ΕΝΦΙΑ 2024: Βγαίνουν τα εκκαθαριστικά! Πότε πρέπει να πληρώσουμε

Ξεκινάει ο ΕΝΦΙΑ και για τη φετινή σεζόν, με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών να είναι προ των πυλών.

ΕΝΦΙΑ 2024: Βγαίνουν τα εκκαθαριστικά! Πότε πρέπει να πληρώσουμε

Από επίσημα χείλη ήρθε η τελευταία ενημέρωση για το φετινό ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρώσουμε.

Σε λίγες μέρες αναμένεται να βγουν στη δημοσιότητα τα εκκαθαριστικά και στη συνέχεια να αρχίσουν οι πληρωμές.

Πάμε να δούμε το ακριβές πρόγραμμα, όπως το περιέγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2024

«Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν περί τα μέσα Απριλίου, ίσως και το πρώτο δεκαήμερο», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και συμπλήρωσε ότι «για πρώτη φορά φέτος, ουσιαστικά δίνουμε τη δυνατότητα μιας επιπλέον δόσης, να επεκταθεί δηλαδή το δοσολόγιο κατά μία επιπλέον από 10 δόσεις στις 11. Η πρώτη δόση μπορεί να πληρωθεί 30 Απριλίου».

«Η ΑΑΔΕ τρέχει αυτό το διάστημα τις εκκαθαρίσεις προκειμένου να αναρτηθούν όσο γίνεται γρηγορότερα τα εκκαθαριστικά», σημείωσε ενώ ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου φόρου δεν αλλάζει κάτι, με μία μόνο εξαίρεση. «Αν τα ακίνητά μας έχουν ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές, σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, τότε επωφελούνται περαιτέρω έκπτωσης 10%. Θυμίζω ότι ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά για όλους μας έχει μειωθεί ήδη κατά 35%. Επομένως, για τα ακίνητα εκείνα που είναι ασφαλισμένα κατά το προηγούμενο έτος, σωρευτικά, για τους τρεις λόγους που ανέφερα, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος έκπτωσης 10%» προσέθεσε.

Όσοι θέλουν να επωφεληθούν της έκπτωσης 10% την επόμενη χρονιά, για τον ΕΝΦΙΑ που θα αφορά το 2024 και δεν έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους συνολικά και για τις τρεις αιτίες, μπορούν να κάνουν ένα συμπληρωματικό ασφαλιστήριο φέτος.

Η αλλαγή που έρχεται φέτος

Η σημαντική αλλαγή που υπάρχει στα φετινά εκκαθαριστικά είναι ότι ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Απριλίου και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Ποιοι χάνουν στον ΕΝΦΙΑ 2024

Οι συμπολίτες που θα πληρώσουν φέτος περισσότερα χρήματα:

Απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά και επιβαρύνονται με τον φόρο κατοχής ακινήτων που αναλογεί.

Απέκτησαν επιπλέον ακίνητο.

Διόρθωσαν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο Ε9, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, που ήταν ανοιχτή μέχρι τις 8 Μαρτίου και προέκυψε αύξηση της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους, λόγω δήλωσης αυθαιρέτων κατασκευών που νομιμοποιήθηκαν ή ευθυγράμμισαν τα δηλωθέντα στο Ε9 με τα στοιχεία που δήλωσαν στο Κτηματολόγιο και τα οποία εμφανίζουν αυξημένη επιφάνεια των ακινήτων.

Αυξήθηκαν τα εισοδήματά τους με αποτέλεσμα να χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%. Τις σχετικές εκπτώσεις έχασαν περίπου 220.000 νοικοκυριά την τελευταία πενταετία.

Μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση και εκ του λόγου αυτού χάνουν τη μερική ή την ολική  απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Οι φετινοί νικητές

Λιγότερα χρήματα στον ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν:

Εκείνοι των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας τους ήταν μικρότερη το 2023, σε σχέση με εκείνη του 2022, λόγω πώλησης ή γενικά μεταβίβασης ακινήτου.

Όσοι ασφάλισαν το ακίνητό της, για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα, θα έχουν έκπτωση 10%. Ωστόσο η έκπτωση ισχύει μόνο για όσους ασφάλισαν το 2023, το ακίνητό τους και για τις τρεις φυσικές καταστροφές. Ακόμη και διαμερίσματα που βρίσκονται στο 5ο όροφο, θα πρέπει να έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους και για πλημμύρα(!), διαφορετικά κόβονται.

Όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και επίσης είναι σε χαμηλά επίπεδα η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, εξασφαλίζουν μείωση κατά 50% ή και 100% από τον ΕΝΦΙΑ.

Όσοι διόρθωσαν την εικόνα του Ε9 που είχαν υποβάλει στην ΑΑΔΕ και με τις αλλαγές, η αξία της ακίνητης περιουσίας προέκυψε μικρότερη από εκείνη που είχαν το 2022.

Όσων αυξήθηκαν τα προστατευόμενα μέλη και έχουν παράλληλα, χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.