ΕΝΦΙΑ 2024: Πρέπει να πληρώσετε άμεσα – Πότε λήγει η προθεσμία

Πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ 2024: Πρέπει να πληρώσετε άμεσα - Πότε λήγει η προθεσμία

Τα εκκαθαριστικά έχουν βγει και συνέχεια παίρνει η πληρωμή τους από τους πολίτες.

Η πρώτη δόση πλησιάζει στο τέλος της και θα πρέπει όλοι να τακτοποιήσουμε την οφειλή μας.

Θυμίζουμε πως συνολικά είναι 11 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να λήγει στις 30 Απριλίου 2024.

Πως μπορείτε να δείτε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και να το εκτυπώσετε

Για να δείτε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2024 θα πρέπει να μπείτε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και στο πεδίο «ΜyAADE» – «Εφαρμογές». Στη συνέχεια θα επιλέξετε την επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές» και θα αναζητήσετε το πεδίο «ΔΗΛΩΣΗ Ε9 / ΕΝΦΙΑ», ενώ θα κάνετε είσοδο στην εφαρμογή με τους κωδικούς του Taxis.

Στη συνέχεια θα βρεθείτε στη σελίδα όπου αριστερά αναγράφεται «Έτος», «Στοιχεία υπόχρεου», «Διαθέσιμες ενέργειες», «Εκτυπώσεις». Για να μπορέσετε να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του τρέχοντος έτους θα πρέπει να κάνετε κλικ στην επιλογή και να βάλετε ως έτος το 2024. Αμέσως μετά θα διαπιστώσετε ότι στο πεδίο «Εκτυπώσεις» εμφανίζεται η επιλογή «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2024» και σε παρένθεση αναγράφει «αρχείο pdf». Εκεί θα πρέπει να κάνετε κλικ για να εμφανιστεί το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2024. Μόλις κατέβει στον υπολογιστή το αρχείο με το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και το ανοίξετε θα πρέπει πάνω δεξιά να αναγράφετε «ΕΝΦΙΑ 2024».

Ακόμη, μπορείτε να εκτυπώσετε τον ΕΝΦΙΑ 2024 και μέσα από το myAADEapp. Ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει μέσω της εφαρμογής με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS ή με χρεωστική κάρτα τους φόρους του και τα τέλη που οφείλει όπως, για παράδειγμα, τα τέλη κυκλοφορίας.

Πως μπορείτε να πληρώσετε

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω κάρτας και TAXISNet

Για τη διαδικασία αυτή, θα χρειαστείτε του κωδικούς του TAXISNet, για να εισέλθετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από εδώ, όπου αναρτάται το ποσό της χρέωσης και η ταυτότητα οφειλής. Στη συνέχεια, επιλέγετε Εφαρμογές TAXISnet -> Στοιχεία οφειλών -> Οφειλές εκτός ρύθμισης και πληρωμή. Κατόπιν, επιλέγετε την πληρωμή ΕΝΦΙΑ (από τη λίστα που εμφανίζονται όλες οι οφειλές σας προς το Δημόσιο) και εξοφλείς ολόκληρο το ποσό ή μέρος αυτού. Ακόμα, πατάτε έλεγχο και πληρωμή, όπου και συμπληρώνετε τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής σας κάρτας.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω e-banking

Θα χρειαστείτε την ταυτότητα οφειλής που θα δείτε στην ΑΑΔΕ (βλ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω διαδικτύου και TAXISNet) και μπαίνετε στο e-banking της τράπεζάς σας. Από το σχετικό μενού, επιλέγετε Μεταφορές και πληρωμές -> Πληρωμή λογαριασμών και οφειλών -> ΕΝΦΙΑ. Στη συνέχεια, συμπληρώνετε τα στοιχεία που απαιτούνται (θα χρειαστείτε την ταυτότητα οφειλής). Έπειτα, κάνετε επιβεβαίωση, πληρωμή και προαιρετικά αποθηκεύετε ή και εκτυπώνετε το αντίγραφο της πληρωμής ΕΝΦΙΑ.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω της εφαρμογής myAADEapp

Η ΑΑΔΕ έχει κυκλοφορήσει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα τόσο με λογισμικό Android όσο και με λογισμικό iOS που λέγεται myAADEapp. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, οι πολίτες μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ από το κινητό τηλέφωνό τους χωρίς ταυτότητα οφειλής και χωρίς να περιμένουν να πιστωθεί η πληρωμή την επόμενη ημέρα. Το myAADEapp είναι η επίσημη ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ για φορητές συσκευές, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να ενημερώνονται για τον λογαριασμό τους και να εκτελούν πληρωμές μέσω κάρτας ή μέσω IRIS με άμεση πίστωση της οφειλής τους.

Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να μεταβάλλει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού για την καταβολή των επιστροφών φόρου και να έχει πρόσβαση στα ραντεβού του, τα αιτήματα που έχει αποστείλει στην ΑΑΔΕ καθώς και τα μηνύματα που έχει λάβει. Τέλος στην ενότητα myWallet μπορεί να κατεβάσει και να αποθηκεύσει χρήσιμα έγγραφα όπως βεβαιώσεις και εκκαθαριστικά, ενώ θα λαμβάνει άμεσα προσωποποιημένες ενημερώσεις για θέματα που τον αφορούν.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε κατάστημα

Εάν δεν επιθυμείτε ηλεκτρονική πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, τότε μπορείτε να εξοφλήσετε το ποσό με φυσική παρουσία μέσω του δικτύου των ΑΤΜ τραπεζών, ΕΛΤΑ σε κάθε νομό της χώρας και καταστημάτων ΟΠΑΠ.

Διακανονισμός για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Με την πάγια ρύθμιση οφειλών για τον ΕΝΦΙΑ μπορείτε να χωρίσετε το ποσό σε έως 24 δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθείτε με επιτόκιο. Για την ένταξη στον διακανονισμό δεν χρειάζεται καμία δόση να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη. Η αίτησή σας πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση μέσω της ΑΑΔΕ.