Επίδομα 830 ευρώ για 9 μήνες – Αίτηση σήμερα, οι δικαιούχοι

Έρχεται μέσα στο επόμενο διάστημα επίδομα το οποίο θα φτάσει έως και τα 830 ευρώ και θα είναι για διάστημα 9 μηνών. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες.

Επίδομα 830 ευρώ για 9 μήνες - Αίτηση σήμερα, οι δικαιούχοι

Έρχεται μέσα στο επόμενο διάστημα επίδομα το οποίο θα φτάσει έως και τα 830 ευρώ και θα είναι για διάστημα 9 μηνών. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες.

Πιο συγκεκριμένα να σας αναφέρουμε ότι σήμερα Τετάρτη θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές (σ.σ. ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες).

Από εκεί και πέρα πρόκειται για εκκρεµότητα που αφορά περίπου 5.000 µητέρες – ελεύθερους επαγγελµατίες ή αυτοαπασχολούµενες. Οι μη μισθωτές μητέρες για να λάβουν επίδομα μητρότητας ύψους 830 ευρώ για 9 μήνες, θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες.

Επίδομα μέχρι και 830 ευρώ για 9 μήνες – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές (σ.σ. ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες), όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Πρόκειται για εκκρεµότητα που αφορά περίπου 5.000 µητέρες – ελεύθερους επαγγελµατίες ή αυτοαπασχολούµενες. Οι μη μισθωτές μητέρες για να λάβουν επίδομα μητρότητας ύψους 830 ευρώ για 9 μήνες, θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες. Παράλληλα, οι νέες μητέρες θα πρέπει να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους, χωρίς βέβαια –τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα– να διατηρούν ενεργή την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Βασική προϋπόθεση θα είναι οι μητέρες να υποβάλουν ψηφιακή αίτηση προκειμένου να λάβουν –για 9 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους– επίδομα που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, όπως ακριβώς και οι μητέρες με μισθωτή απασχόληση. Μάλιστα, το επίδομα θα ισχύσει αναδρομικά. Θα αφορά δηλαδή και τις μητέρες που έφεραν στον κόσμο το παιδί τους έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και ειδικότερα από την 23η Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Ειδικότερα σύμφωνα με την σχετική διάταξη του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου:

– Το επίδομα θα είναι αντίστοιχο του κατώτατου μισθού (830 ευρώ)

– Θα καταβάλλεται για εννέα μήνες

– Οι μη μισθωτές μητέρες πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες

– Η καταβολή θα γίνει αναδρομικά από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023

– Το δικαίωμα θα είναι, δε, μερικώς μεταβιβάσιμο και στον πατέρα για 7 μήνες.

– Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούται και η μητέρα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των 8 ετών, καθώς και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μέχρι την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 15:00 μ.μ., θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για συμμετοχή σε τρία νέα προγράμματα κατάρτισης που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και τοπικούς φορείς και θα υλοποιήσουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) Θεσσαλονίκης και Λάρισας της ΔΥΠΑ.

Οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα 2,50 ευρώ καθαρά ανά ώρα κατάρτισης. Επίσης, θα καλυφθούν με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθόλη τη διάρκεια της κατάρτισης. Ετσι το επίδομα ανά πρόγραμμα, ανάλογα με τις ώρες εκπαίδευσης κυμαίνεται από 450 μέχρι 625 ευρώ.

Συγκεκριμένα πρόκειται:

  1. «Βασική Εκπαίδευση Βιομηχανικού Εργάτη» συνολικής διάρκειας 230 ωρών, με σκοπό οι καταρτιζόμενοι να αποκτήσουν βασικές τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες σε εργασίες μηχανουργείου για να μπορούν να κατασκευάζουν – επισκευάζουν διάφορα είδη εξαρτημάτων και να εκτελούν οποιαδήποτε μηχανουργική εργασία ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας σε ένα βιομηχανικό περιβάλλον. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έπειτα από αίτημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και θα καταρτιστούν 18 άνεργοι 18-50 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Τα μαθήματα θα διεξαχθούν δια ζώσης σε εξειδικευμένα εργαστήρια της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας (ΕΠΑΣ) Ωραιοκάστρου της ΔΥΠΑ.
  2. «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών» συνολικής διάρκειας 180 ωρών, με σκοπό οι καταρτιζόμενοι να αποκτήσουν βασικές τεχνικές γνώσεις που αφορούν τις ξύλινες κατασκευές, όπως ανάγνωση σχεδίου, τεχνολογία υλικών, μηχανική κατεργασία ξύλου και προϊόντων του, στατικότητα κατασκευών, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία ξύλου. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έπειτα από αίτημα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και θα καταρτιστούν 18 άνεργοι 18-50 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με συναφή επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον ενός έτους. Τα μαθήματα θα διεξαχθούν δια ζώσης σε εξειδικευμένα εργαστήρια της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας (ΕΠΑΣ) Ωραιοκάστρου της ΔΥΠΑ.
  3. «Κοπτική – Ραπτική» συνολικής διάρκειας 250 ωρών, με σκοπό οι καταρτιζόμενοι να αποκτήσουν βασικές τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες στη σχεδίαση και δημιουργία πατρόν λευκών ειδών, να αναγνωρίζουν τις τεχνικές προδιαγραφές των μηχανών ραφών, να περιγράφουν τις αρχές συσκευασίας και να καθορίζουν τις διαδικασίες παραγωγής. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έπειτα από αίτημα του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) ενώ θα καταρτιστούν 15 άνεργοι 18-60 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μόνιμοι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί δια ζώσης στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Μπεττίνα» – Είδη Πλεκτικής ΑΒΕΕ, που εδρεύει στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας.

Πώς θα κάνετε αίτηση

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με συστημένη επιστολή ή με ταχυμεταφορά στο ΚΕΚ ΔΥΠΑ Θεσσαλονίκης ([email protected], Θεσσαλονίκης 73, Ωραιόκαστρο, ΤΚ 57013, 2310699769) και στο ΚΕΚ ΔΥΠΑ Λάρισας ([email protected], Ερμογένους 10, ΤΚ 41447, Λάρισα, 2410564690, 2410564532).

Έπειτα από την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων, θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους και στη συνέχεια θα αποσταλεί ενημερωτικό email στους ωφελούμενους σχετικά με την οριστική επιλογή τους στα προγράμματα, καθώς και οδηγίες για τις διαδικασίες εγγραφής και παρακολούθησης των προσφερόμενων θεματικών ενοτήτων.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα λάβουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης από το ΚΕΚ της ΔΥΠΑ.