Ανακαλείται γνωστή σοκολάτα – Δείτε τι βρέθηκε

Ανακαλείται πλέον γνωστή μάρκα σοκολάτας από την Ελλάδα, καθώς βρέθηκε απαγορευμένη ουσία εντός αυτής σχετικά με το ρεπορτάζ.

Ανακαλείται γνωστή σοκολάτα - Δείτε τι βρέθηκε

Ανακαλείται από την Ελλάδα πλέον συγκριμένη παρτίδα από γνωστή σοκολάτα, καθώς μέσα σ’ αυτή βρέθηκε απαγορευμένη ουσία εντός αυτής, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Ουσιαστικά λόγω πιθανής παρουσίας ξένου σώματος ανακαλεί προληπτικά συγκεκριμένες παρτίδες σοκολάτας από την Ελλάδα η εταιρία. Εχει ενημερώσει σχετικά τον ΕΦΕΤ.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι Mondelēz Ελλάς Α.Ε., με απόλυτο σεβασμό προς τον καταναλωτή και έχοντας ως προτεραιότητα την άριστη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της ανακαλεί προληπτικά στην Ελλάδα μεμονωμένη ποσότητα συγκεκριμένων παρτίδων.

Οριστικά τέλος γνωστή σοκολάτα από την Ελλάδα – Ο λόγος

Λόγω πιθανής παρουσίας ξένου σώματος ανακαλεί προληπτικά συγκεκριμένες παρτίδες σοκολάτας από την Ελλάδα η εταιρία. Εχει ενημερώσει σχετικά τον ΕΦΕΤ.

Η Mondelēz Ελλάς Α.Ε., με απόλυτο σεβασμό προς τον καταναλωτή και έχοντας ως προτεραιότητα την άριστη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της, με δική της πρωτοβουλία ανακαλεί προληπτικά στην Ελλάδα μεμονωμένη ποσότητα των παρακάτω παρτίδων (OSK0934651, OSK0934652 και με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από: 18/8/2024) του προϊόντος Μπάρας Σοκολάτας Oreo Lacta 37 γραμ. λόγω πιθανής παρουσίας ξένου σώματος (μικρού κομματιού πλαστικού).

Από την εταιρία τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση ότι η παραπάνω προληπτική ανάκληση δεν αφορά καμία άλλη παρτίδα του συγκεκριμένου προϊόντος, καθώς επίσης και κανένα άλλο προϊόν Oreo, Lacta, ή άλλη κατηγορία προϊόντων της Mondelēz Ελλάς Α.Ε.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία με δική της πρωτοβουλία ενημέρωσε σχετικά τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν καλούνται προληπτικά να μην το καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το σημείο πώλησης με την απόδειξη αγοράς για επιστροφή χρημάτων, εφόσον επιθυμούν.

Η Mondelēz Ελλάς Α.Ε. με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς το καταναλωτικό κοινό, τις αρμόδιες αρχές και φορείς λαμβάνει προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων της και την προστασία των καταναλωτών.

Για οποιοδήποτε ερώτημα, οι καταναλωτές μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη γραμμή εξυπηρέτησης στο 800-11-81111 (από σταθερό τηλέφωνο χωρίς χρέωση), όπου μπορούν να λάβουν πρόσθετες πληροφορίες, καταλήγει η ανακοίνωση.

Στα προϊόντα σοκολάτας είναι συχνή η παρουσία βαρέων μετάλλων, όπως του μόλυβδου και κάδμιου. Οι επιμολυντές προκύπτουν στα προιόντα σοκολάτας από το κακάο και η μαύρη σοκολάτα τείνει έχει υψηλότερα επίπεδα κακάο και κατ’ αναλογία μεγαλύτερη πιθανότητα για βαρέα μέταλλα.

Το Consumer Reports (CR) στα τέλη του 2023 διεξήγαγε έρευνα σε 48 διαφορετικά προϊόντα σοκολάτας σε επτά κατηγορίες—σκόνη κακάο, ‘’σταγόνες’’ σοκολάτας, μπάρες σοκολάτας γάλακτος και μείγματα για μπράουνις, κέικ σοκολάτας και ζεστή σοκολάτα. Τα προϊόντα προέρχονταν από επώνυμες μάρκες όπως οι Hershey’s, Ghirardelli και Nestlé, καθώς και μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ των ΗΠΑ.

Σε προϊόντα της Hershey Company, που είναι μεγαλύτερος παραγωγός προϊόντων σοκολάτας στη Βόρεια Αμερική, βρέθηκαν υψηλά επίπεδα μολύβδου. Η έδρα της εταιρίας είναι στο Hershey της Πενσυλβάνια. Ιδρύθηκε από τον Milton S. Hershey το 1894 ως το Hershey Chocolate Company, θυγατρική της εταιρείας Λάνκαστερ καραμέλα. Τα προϊόντα Hershey πωλούνται σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Επιπλέον, η Hershey είναι μέλος του Παγκόσμιου Ιδρύματος για το κακάο.

