ΕΝΦΙΑ 2024: Ποιοι θα πάρουν έκπτωση – Πόσα γλιτώνετε

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση στο φόρο του ΕΝΦΙΑ για το νέο έτος. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.

ΕΝΦΙΑ 2024: Ποιοι θα πάρουν έκπτωση - Πόσα γλιτώνετε

Μια συγκεκριμένη κατηγορία συμπολιτών μας θα κερδίσει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 2024.

Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα χρήματα αφού πρόκειται για έκπτωση της τάξης του 10% του συνολικού φόρου.

Τι χρειάζεται να έχετε κάνει για να πληρώσετε λιγότερα χρήματα.

Ποιοι κερδίζουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 2024

Έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024 θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι των φυσικών καταστροφών.

Σημειώνεται ότι, έως τώρα, ο αριθμός των ασφαλισμένων κατοικιών αντιπροσωπεύει μόλις το 15% του συνόλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην ενεργοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δηλώνουν ότι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους προκειμένου να “κουρέψουν” τον ΕΝΦΙΑ προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Η μείωση του φόρου παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας είναι τουλάχιστον 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ το ασφαλιστήριο θα πρέπει να καλύπτει και τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, και τον σεισμό αλλά και την πλημμύρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σχεδόν 970.000 κατοικίες σε σύνολο 6.400.000 είναι ασφαλισμένες για σεισμό, φωτιά και καιρικά φαινόμενα. Έτσι, σε περίπτωση καταστροφών , το κόστος αποκατάστασης των ζημιών βαρύνει κατά κύριο λόγο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράδειγμα με τη μείωση του φόρου

Ενδεικτικά, ακίνητο 100 τ.μ αντικειμενικής αξίας 110.000 ευρώ, επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 233 €. Με την πλήρη ετήσια ασφάλιση θα δοθεί έκπτωση 23 ευρώ ενώ για 6μηνη το ποσό πέφτει στα 16,5 ευρώ.

Για την πλήρη ασφάλισης διαμερίσματος 100 τετραγωνικών αξίας 110.000 ευρώ απαιτείται η καταβολή περίπου 160 ευρώ ετησίως. Επομένως, η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ ισοδυναμεί με περίπου το 15% των ετήσιων ασφαλίστρων.

Για την ενεργοποίηση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ, θα εκδοθεί κοινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Έτσι θα πάρετε τη μείωση 10% – Τα ψιλά γράμματα

Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% πρέπει να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος.

Σε διαφορετική περίπτωση, η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση:

· για 12 μήνες, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%,

· για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%,

· για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και

· για τρεις μήνες στο 2,5%.

Για παράδειγμα αν φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, το επόμενο έτος θα έχει έκπτωση της τάξεως των 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρώ σε περίπτωση εξάμηνης κάλυψης.