Εκτός ελέγχου η ακρίβεια: Αυτά τα προϊόντα είναι πια απλησίαστα

Σε μια εποχή όπου οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μειώνονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα ξεχωρίζει με μια εντυπωσιακή αύξηση τιμών που φτάνει το 20%.

Εκτός ελέγχου η ακρίβεια: Αυτά τα προϊόντα είναι πια απλησίαστα

Αυτή η αύξηση έρχεται σε αντίθεση με τις τάσεις στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., όπου οι τιμές αγροτικών προϊόντων έχουν παρουσιάσει σημαντική πτώση. Το φαινόμενο αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η αγορά αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε. είναι πολύπλοκη και ποικιλόμορφη, με έντονες διακυμάνσεις στις τιμές μεταξύ των χωρών. Η Ελλάδα αποτελεί μια αξιοσημείωτη εξαίρεση, καταγράφοντας αύξηση τιμών παρά τη γενική τάση μείωσης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι συγκεκριμένες αυξήσεις μπορούν να αποδοθούν σε διάφορους παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, η ζήτηση και το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με την Eurostat, η μέση τιμή της αγροτικής παραγωγής στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκαν κατά 11%. Αυτή η μείωση έρχεται μετά από μια περίοδο απότομων αυξήσεων στις τιμές κατά το 2021 και τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2022, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε και οι τιμές άρχισαν να μειώνονται.

Αντίθετες τάσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων

Οι μεταβολές των τιμών για πολλές γεωργικές εκροές το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν ποικίλες και αντιφατικές. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η υποχώρηση στις τιμές των δημητριακών, που μειώθηκαν κατά 28%. Η τιμή του γάλακτος σημείωσε πτώση 12%, ενώ οι τιμές των αυγών και των βιομηχανικών καλλιεργειών (όπως οι ελαιούχοι σπόροι, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και ο ακατέργαστος καπνός) μειώθηκαν κατά 10%. Τα φρέσκα λαχανικά είδαν μείωση 6%, με τις ντομάτες να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση 33%.

Αυξήσεις σε επιλεγμένα προϊόντα

Αντίθετα, η μέση τιμή της πατάτας αυξήθηκε κατά 22% και αυτή των νωπών φρούτων κατά 20%, παρά την απότομη μείωση 44% στην τιμή των λεμονιών και των λάιμ. Αυτές οι αυξήσεις οφείλονται εν μέρει στις προβλεπόμενες επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις συγκομιδές.

Μειώσεις στις εισροές στη γεωργία

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, οι πιο έντονοι ρυθμοί πτώσης των τιμών καταγράφηκαν για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-31%), τις ζωοτροφές (-16%) και την ενέργεια και τα λιπαντικά (-12%).

Διαφορές σε εθνικό επίπεδο

Σε εθνικό επίπεδο, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. (21 από τις 25 με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν μείωση στις τιμές της γεωργικής παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Η μεγαλύτερη πτώση των τιμών σημειώθηκε στην Ουγγαρία (-24%), ενώ ακολούθησαν η Βουλγαρία και η Ρουμανία (-18%) και η Σλοβακία και η Τσεχία (-17%).

Αντίθετα, οι τιμές αυξήθηκαν σε πέντε νότιες χώρες της Ε.Ε. Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση (+20%), με πιο μέτριες αυξήσεις στη Μάλτα και την Ισπανία (+4%) και στην Πορτογαλία και την Κύπρο (+1%).

Όσον αφορά τις εισροές, 24 από τις 25 χώρες της Ε.Ε. κατέγραψαν μειώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Κροατία (-20%), την Ουγγαρία (-19%) και την Ολλανδία και την Ιρλανδία (-17%). Η Πορτογαλία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που κατέγραψε αύξηση (+2%).