ΕΝΦΙΑ 2024: Δυσάρεστη έκπληξη με την πληρωμή για όλους

Δυσάρεστη έκπληξη περιμένει όλους μας αναφορικά με την πληρωμή που έχει να κάνει με τον ΕΝΦΙΑ 2024 και τις φορολογικές δηλώσεις.

ΕΝΦΙΑ 2024: Δυσάρεστη έκπληξη με την πληρωμή για όλους

Δυσάρεστη έκπληξη περιμένει δυστυχώς όλους μας αναφορικά με την πληρωμή που έχει να κάνει τόσο με τον ΕΝΦΙΑ 2024 όσο και με τις φορολογικές δηλώσεις.

Ουσιαστικά δύο δύσκολα ραντεβού με την εφορία ξεκινούν και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη εν μέσω ακρίβειας και αυξημένων υποχρεώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμφισβήτητα ο ΕΝΦΙΑ 2024 και ο φόρος εισοδήματος από τις φορολογικές δηλώσεις θα προβληματίσουν εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς η ακρίβεια σαρώνει και πολλά νοικοκυριά δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα.

Δυσάρεστη έκπληξη αναφορικά με την πληρωμή – Δείτε αναλυτικά

Ο φορολογικός Γολγοθάς του 2024 ξεκινάει. Έρχονται ΕΝΦΙΑ 2024 και φορολογικές δηλώσεις. Οι πληρωμές κάθε μήνα.
Δύο δύσκολα ραντεβού με την εφορία ξεκινούν και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη εν μέσω ακρίβειας και αυξημένων υποχρεώσεων. Αναμφισβήτητα ο ΕΝΦΙΑ 2024 και ο φόρος εισοδήματος από τις φορολογικές δηλώσεις θα προβληματίσουν εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς η ακρίβεια σαρώνει και πολλά νοικοκυριά δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα. Μπορεί ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 830 ευρώ μεικρά, μπορεί οι τριετίες να ξεπάγωσαν (αφορά λίγους), ωστόσο η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα και στα καύσιμα έχει εκτροχιάσει τους προϋπολογισμούς.

ΕΝΦΙΑ 2024 με άμεση πληρωμή

Η πρώτη δυσάρεστη έκπληξη είναι ο ΕΝΦΙΑ 2024, καθώς μόλις γίνει ανάρτηση θα πρέπει να γίνει και η πληρωμή! Εντός του Απριλίου, ίσως και το πρώτο δεκαήμερο σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να ξεκινήσει την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Αυτή την περίοδο η ΑΑΔΕ «τρέχει» τις εκκαθαρίσεις για τον ΕΝΦΙΑ υπενθυμίζοντας ότι από φέτος αν τα ακίνητά είχαν ασφαλιστεί το 2023 από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά) τότε επωφελούνται περαιτέρω έκπτωσης έως 10%. Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και στην εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» θα μπορούν να δουν το νέο εκκαθαριστικό τους.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε δόσεις

Σημειώνεται ότι φέτος οι δόσεις για την αποπληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι συνολικά 11 από 10 μηνιαίες δόσεις που ήταν πέρυσι.

Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Μάλιστα από του χρόνου η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιείται σε 12 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Μαρτίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και στην εφάπαξ καταβολή δεν προβλέπεται έκπτωση φόρου σε αντίθεση με τον φόρο εισοδήματος που αν ο φορολογούμενος τον πληρώσει εφάπαξ δικαιούται έκπτωση 3%.

Έρχονται και οι φορολογικές δηλώσεις 2024

Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες της AAΔΕ προετοιμάζονται για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας προ ημερών στην ΕΡΤ, όταν ρωτήθηκε για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είχε απαντήσει ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει τον Απρίλιο θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα τρέχει παράλληλα με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ…

Λίγες ημέρες έμειναν για να φύγει το 2023 και εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει έως 31 Δεκεμβρίου να εκπληρώσουν μία σειρά υποχρεώσεων που έχουν απέναντι στο κράτος είτε για να πληρώσουν φόρους είτε για να συγκεντρώσουν αποδείξεις και να μην επιβαρυνθούν με πέναλτι 22% είτε να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να μην επιβαρυνθούν με τα τεκμήρια και να μην βρεθούν εκτεθειμένοι και αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, όπως είχε αποκαλύψει πρώτος ο ΟΤ, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τελικά γενναία παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου και με αυτόν τον τρόπο μία βασικότατη φορολογική υποχρέωση των ιδιοκτητών ΙΧ αυτοκινήτων μετατίθεται για αργότερα.

Κυνήγι αποδείξεων

Έως τα τέλη 2023 θα πρέπει εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι φοροδιαφεύγουν, να σπεύσουν έστω και την τελευταία στιγμή να εμφανίσουν αυξημένα τα πραγματικά τους εισοδήματα – κέρδη ώστε να μην φορολογηθούν με το ελάχιστο εισόδημα που πρόκειται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών και το βασικότερο να μην βρεθούν στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες να έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος του με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα ή e-banking. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο – πέναλτι 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.

ΕΝΦΙΑ – Φόρος εισοδήματος

Έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν φόροι ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα βεβαιωθέντα ποσά τόσο του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων όσο και του ΕΝΦΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. Ήδη έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο τμήμα του ΕΝΦΙΑ στις πρώτες 7 δόσεις που έχουν πληρωθεί και απομένουν περί τα 600 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η περίοδος αποπληρωμής. Τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η 8η δόση. Σε περίπτωση που κάποιος παραλείψει θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Από την άλλη συνεχίζουν να τρέχουν και οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση για όσους δεν επέλεξαν την εφάπαξ εξόφληση του ποσού για να κερδίσουν έκπτωση 3%, ενώ η τελευταία δόση όπως και αυτή του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Έως τις 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν και δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις οφειλών, επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.