Επίδομα παιδιού: Βγήκε ημερομηνία – Πότε η πληρωμή της β δόσης Α21

Βγήκε ημερομηνία για την πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ της δεύτερης δόσης στο επίδομα παιδιού για το 2024.

Επίδομα παιδιού: Βγήκε ημερομηνία - Πότε η πληρωμή της β δόσης Α21

Τελευταία ευκαιρία είχαν χθες, οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού να πραγματοποιήσουν τις αιτήσεις τους, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκλεισε χθες Παρασκευή 10 Μαΐου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η 2η διμηνιαία δόση για το 2024.

Πιο αναλυτικά η πλατφόρμα θα κλείσει έτσι ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να επεξεργαστούν τα στοιχεία ενόψει της δεύτερης πληρωμής της δίμηνης δόσης για το 2024, που θα καταβληθεί στις 31 Μαΐου.

Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται σε έξι διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022. Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023. Τυχόν διαφορές που προκύψουν στο επιδοτούμενο ποσό θα προσθαφαιρεθούν στην επόμενη πληρωμή μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική πλατφόρμα άνοιξε από την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στην οποία οι δικαιούχοι πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση, προκειμένου να λάβουν το επίδομα και τη νέα χρονιά, η οποία υποβάλλεται μία φορά τον χρόνο.

Επίδομα παιδιού: Βγήκε ημερομηνία – Πότε η πληρωμή της β δόσης Α21

Η 2η διμηνιαία δόση του 2024 -αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο- θα καταβληθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, μαζί με τα υπόλοιπα επιδόματα.

Η σωστή αίτηση βήμα-βήμα

Η αίτηση υποβάλλεται στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ). Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου 2023.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα ενημερώνεστε αν είστε δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21: Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του έτους 2022 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2022 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος-Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2021). Η πληρωμή της δόσης του επιδόματος παιδιού που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Ε1 τρέχοντος έτους, θα περιλάβει μόνο όσους αιτούντες έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Βήμα 2 – Είσοδος Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

Βήμα 3 – Συναίνεση Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης,

η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.
Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της. Ο έλεγχος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μόνο μετά την οριστική υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι η μη οριστικοποιημένη αίτηση δεν θεωρείται υποβληθείσα.

Τα νέα ποσά

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ως εξής:

Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί, με ετήσιο εισόδημα 26.000 € λαμβάνει 28€ επίδομα τον μήνα.
Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 28.000 € λαμβάνει 56 €.
Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 18.800 € λαμβάνει 84 €.
Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 13.000 € λαμβάνει 280 € τον μήνα.
Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000 € λαμβάνει 140 € τον μήνα.
Οικογένεια με 2 γονείς και 5 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 27.000 € λαμβάνει 336 € το μήνα.
Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 14.500 € λαμβάνει 420 € το μήνα.

Δικαιούχοι είναι επίσης, μονογονεϊκές οικογένειες με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ που λαμβάνει 280 € το μήνα. Μονογονεικές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ που λαμβάνει 70 € το μήνα και μονογονεϊκές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500 € λαμβάνει 140€ το μήνα.