Έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους – Ποιοι πάνε στα ATM

Χιλιάδες συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα θα λάβουν επίδομα μετά από έκτακτη απόφαση της κυβέρνησης.

Έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους - Ποιοι πάνε στα ATM

Αν και μέχρι πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε στα πλάνα της κυβέρνησης το συγκεκριμένο επίδομα, φαίνεται πως τώρα τα πράγματα αλλάζουν.

Η μεγάλη ακρίβεια αναγκάζει την κυβέρνηση να βάλει το χέρι στην τσέπη και να δώσει χρήματα που η αλήθεια είναι ότι δεν περισσεύουν.

Ποιοι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν το έκτακτο επίδομα μετά τις τελευταίες εξελίξεις;

Πότε θα μοιραστεί το επίδομα και σε ποιους

Ειδικότερα, σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθεί έκτακτη προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης στις εταιρίες διύλισης για το έτος 2022, και θα θεσπιστεί έκτακτη Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης στα διυλιστήρια με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη τους για το φορολογικό έτος του 2023.

Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που έκανε λίγο μετά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνουν έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους. Το επίδομα αυτό θα δοθεί στο τέλος του 2024, και ειδικότερα πριν τα Χριστούγεννα, σε όσους δεν θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM, είπε ότι τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις εταιρίες διύλισης υπολογίζονται στα 300 εκατομμύρια ευρώ και σχολίασε σχετικά:

«Η ακρίβεια πονάει, υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, αλλά βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών. Το μέρισμα της ανάπτυξης μοιράζεται σε όλη την κοινωνία».

Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι

Να τονιστεί πως η τελευταία φορά που δόθηκε επίδομα προσωπικής διαφοράς ήταν πέρσι τα Χριστούγεννα.

Τότε, οι κλίμακες των δικαιούχων συνταξιούχων που πληρώθηκαν ήταν οι εξής:

200 ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν από κάθε πηγή (συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023) άθροισμα αποδοχών έως 700 ευρώ

150 ευρώ για συνταξιούχους συνολικού καθαρού (προ φόρου) μηνιαίο ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ

100 ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν ποσά από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