Επίδομα… κατώτατος μισθός – Γιατί μπαίνει «κόφτης»
Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για τους αυτοαπασχολούμενους καθιερώθηκε με βάση την αντίληψη ότι είναι αδιανόητο ένας επαγγελματίας με χρόνια εμπειρίας να δηλώνει ότι ζει με εισοδήματα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Πλέον, έρχεται στο προσκήνιο και ένα άλλο ζήτημα:
Δεν είναι λογικό κάποιος πολίτης να λαμβάνει από κοινωνικά επιδόματα περισσότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό, καθώς αυτό αφαιρεί κάθε κίνητρο για εργασία.
Για να εντοπιστούν αυτοί που συγκεντρώνουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ από τα επιδόματα, στερώντας πόρους από όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη, προωθείται η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Κοινωνικών Επιδομάτων.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε χθες ότι πρέπει να συγκεντρωθούν όλα τα επιδόματα από όλους τους φορείς σε μια ενιαία ψηφιακή βάση, συνδεδεμένη με το ΑΦΜ του κάθε πολίτη. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος λαμβάνει από τον ΟΠΕΚΑ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα στέγασης, και πιθανώς το επίδομα τέκνων, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εισπράττει το επίδομα θέρμανσης, κ.ά.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας φορέας που να μπορεί να πιστοποιήσει πόσα συνολικά εισπράττει ο κάθε πολίτης. Ναι μεν η πληροφορία φτάνει στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ για τη φορολογική δήλωση, αλλά ακριβώς επειδή τα επιδόματα είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα κλπ, δεν είναι δουλειά των φορολογικών αρχών να επεξεργαστούν αυτή την πληροφορία.
Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να πάψουν τα επιδόματα να είναι αντικίνητρο για εργασία. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολίτες που, ακόμη και αν τους προταθεί μια θέση εργασίας, δεν έχουν ισχυρό κίνητρο να την αποδεχτούν διότι αυτό θα σημαίνει αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος και απώλεια μέρους ή και του συνόλου των χρημάτων που εισπράττουν υπό μορφή επιδομάτων. Το Εθνικό Μητρώο, θα δώσει τη δυνατότητα να εντοπιστούν αυτοί οι πολίτες και να ανοίξει ο δρόμος για τον σχεδιασμό μιας πολιτικής κινήτρων και αντικινήτρων για την αύξηση της απασχόλησης.
Δύο είναι τα σενάρια που ήδη συζητούνται: Στους δικαιούχους επιδομάτων που είναι σε θέση να εργαστούν, να προσφέρεται θέση εργασίας μέσα από τις ενεργές πολιτικές της ΔΥΠΑ. Σε περίπτωση συστηματικής άρνησης, θα χάνονται τα επιδόματα.
Το δεύτερο είναι να μπει “ανώτατο πλαφόν” στο ποσό που θα μπορεί να εισπράττεται συνολικά από το κράτος μέσω των επιδομάτων. Στόχος να αποδεσμευτούν πόροι από τους υπερ-επιδοματούχους, και να αναδιανεμηθούν σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις