Επίδομα καλοκαιριού 2024 – Αυξημένο το ποσό

Επίδομα καλοκαιριού 2024 αναμένεται να δοθεί και μάλιστα το ποσό θα είναι αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επίδομα καλοκαιριού 2024 - Αυξημένο το ποσό

Επίδομα καλοκαιριού 2024 αναμένεται να δοθεί και μάλιστα το ποσό θα είναι αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε παρακάτω.

Αναλυτικότερα το επίδομα αδείας επηρεάζεται από τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από εκεί και πέρα από τη στιγμή που τα 830 ευρώ μεικτά (λίγο πάνω από 700 ευρώ «καθαρά») τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Απριλίου, τόσο το Δώρο Πάσχα 2024 όσο και το επίδομα αδείας 2024.

Αυξημένο το επίδομα καλοκαιριού 2024 – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Το επίδομα αδείας επηρεάζεται από τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τη στιγμή που τα 830 ευρώ μεικτά (λίγο πάνω από 700 ευρώ «καθαρά») τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Απριλίου, τόσο το Δώρο Πάσχα 2024 όσο και το επίδομα αδείας 2024 ανεβαίνουν προς τα πάνω, καθώς -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η αρμόδια υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου- «θα υπολογιστούν βάσει της νέας αύξησης».

Επίδομα αδείας 2024 και υπολογισμός

Ο υπολογισμός στο επίδομα αδείας ισχύει για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Αναλυτικά, βάσει της εργατικής νομοθεσίας ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό εφόσον αμείβεται με μισθό ή 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
  • Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση λύνεται πριν από την ημερομηνία καταβολής, το επίδομα αδείας υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας 2024

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το συγκεκριμένο επίδομα πρέπει να πληρώνεται στον μισθωτό κατά την έναρξη της άδειάς του. Η ημερομηνία που ο κάθε εργαζόμενος θα λάβει την καλοκαιρινή του άδεια ορίζεται έπειτα από συνεννόηση με τον εργοδότη. Από την ημέρα που ο μισθωτός υποβάλει αίτημα για άδεια, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να του τη χορηγήσει (μαζί με το επίδομα αδείας) εντός δύο μηνών.

Διευκρινίζεται ότι oι μισθωτοί που δεν πήραν καλοκαιρινή άδεια, δικαιούνται να λάβουν τις αποδοχές της άδειάς τους αυξημένες κατά 100%, αμέσως μόλις λήξει το ημερολογιακό έτος εντός του οποίου θα έπρεπε να τις είχαν πάρει. Επίσης, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την ετήσια άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, προτού λήξει το ημερολογιακό έτος.

Πόση άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος

Σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό των ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ, κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου να λάβει το ποσοστό της αδείας του. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο. Από εκεί και μετά:

  • Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος και εφόσον ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών (πενθήμερη εργασία) και 25 ημερών (εξαήμερη εργασία).
  • Για το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, εκτός από το επίδομα αδείας, και το Δώρο Πάσχα 2024 αυξάνεται, με την προθεσμία για την πληρωμή στους εργαζόμενους να είναι έως και τη Μεγάλη Τετάρτη.