Στο πλαίσιο της έρευνας το CR ανέλαβε δράση κι οργανώνει καμπάνια με προσωπικό αίτημα προς τον CEO της Hershey’s, Michele Buck, να δεσμευτεί δημοσίως προς την κατεύθυνση μείωσης του μόλυβδου στα προϊόντα της. Το κείμενο που καλεί το CR να προσυπογράψουν οι καταναλωτές είναι το παρακάτω:

ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟΝ CEO MICHELE BUCK

“Ως ο μεγαλύτερος παρασκευαστής σοκολάτας στις Η.Π.Α., σας προτρέπουμε να δεσμευτείτε δημόσια για ένα χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο σε όλα τα προϊόντα σας. Οι νέες δοκιμές των Consumer Reports για τα προϊόντα της Hershey δείχνουν περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τα επίπεδα βαρέων μετάλλων στη σκόνη κακάο σας και οι μπάρες σοκολάτας γάλακτος είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μολύβδου από τις σοκολάτας γάλακτος που δοκιμάσαμε. Αυτό συμβαίνει στον απόηχο των παλαιότερων δοκιμών CR ​​του 2022 που έδειξαν σχετικά επίπεδα μολύβδου σε ορισμένες από τις μπάρες μαύρης σοκολάτας σας, συμπεριλαμβανομένων των Special Dark και Lily’s.

Δεν υπάρχουν ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης για βαρέα μέταλλα: Στα παιδιά μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα στα αναπτυσσόμενα σώματα και στους ενήλικες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, αναπαραγωγικά προβλήματα και νεφρική βλάβη. Η Hershey έχει εκδηλώσει δημόσια ενδιαφέρον για τη μείωση του μολύβδου και του καδμίου στα προϊόντα της και είναι καιρός να δεσμευτείτε για ένα σχέδιο για να το κάνετε”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έρευνα του CR καταλήγει πως οι μαύρες σοκολάτες έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων και η σοκολάτα γάλακτος χαμηλότερα. «Όμως κάθε προϊόν που δοκιμάσαμε είχε ανιχνεύσιμες ποσότητες μολύβδου και καδμίου», λέει ο James E. Rogers, PhD, διευθυντής και επικεφαλής δοκιμών ασφάλειας προϊόντων στο CR. «Δεκαέξι από τα 48 προϊόντα είχαν ποσότητες πάνω από τα επίπεδα ανησυχίας του CR για τουλάχιστον ένα από τα βαρέα μέταλλα —σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει το διπλάσιο του ορίου μας—αλλά βρήκαμε ασφαλέστερες επιλογές σε κάθε κατηγορία προϊόντων σοκολάτας».

Ο μόλυβδος και το κάδμιο είναι τα δύο βαρέα μέταλλα που οι δοκιμές του CR βρήκαν ότι είναι τα πιο προβληματικά στη σοκολάτα. Η έρευνα δείχνει ότι ο μόλυβδος και το κάδμιο εισέρχονται στο κακάο με διαφορετικούς τρόπους. Για το κάδμιο, φαίνεται ότι το φυτό κακάο το παίρνει από το έδαφος. Ο μόλυβδος, ωστόσο, μπορεί να εναποτεθεί στους κόκκους κακάο μετά τη συγκομιδή, ενδεχομένως από τη σκόνη και το έδαφος καθώς οι κόκκοι στεγνώνουν σε εξωτερικούς χώρους. Αυτά τα μέταλλα βρίσκονται και τα δύο στα στερεά κακάο – τα οποία, μαζί με το βούτυρο κακάο, αποτελούν το κακάο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προϊόντα πλούσια σε στερεά κακάο, όπως η μαύρη σοκολάτα και η σκόνη κακάο, τείνουν να είναι υψηλότερα σε βαρέα μέταλλα.

Η CR μέτρησε την ποσότητα μόλυβδου, καδμίου, υδραργύρου και αρσενικού σε τρία δείγματα κάθε τροφίμου και υπολόγισε τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων. Κανένα από τα προϊόντα δεν ενέχει κίνδυνο έκθεσης σε αρσενικό ή υδράργυρο.

‘’Για να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο από τον μόλυβδο και το κάδμιο,’’ το CR ενημερώνει πως’’ εξετάσαμε εάν μια μερίδα κάθε προϊόντος θα εκθέσει κάποιον στα τυπικά μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα δόσης της Καλιφόρνια για μόλυβδο (0,5 μg την ημέρα) και κάδμιο (4,1 μg την ημέρα) στα τρόφιμα.’’

Τα αποτελέσματά παρουσιάζονται αναλυτικά ανά κατηγορία προϊόντων σοκολάτας. Ενώ και τα δύο βαρέα μέταλλα, μόλυβδος και κάδμιο, αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, τα προϊόντα με παρουσία μόλυβδου πάνω από το επιτρεπτό, δημιουργεί ιδιαίτερες ανησυχίες και καμία ποσότητα του δεν θεωρείται ασφαλής.