Εκτοξεύθηκε η λαγάνα φέτος – Πόσα χρήματα θα πληρώσουμε

Ανοδικά φαίνεται πως κινείται για άλλη μια χρονιά η τιμή της λαγάνας. Πόσα χρήματα κοστίζει το 2024;

Εκτοξεύθηκε η λαγάνα φέτος - Πόσα χρήματα θα πληρώσουμε

Δεν λένε να σταματήσουν οι αυξήσεις στις τιμές στα προϊόντα στη χώρα μας…

Με την Καθαρά Δευτέρα να πλησιάζει, αρκετοί αναρωτιούνται για την τιμή της λαγάνας.

Τα πράγματα, δυστυχώς, για άλλη μια φορά δεν εξελίσσονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους καταναλωτές.

Σε ποια τιμή θα κινηθεί η λαγάνα φέτος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, μια λαγάνα 750 γραμμαρίων αναμένεται να κοστίσει από 4 ευρώ έως και 4,50 ευρώ.

Υπάρχει αύξηση κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι, όταν η τιμή της κυμαινόταν μεταξύ 3,50 ευρώ και 4 ευρώ ενώ συγκριτικά με το 2022 είναι σχεδόν διπλάσια καθώς τότε πουλιόταν  από 2,30 ευρώ  έως 3 ευρώ.

Γιατί υπάρχει αυτή η αύξηση

Ειδικός της αγοράς εξήγησε στην τηλεόραση του Alpha τον λόγο για τον οποίο η τιμή της λαγάνας είναι αυξημένη φέτος.  «Οι τιμές στο ελαιόλαδο, στο ταχίνι και στο σουσάμι έχουν αυξηθεί περίπου γύρω στο 29%», εξήγησε και εκτίμησε πως η τιμή της λαγάνας δεν θα ξεπεράσει φέτος τα 4,50 ευρώ. Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha το κόστος της λαγάνας ανεβαίνει επειδή ζυγίζει έως 1 κιλό  και παραδοσιακά ετοιμάζεται τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας.

Την τιμητική τους έχουν την περίοδο της σαρακοστής νηστίσιμες σαλάτες όπως μελιτζανοσαλάτα και η ταραμοσαλάτα με τις τιμές τους να είναι αυξημένες έως και κατά 95%.

Ο Alpha αναφέρει ενδεικτικά πως:

  • Επώνυμη ταραμοσαλάτα  450 γραμμαρίων : Η τιμή της έχει αυξηθεί κατά 97% και διαμορφώνεται στα 3,44 ευρώ φέτος από 1,74 ευρώ που κόστιζε το 2023.
  • Επώνυμη μελιτζανοσαλάτα  250 γραμμαρίων:  Σήμερα κοστίζει 2,65 ευρώ από 2,18 ευρώ που ήταν η τιμή πώλησης της τον Μάρτιο του 2023. Δηλαδή η τιμή της είναι αυξημένη σχεδόν κατά 38%.

«Έχουν ακριβύνει οι σαλάτες γιατί οι βάσεις τους  είναι το ελαιόλαδο. Όλο γνωρίζουν πως η τιμή στο ελαιόλαδο έχει πάει στα ύψη. Οπότε ανεβαίνουν οι σαλάτες… η φάβα», είπε άνθρωπος της αγοράς.