Έκτακτο δώρο Πάσχα 2024 ξανά στο τραπέζι – Χαραμάδα για επιταγή ακρίβειας

Μέσα στο επόμενο διάστημα υπάρχει μια πιθανότητα να δωθεί έκτακτο δώρο Πάσχα 2024, καθώς το θέμα έπεσε ξανά στο τραπέζι και συζητιέται.

Έκτακτο δώρο Πάσχα 2024 ξανά στο τραπέζι - Χαραμάδα για επιταγή ακρίβειας

Μέσα στο επόμενο διάστημα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δωθεί έκτακτο δώρο Πάσχα 2024, καθώς το θέμα, όπως έγινε γνωστό, έπεσε ξανά στο τραπέζι και συζητιέται.

Από εκεί και πέρα να σας αναφέρουμε ότι μπορεί επί του παρόντος να μην υπάρχει σκέψη να δοθεί κάποιο έκτακτο επίδομα Πάσχα στους πολίτες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί την κατάσταση.

Τέλος, να σημείωσουμε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το ζήτημα και από τις δύο πλευρές, θέλοντας να δει τον προϋπολογισμό να εκτελείται, αφού περάσουν 3-4 μήνες.

Παράθυρο όσον αφορά το έκτακτο δώρο Πάσχα 2024 – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

«Παράθυρο» ενίσχυσης των πολιτών με επίδομα Πάσχα άφησε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης μιλώντας σήμερα (14.4.2024) σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο κ. Θεοχάρης εξήγησε πως αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει σκέψη να δοθεί κάποιο έκτακτο επίδομα Πάσχα στους πολίτες, αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί την κατάσταση.

«Είμαστε κοντά στον πολίτη, όταν υπάρχει η δυνατότητα και οι συνθήκες το επιτρέπουν και το έχουμε αποδείξει την τελευταία πενταετία» είπε ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία σκέψη στην κυβέρνηση να δοθεί κάποια ενίσχυση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε την κατάσταση».

Ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί το ζήτημα και από τις δύο πλευρές, θέλοντας να δει τον προϋπολογισμό να εκτελείται, αφού περάσουν 3-4 μήνες, καθώς ο προϋπολογισμός των πρώτων δύο μηνών, είναι τα έσοδα που προσμετρούνται από τις τελευταίες δόσεις των φόρων του προηγούμενου έτους.

Πάντως υπενθύμισε πως η χώρα βρίσκεται ακόμα σε δημοσιονομική προσαρμογή και δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε αποφάσεις με ψηφοθηρικούς σχεδιασμούς.

«Πρέπει να είμαστε χρήσιμοι. Δεν έχει κανένα νόημα να μην πιάσουμε τους στόχους μας και να αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα μετά τις εκλογές. Δηλαδή πριν τις εκλογές, το Πάσχα, να είμαστε καλοί και να έρθουμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και να πάρουμε μέτρα για να συμμαζέψουμε τη χαλάρωση», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Αυξημένο θα δουν αρκετοί δικαιούχοι το δώρο του Πάσχα λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ (μεικτές αποδοχές) από την 1η Απριλίου.

Η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ (μεικτές αποδοχές), δήλωσε πως αναλογικά το Δώρο του Πάσχα 2024 αυξάνεται στα 415 ευρώ, επομένως είναι υποχρέωση των εργοδοτών να το καταβάλουν αυξημένο.

Η Επιθεώρηση Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση, την Τετάρτη (17/04), με την οποία προειδοποιεί τους εργοδότες για τις κυρώσεις που θα έχουν σε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Πάσχα 2024.

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Η πληρωμή για το Δώρο Πάσχα 2024 πρέπει να γίνει μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή για φέτος θα πρέπει να έχει πληρωθεί μέχρι και την 1η Μαΐου. Εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι 14, συγκεκριμένα είναι το Δώρο Πάσχα που είναι μισός μισθός, το επίδομα αδείας που είναι επίσης μισός μισθός, καθώς και το Δώρο Χριστουγέννων που είναι ολόκληρος μισθός.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα

Πρόκειται για το μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα.