Σε μια περίοδο που οι καταναλωτές πιέζονται από την ακρίβεια και οι υψηλές τιμές του ελαιόλαδου προκαλούν ανησυχία στα νοικοκυριά, ο ισπανικός κολοσσός επισημαίνει ότι η πιο δύσκολη περίοδος στην ιστορία του κλάδου φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της. Οι τιμές του «υγρού χρυσού» αναμένεται να μειωθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, φτάνοντας σχεδόν στο μισό από τα ιστορικά υψηλά τους, σύμφωνα με το CNBC.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η ξηρασία που πλήττουν τη Νότια Ευρώπη τα τελευταία χρόνια είχαν σοβαρές συνέπειες στη συγκομιδή ελιάς, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μια απότομη άνοδος των τιμών, η οποία αναστάτωσε τον κλάδο και τους καταναλωτές. Παρόλο που οι τιμές μειώθηκαν από τότε, οι προβλέψεις για την περίοδο 2024-2025 δείχνουν σημαντική βελτίωση στη συγκομιδή, κυρίως σε χώρες-παραγωγούς όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τυνησία.
Η έλλειψη ελαιόλαδου, που αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, οδήγησε τη βιομηχανία σε κατάσταση κρίσης, πυροδοτώντας ανησυχίες για επισιτιστική ανασφάλεια και προκαλώντας αύξηση της εγκληματικότητας στα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας.
«Παρά την πρόοδο που έχει γίνει, δεν είναι ακριβές να λέμε ότι η κρίση έχει τελειώσει», ανέφερε ο Miguel Ángel Guzmán, επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo, μιλώντας στο CNBC μέσω email. «Βρισκόμαστε ακόμη σε φάση πίεσης στις τιμές του ελαιόλαδου, ιδιαίτερα για τα υψηλότερης ποιότητας προϊόντα, όπως το Extra Virgin», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά παραμένει αβέβαιη ενόψει της συγκομιδής του 2024-2025.
«Παρ’ όλα αυτά, οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες είναι θετικές, καθώς αναμένεται να σταθεροποιηθεί η αγορά και να επανέλθει η κανονικότητα καθώς η νέα συγκομιδή προχωρά και αυξάνεται η προσφορά», κατέληξε ο Guzmán.
«Κατρακυλά η τιμή τις επόμενες εβδομάδες»
Η Deoleo, ο κατασκευαστής οικιακών εμπορικών σημάτων ελαιόλαδου όπως η Bertolli και η Carbonell, περιέγραψε μια τέλεια καταιγίδα προκλήσεων ως «μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του κλάδου» το καλοκαίρι και ζήτησε «βαθιά μεταμόρφωση» του κλάδου. .
Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην ισπανική Ανδαλουσία διαμορφώθηκαν στα 6 ευρώ (6,33 $) ανά κιλό στις 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Expana, μια εταιρεία πληροφοριών αγοράς που εστιάζει στη γεωργία και τα τρόφιμα. Αυτό είναι μειωμένο κατά περίπου 19% σε μηνιαία βάση και σχεδόν 35% από το υψηλό ρεκόρ των 9,2 ευρώ τον Ιανουάριο.
Η Ισπανία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου, γεγονός που την καθιστά παγκόσμια αναφορά για τις τιμές.
«Η χαλάρωση των τιμών στην προέλευση αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες και οι συνθήκες συγκομιδής θα παραμείνουν σταθερές τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Guzmán.
«Οι ενδείξεις δείχνουν ότι εάν όλα εξελιχθούν κανονικά, ειδικά εάν οι βροχές συνεχίσουν να ευνοούν την παραγωγή, θα μπορούσαμε να δούμε μια πτωτική τάση στις τιμές καθ′ όλη τη διάρκεια του 2025», πρόσθεσε.
Ο Deoleo είπε ότι οι τιμές του ελαιόλαδου θα πρέπει να μειωθούν σε περίπου 5 ευρώ ανά λίτρο, μια απότομη πτώση από τα υψηλά των 9 σε 10 ευρώ, που είχε γίνει ο κανόνας στα ισπανικά σούπερ μάρκετ φέτος.
«Αυτή η τιμή θα ήταν λογική σε ένα πλαίσιο αυξημένης παραγωγής, η οποία θα αμβλύνει τις εντάσεις στην αγορά και θα διευκόλυνε τη σταδιακή εξομάλυνση των τιμών μετά από μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια», δήλωσε ο Guzmán.
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις