Έκπληξη μεγατόνων στα ΑΤΜ για χιλιάδες Έλληνες – Τι συνέβη

Τεράστια έκπληξη στα ΑΤΜ για χιλιάδες Έλληνες. Δείτε τι ακριβώς συνέβη.

Έκπληξη μεγατόνων στα ΑΤΜ για χιλιάδες Έλληνες - Τι συνέβη

Ο Ιανουάριος αναμένεται να υποδεχθεί το συναλλακτικό κοινό με μειωμένες χρεώσεις -έως και κατά μία ποσοστιαία μονάδα- όσον αφορά τη χρήση των ΑΤΜ.

Αρχής γενομένης από την Πρωτοχρονιά όσοι χρησιμοποιούν ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας από αυτήν που τηρούν λογαριασμό -κάτι που χρεωνόταν υπέρογκα μέχρι πρότινος αγγίζοντας ακόμη και τα 3 ευρώ ανά συναλλαγή- θα δουν τις χρεώσεις αυτές να υποχωρούν κατά 25%-30% τουλάχιστον.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως με βάση τη νέα τιμολόγηση, η συγκεκριμένη συναλλαγή θα χρεώνεται από 1,50 έως μάξιμουμ 2 ευρώ, ενσωματώνοντας μέσα το κόστος χρήσης δικτύου διαφορετικού προς την τράπεζα του συναλλασσόμενου.

Μεγάλη έκπληξη στα ΑΤΜ για πολλούς Έλληνες – Δείτε τι ακριβώς συνέβη

Με μειωμένες χρεώσεις -έως και κατά μία ποσοστιαία μονάδα- υποδέχεται ο Ιανουάριος το συναλλακτικό κοινό, στο κομμάτι που αφορά τη χρήση του διατραπεζικού δικτύου ΑΤΜs για αναλήψεις ή καταθέσεις μετρητών, καθώς και για λοιπές συναλλαγές, π.χ. ενημέρωση υπολοίπου. Αρχής γενομένης την Πρωτοχρονιά, όσοι για διάφορους λόγους χρησιμοποιούν ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας από αυτήν που τηρούν λογαριασμό -κάτι που χρεωνόταν υπέρογκα μέχρι πρότινος αγγίζοντας ακόμη και τα 3 ευρώ ανά συναλλαγή- θα δουν τις χρεώσεις αυτές να υποχωρούν κατά 25%-30% τουλάχιστον.

Με βάση τη νέα τιμολόγηση, η συγκεκριμένη συναλλαγή θα χρεώνεται από 1,50 έως μάξιμουμ 2 ευρώ, ενσωματώνοντας μέσα το κόστος χρήσης δικτύου διαφορετικού προς την τράπεζα του συναλλασσόμενου, ένα κόστος που για το τραπεζικό σύστημα ερμηνεύεται ως προμήθεια αναγκαία για την υποστήριξη των επενδύσεων και των συστημάτων. Ή αλλιώς, ως κόστος εξυπηρέτησης πελάτη που δεν αποτελεί κομμάτι της πελατειακής βάσης της ίδια της Τράπεζας. Μια μορφή service που έχει προμήθεια.

Αφορμή για την αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία οδήγησε σε συμβιβασμό, προκειμένου να αποφευχθεί μια χρονοβόρος και ίσως άνευ νοήματος, διαδικασία.

Είναι σαφές ότι η χρήση των ATMs είναι εντελώς δωρεάν για κάθε είδους συναλλαγή, αν ο πελάτης απευθυνθεί στο δίκτυο της τράπεζας στην οποία τηρεί λογαριασμό. Διαφορετικά από 1.1.2024, θα χρεώνεται με προμήθεια ανάλογα με την πολιτική της «άλλης» τράπεζας της οποίας χρησιμοποιεί το δίκτυο η οποία είναι 1,50 ευρώ για την Attica Bank, 1,80 ευρώ για Eurobank και Alpha Bank, 1,90 ευρώ για την Εθνική και 2 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Όμως το κόστος δεν σταματάει εδώ… όταν ο καταναλωτής κάνει χρήση διατραπεζικών συναλλαγών, από δίκτυο ATMs «άλλης» τράπεζας, χρεώνεται… και από τη δική του τράπεζα, μία κίνηση που μόνο ως αντικίνητρο μπορεί να εννοηθεί, ώστε να χρησιμοποιεί και μάλιστα δωρεάν μόνο το δίκτυο της ίδιας τράπεζας στην οποία τηρεί λογαριασμό.

Οι επιπλέον αυτές προμήθειες κυμαίνονται επίσης από 0,60 ευρώ (αν η κάρτα που εισάγει ο πελάτης στο ΑΤΜ έχει εκδοθεί από την Τράπεζα Πειραιώς) και σε 0,75 ευρώ (αν η κάρτα έχει εκδοθεί από Εθνική, Eurobank, Alpha Bank). Έτσι το συνολικό κόστος ανάληψης μετρητών μπορεί να εκτιναχθεί στο 2,75% για μια κάθε μία συναλλαγή.

Αλλαγή στη φιλοσοφία δικτύου των ΑΤΜ – Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αλλάζει η φιλοσοφία δικτύου ΑΤΜs – Το βήμα της Euronet Worldline και οι σκέψεις για πωλήσεις off site μονάδων
Περίπου ένα μήνα πριν, η Euronet Worldline προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου δικτύου ATMs με τον διακριτό τίτλο «ΑΤΜ Χωρίς Χρέωση» μέσω του οποίου προεξοφλεί μια γενικότερη ανακατάταξη στον χώρο χρήσης των διατραπεζικών ATMs και τις εξελίξεις πέριξ της πώλησης του δικτύου των off site σε πρώτη φάση και των on site, σε δεύτερο χρόνο, των ATMs των ελληνικών τραπεζών.

Όλο το concept λειτουργίας του δικτύου ATMs αλλάζει, εναρμονιζόμενο με τα καινούργια δεδομένα συναλλαγών, της ψηφιοποίησης, της αλλαγής συνηθειών και συμπεριφοράς πελατών και φυσικά της ανταγωνιστικής τιμολόγησης.

Όσο για τη Euronet Worldline ανακοίνωσε ότι όποιος χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο δίκτυο Διατραπεζικών ATMs που στήνει σταδιακά ( ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα 20 με στόχο να φθάσει το δίκτυο τις 300 μονάδες) θα έχει δωρεάν συναλλαγές. Είναι μία κίνηση που έρχεται να καλύψει το κενό που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια το κλείσιμο των καταστημάτων και το οποίο εντάσσεται επίσης στην αλλαγή φιλοσοφίας και μοντέλου εξυπηρέτησης.

Άλλωστε, έστω και αργά, το ελληνικό συναλλακτικό κοινό στρέφεται ολοένα περισσότερο στο digital, στο wallet και στις άυλες, άμεσες συναλλαγές.