρμόδια υπουργεία Οικογένειας και Οικονομικών και το μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δρομολογηθούν αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος.

Το σενάριο που εξετάζεται είναι οι πόροι που θα εξασφαλιστούν από τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος τέκνων -φορολογουμένων δηλαδή που θα ξεπεράσουν τα εισοδηματικά όρια λόγω αύξησης του εισοδήματός τους- να διατεθούν για την αύξηση του ύψους του επιδόματος ανά τέκνο. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ενίσχυση αυτών οι οποίοι -τουλάχιστον με βάση το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεων- εμφανίζονται να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

To τι σημαίνει αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος και πώς αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ή περιορισμό του επιδόματος τέκνων φαίνεται στα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Ζευγάρι με ένα παιδί, εμφάνισε στη φορολογική δήλωση του 2023 (εισοδήματα 2022) οικογενειακό εισόδημα 25.000 ευρώ. Με αυτό το ποσό, το επίδομα τέκνων προσδιορίστηκε στα 28 ευρώ το μήνα ή στα 336 ευρώ ετησίως. Στη φετινή φορολογική δήλωση, το οικογενειακό εισόδημα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 26.500 ευρώ. Αυτή η αύξηση των 1500 ευρώ (περίπου 6%) αναμένεται να οδηγήσει σε μηδενισμό του επιδόματος και απώλεια των 335 ευρώ.

2. Ζευγάρι με δύο παιδιά και οικογενειακό εισόδημα 15.000 ευρώ για το 2022 ελάμβανε επίδομα 84 ευρώ τον μήνα ή 1008 ευρώ. O ένας από τους δύο γονείς είναι αυτοαπασχολούμενος και φέτος θα δει το δηλωθέν εισόδημά του να αυξάνεται από τα 3000 ευρώ στα 11.000 ευρώ λόγω του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι το οικογενειακό εισόδημα του 2023 θα ανέλθει στα 23.000 ευρώ, ποσό που θα αποτυπωθεί στη φετινή φορολογική δήλωση. Με 23.000 ευρώ εισόδημα, το ποσό του επιδόματος περιορίζεται στα 56 ευρώ τον μήνα ή στα 672 ευρώ συνολικά. Άρα, η απώλεια ξεπερνά τα 350 ευρώ.

Οι δικαιούχοι που θα υποστούν αυτή την απώλεια των 300-350 ευρώ (ή και περισσότερων χρημάτων ανάλογα με την μεταβολή του εισοδήματος) θα είναι δεκάδες χιλιάδες. Συμβαίνει φέτος εντονότερα καθώς έχουμε αισθητή αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος (σ.σ λόγω μεταβολής κατώτατου μισθού από πέρυσι αλλά και ενεργοποίηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος) και ταυτόχρονα διατήρηση των εισοδηματικών κριτηρίων στα ίδια επίπεδα.

Αυτοί που δεν έχουν αύξηση στο ονομαστικό εισόδημα ή έχουν μεταβολή που δεν τους επηρεάζει με βάση τα υφιστάμενα εισοδηματικά κλιμάκια υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πάρουν και περισσότερα χρήματα καθώς μελετάται η αύξηση του επιδόματος ανά τέκνο. Το επίδομα, ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά παιδί για τους έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα, στα 42 ευρώ ανά παιδί για όσους κατατάσσονται στη μεσαία κατηγορία και στα 28 ευρώ ανά παιδί για τους έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα.

Το ύψος των επιδομάτων διαμορφώνεται με τα σημερινά δεδομένα ως εξής:

Αλλαγές και εκπλήξεις με το επίδομα παιδιού: Ποιοι το χάνουν, ποιοι θα παίρνουν περισσότερα