ΕΝΦΙΑ 2024: Ανατροπή με τα εκκαθαριστικά – Τι συνέβη

Ανατροπή έχουμε όσον αφορά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2024. Δείτε στο παρακάτω κείμενο αναλυτικά τι ακριβώς συνέβη κι έχουμε τέτοια εξέλιξη.

ΕΝΦΙΑ 2024: Ανατροπή με τα εκκαθαριστικά - Τι συνέβη

Ανατροπή έχουμε όσον αφορά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2024. Δείτε στο παρακάτω κείμενο αναλυτικά τι ακριβώς συνέβη κι έχουμε τέτοια εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση δυσπιστίας άλλαξε ο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, σε ό,τι αφορά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2024.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Ανατροπή με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2024 – Δείτε τι αλλάζει

Η πρόταση δυσπιστίας αλλάζει το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, σε ό,τι αφορά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου, καθώς δεν έχει ψηφιστεί σχετική διάταξη με την οποία παρέχεται απαλλαγή στους σεισμόπληκτους της Κρήτης. Η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Οι εκπτώσεις στον φόρο:

ξεκινούν από 10% για όσους είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές και τους 12 μήνες του 2023,
ανεβαίνουν στο 50% για ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και
στο 90% για όσους διόρθωσαν τα λάθη στο E9 και
φθάνουν στο 100% – δηλαδή πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ – για όσους έχουν πάνω από τρία παιδιά ή ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.
Aπό την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 δηλαδή δεν απέκτησαν ή δεν μεταβίβασαν ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό φόρου με αυτό που κατέβαλλαν το 2023. Mεγαλύτερο θα είναι το εκκαθαριστικό για τους φορολογούμενους οι οποίοι μέσα στο 2023 απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά κληρονομιά.

Στην εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ ξεκινάει τις επόμενες μέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ώστε αρχές Απριλίου να αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Απριλίου και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, θα είναι έως και 10% λιγότερο «τσουχτερός» για περίπου 305.000 ασφαλισμένες κατοικίες. Για τους φορολογούμενους η διαδικασία μείωσης ΕΝΦΙΑ έκλεισε και η σκυτάλη έχει περάσει τώρα στις ασφαλιστικές, οι οποίες θα επικυρώσουν τα στοιχεία αιτήσεων των ιδιοκτητών που θα λάβουν τα μειωμένα εκκαθαριστικά.

Έτσι, για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που τις είχαν ασφαλίσει ολόκληρο το 2023 για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα και η αξία στο συμβόλαιο ήταν τουλάχιστον 900 ευρώ το τ.μ., το ποσό του φόρου θα είναι κουρεμένο κατά 10%. Για τους υπόλοιπους με μικρότερη διάρκεια ασφάλισης το κέρδος θα είναι μικρότερο και συγκεκριμένα για 9 μήνες 7,5%, για 6 μήνες 5% και για 3 μήνες 2,5% ενώ δεν υπάρχει καμία έκπτωση για τις κατοικίες με χρόνο ασφάλισης λιγότερο των τριών μηνών.

ΈΝΦΙΑ δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Επίσης από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες καθώς και δικαιώματα επί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης και διατηρητέα κτίσματα

Για τροποιητικές

Η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων. Δηλαδή ακόμη και μετά την έκδοση του λογαριασμού του νέου ΕΝΦΙΑ μπορούν να γίνουν αλλαγές στην περιουσιακή εικόνα των φορολογούμενων οι οποίες ενδεχομένως θα «ξεφουσκώσουν» το εκκαθαριστικό.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90% ενώ τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.