ΕΝΦΙΑ: Πριν πληρώσετε ελέγξτε το – Τι πρέπει να κάνετε όλοι

Τι θα πρέπει να κάνουμε όλοι πριν δώσουμε χρήματα για να πληρώσουμε το φετινό ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ: Πριν πληρώσετε ελέγξτε το - Τι πρέπει να κάνετε όλοι

Εδώ και λίγες μέρες έχουν βγει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για όλους…

Το επόμενο βήμα είναι η πληρωμή του φόρου, όμως θα πρέπει να ελέγξουμε κάτι πριν κάνουμε κάποια κίνηση.

Τι υπάρχει που πρέπει να δούμε και δεν το γνωρίζουν πολλά άτομα μέχρι τώρα.

Ο έλεγχος πριν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2024

Όπως προκύπτει, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τυχόν λάθη ή παραλείψεις που έχουν γίνει, αλλά και να τσεκάρουν αν έχει «περάσει» η έκπτωση στο ποσό.

Ενδεχόμενες διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν την πληρωμή. Οι δόσεις βγαίνουν αυτόματα, ανάλογα με το ποσό που βγαίνει στον κάθε φορολογούμενο.

Υπενθυμίζεται ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που βλέπετε να έχει ανέβει στην ΑΑΔΕ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχετε δηλώσει στο Ε9. Εάν υπάρχει λάθος εκεί, η προθεσμία θα είναι ασφυκτική.

Ειδικότερα, δεν αποκλείεται η ΑΑΔΕ να ανοίξει ακόμα και μέσα στη βδομάδα την πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

Στη συνέχεια θα γίνει νέα εκκαθάριση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν όσοι διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα. Η μείωση φόρου θα κυμανθεί από 20% ως 90%.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από φέτος θα μπορείτε να αποπληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ σε έως και 11 δόσεις. Η πρώτη δόση πληρώνεται μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.

Ποιες οι οδηγίες που έχουν βγει

Εμπράγματα δικαιώματα. Τσεκάρετε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9.

Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν υπολογίστηκε η έκπτωση του φόρου για τα κτίσματα τα οποία είναι ημιτελή.

Θα πρέπει για το συγκεκριμένο κτίσμα ο ΕΝΦΙΑ να έχει υπολογιστεί με έκπτωση κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.

Αγροτεμάχια. Τσεκάρετε τις αξίες και τους φόρους στα αγροτεμάχια. Υπάρχει περίπτωση να έχετε χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση.

Αγροτεμάχιο με κτίσμα. Εάν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα προσέξτε εάν τα έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9.

Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται.

Συνεπώς, αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης, ελέγξτε εάν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το συγκεκριμένο κτίσμα εμφανίζεται να έχει δηλωθεί ως κατοικία.

Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.