ΕΝΦΙΑ 2024: Αρνητική εξέλιξη! Πότε πληρώνουμε τα πρώτα χρήματα

Πλησιάζει η εκκίνηση του φετινού ΕΝΦΙΑ και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών. Πότε θα ξεκινήσει;

ΕΝΦΙΑ 2024: Αρνητική εξέλιξη! Πότε πληρώνουμε τα πρώτα χρήματα

Αρχίζει ο φετινός ΕΝΦΙΑ για εκατομμύρια πολίτες στη χώρα μας…

Η πρώτη φάση ξεκινάει με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών για τους ιδιοκτήτες.

Πότε πληρώνουμε την πρώτη δόση και πόσες δόσεις θα έχει φέτος. Αλλάζει σε σχέση με άλλες χρονιές.

Πότε βγαίνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το πρώτο 10μερο του Απριλίου θα ξεκινήσει η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Αυτό προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία έκλεισε στις 9 Μαρτίου την πλατφόρμα του Ε9 μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούσαν να διορθώνουν λάθη και παραλείψεις που αυξάνουν το τελικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Αλλαγή με τις δόσεις – Η αρνητική εξέλιξη

Η σημαντική αλλαγή που υπάρχει στα φετινά εκκαθαριστικά είναι ότι ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Απριλίου και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Η αρνητική εξέλιξη αφορά στην προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης. Αφού μαζί με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα πρέπει να γίνει και η πληρωμή μετά από λίγες μέρες.

Για τις ασφαλισμένες κατοικίες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, θα είναι μειωμένα έως και 10%, με το μέτρο να αφορά περίπου 305.000 ασφαλισμένες κατοικίες.

Για τους φορολογούμενους η διαδικασία μείωσης ΕΝΦΙΑ έκλεισε και η σκυτάλη έχει περάσει τώρα στις ασφαλιστικές, οι οποίες θα επικυρώσουν τα στοιχεία αιτήσεων των ιδιοκτητών που θα λάβουν τα μειωμένα εκκαθαριστικά.

Τότε θα διορθώσετε τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ

Η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων που ήδη θα έχει εκδοθεί.

Εν συνεχεία ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές στην περιουσιακή του εικόνα οι οποίες ενδεχομένως να μειώσουν τον συνολικό φόρο.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.