Έκπληξη με τη ΝΟVA – Ο τρόπος πώλησης και τα σενάρια

Η διαδικασία πώλησης της εταιρείας NOVA βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, και δεν έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με κανέναν ενδιαφερόμενο φορέα ακόμα. Αυτή την εξέλιξη επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, σε συνάντηση με στελέχη της Nova. Υποδηλώνεται ότι οι διαδικασίες για την πώληση αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι.

Έκπληξη με τη ΝΟVA - Ο τρόπος πώλησης και τα σενάρια

Ο Νίκος Σταθόπουλος, ισχυρός άνδρας του ομίλου, παρουσίασε νέα δεδομένα σχετικά με την πιθανή αλλαγή του μετοχικού σχήματος της εταιρείας NOVA μέσω των διαδικασιών προώθησης για την αποεπένδυση της BC Partners. Αν και δεν υπάρχει προχωρημένη συζήτηση ή διαπραγμάτευση με υποψήφιους επενδυτές, η πλευρά του fund που εκπροσωπεί διακρίνει ξεκάθαρο ενδιαφέρον στο πεδίο της αγοράς. Περίπου 30 σχήματα εξετάζουν τη δυνατότητα εισόδου στον κλάδο.

Η πρόσκληση για τη διαδικασία αποστάλθηκε από τις Morgan Stanley και JP Morgan ως συμβούλους επί της διαδικασίας και συνοδευόταν από τις αντίστοιχες non-disclosure agreements (NDAs), δείχνοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορα σχήματα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει δέσμευση πέρα από την εμπιστευτικότητα.

Η νέα διάσταση που αναφέρει ο  Νίκος Σταθόπουλος είναι ότι ένα πιθανό deal δεν χρειάζεται να επικεντρωθεί στο σύνολο του ομίλου, αλλά μπορεί να αφορά ξεχωριστές συμφωνίες για τα διάφορα assets του ομίλου.

Η συνδρομητική τηλεόραση εμφανίζεται να είναι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς το παρόν, αλλά υπάρχουν και άλλα ενδεχόμενα που αξίζει να εξετάσουν.

Η συμμετοχή της ΔΕΗ, η οποία έχει μέτοχο το CVC, στην κατασκευή δικτύου οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Η ΔΕΗ, ως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον τομέα της ενέργειας, μπορεί να επιθυμεί να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της και να εισέλθει στον τομέα των τηλεπικοινωνιών μέσω της απόκτησης της Nova.

Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ισχυρότερο παίκτη στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, καθώς η ΔΕΗ θα μπορούσε να επωφεληθεί από την υπάρχουσα υποδομή και το δίκτυο της Nova για να προσφέρει νέες υπηρεσίες στους πελάτες της.

Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πιθανές συνέπειες στον ανταγωνισμό και οι ρυθμιστικές προκλήσεις που θα προκύψουν από μια τέτοια συγχώνευση ή εξαγορά.

Η United Group, η οποία είναι η μητρική εταιρεία της Nova, έχει ήδη ανακοινώσει ότι η επένδυσή της στην Nova έχει φτάσει τα 1,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2023. Αυτό το νούμερο δείχνει τι μπορεί να αναμένουν οι μέτοχοι της Nova από μια ενδεχόμενη συμφωνία πώλησης. Είναι πιθανό να υπάρξει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκούς φορείς, όπως η Etisalat ή η Saudi Telecom, αλλά η πώληση ολόκληρης της United Group είναι απίθανη και πιο πιθανό είναι να γίνει με τμηματικό τρόπο.

Η πορεία της NOVA

Η πορεία της NOVA φαίνεται να είναι εντυπωσιακή μετά την εξαγορά της από την BC Partners. Με τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και το σχέδιο για μελλοντικές επενδύσεις, η Nova επιδιώκει τη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των υπηρεσιών της.

Σημαντικές είναι οι επενδύσεις στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) και η αναβάθμιση της κάλυψης 5G, ιδίως στην περιοχή της Αθήνας. Επιπλέον, η αύξηση του αριθμού των συνδρομητών της στην τηλεόραση καταδεικνύει την επιτυχία των προσπαθειών της εταιρείας στον τομέα αυτόν.

Με τις επενδύσεις που προγραμματίζονται για το μέλλον, η NOVA δείχνει ότι επιδιώκει να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της αγοράς της τηλεπικοινωνίας και να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πελάτες της.