Επίδομα παιδιού: Ποιοι θα δουν διπλή πληρωμή στους λογαριασμούς

Έκπληξη έχουμε όσον αφορά το επίδομα παιδιού, καθώς ορισμένα άτομα θα δουν διπλή πληρωμή στους λογαριασμούς τους.

Επίδομα παιδιού: Ποιοι θα δουν διπλή πληρωμή στους λογαριασμούς

Όσον αφορά το επίδομα παιδιού αξίζει να σημειώσουμε ότι ορισμένα άτομα θα δουν στους λογαριασμούς τους να μπαίνει μια έξτρα πληρωμή και αυτή η είδηση αποτελεί σίγουρα μεγάλη έκπληξη.

Από εκεί και πέρα ο Οργανισμός Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των αιτήσεων που έχουν γίνει στην πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21.

Επιπλέον υπογραμμίζεται πως η 2η διμηνιαία δόση του 2024 – η οποία αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο – θα καταβληθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα μαζί με τα υπόλοιπα επιδόματα. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής.

Δείτε ποιοι δικαιούνται διπλή πληρωμή αναφορικά με το επίδομα παιδιού

Πότε θα καταβληθεί η δεύτερη διμηνιαία δόση του 2024.

Ο Οργανισμός Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των αιτήσεων που έχουν γίνει στην πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21.

Υπογραμμίζεται πως η 2η διμηνιαία δόση του 2024 – η οποία αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο – θα καταβληθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα μαζί με τα υπόλοιπα επιδόματα. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις.

Ωστόσο, για μια μερίδα δικαιούχων, αυτή η πληρωμή θα είναι… διπλή! Κι αυτό διότι όσοι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού δεν είχαν υποβάλει αίτηση πριν από την προηγούμενη εκκαθάριση (για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο) και δεν είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους με την πρώτη πληρωμή του 2024, τώρα θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται αναδρομικά.

Θυμίζουμε ότι το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα – ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος – και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγό του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.

Τα πεδία της αίτησης Α21 προσυμπληρώνονται, αντλώντας στοιχεία από τον ΑΜΚΑ. Κατά το στάδιο της υποβολής – μέσω on line διασύνδεσης της ΗΔΙΚΑ με την ΑΑΔΕ – προσυμπληρώνονται στην αίτηση τα ετήσια εισοδήματα των μελών της οικογενείας που συμμετέχουν στο Α21.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια στην υποβολή της αίτησης

Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Η αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκατομμύρια παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ. Καταβάλλεται σε έξι διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 –Επίδομα Παιδιού, κλείνει προσωρινά, σήμερα, Παρασκευή 10 Μαΐου, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της 2ης διμηνιαίας δόσης για το 2024.

Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Η αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η 2η διμηνιαία δόση του 2024 – αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο – θα καταβληθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα μαζί με τα υπόλοιπα επιδόματα.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στον σύνδεσμο www.idika.gr/.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν λεπτομερώς για το Επίδομα Παιδιού, μπορούν να επισκεφθούν την σχετική σελίδα του ΟΠΕΚΑ στη ηλεκτρονική διεύθυνση: opeka.gr/oikogeneia/.