Επίδομα θέρμανσης: Νέα πληρωμή – Πότε στα ATM

Αύριο είναι η καινούργια πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης. Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Επίδομα θέρμανσης: Νέα πληρωμή - Πότε στα ATM

Μπαίνουν χρήματα στις τσέπες των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης

Όπως προκύπτει, πληρώνεται αύριο, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης 2023-2024.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, θα καταβληθεί το ποσό των 175.637.095,36 ευρώ σε συνολικά 763.307 δικαιούχους.

Στην συνέχεια και μέχρι την 1η Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, αυτή τη φορά για να υποδεχτεί τις αιτήσεις όσων καταναλώνουν ρεύμα προκειμένου να ζεσταθούν. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης με ρεύμα είναι περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως και 34.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Να τονιστεί ότι όσοι και όσες έλαβαν επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βιομάζα κτλ, για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024 δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο, ενώ επίσης εξαιρούνται όσοι και όσες ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Ποια δικαιολογητικά θα χρειαστείτε

Οι δικαιούχοι θα κληθούν να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα myΘέρμανση:

  • ΑΦΜ του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης
  • Ονοματεπώνυμο
  • Αριθμό εξαρτώμενων παιδιών
  • Αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας
  • Ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και τον ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.
  • ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που εξέδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και
  • Στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Τι ισχύει με την καταχώρηση λογαριασμών ρεύματος

Ο δικαιούχος – καταναλωτής ρεύματος θα πρέπει να καταχωρεί στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος. Για την καταχώρηση των στοιχείων του λογαριασμού υποβάλλεται ο αριθμός του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, ο ΑΦΜ και η επωνυμία του προμηθευτή, το ΑΦΜ του δικαιούχου στο οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και η περίοδος κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος.

Λαμβάνονται υπόψη οι λογαριασμοί που αφορούν στην περίοδο κατανάλωσης από 1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024 και θα πρέπει να αναρτάται στην πλατφόρμα το συνολικό ποσό της δαπάνης.

Η υποβολή των στοιχείων δύναται να γίνει σταδιακά, κατά την έκδοση του εκάστοτε λογαριασμού. Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση του πρώτο τριμήνου του 2024.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης

Δικαιούχοι είναι όσοι πληρούν, σωρευτικά, τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  • οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο
  • κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες) και
  • αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.