Επίδομα θέρμανσης: Πότε η πρώτη πληρωμή – Η ημερομηνία

Πλησιάζει η πρώτη από τις πληρωμές στο επίδομα θέρμανσης. Ποια η ημερομηνία που έχει βγει.

Επίδομα θέρμανσης: Πότε η πρώτη πληρωμή - Η ημερομηνία

Πρόκειται για ένα από τα πιο βασικά χειμωνιάτικα επιδόματα στην Ελλάδα, με τους δικαιούχους να είναι μόλις λίγες μέρες μακριά από το να το κάνουν δικό τους.

Πάρα πολλές οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής…

Η πληρωμή του στους δικαιούχους αναμένεται να γίνει σε τρεις δόσεις.

Πότε η πρώτη πληρωμή

Συγκεκριμένα, στις 22 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν με επίδομα θέρμανσης οι αγορές που έχουν τιμολογηθεί έως τις 30 Νοεμβρίου. Για αγορές μετά τις 30 Νοεμβρίου, οι πληρωμές θα γίνουν τον Φεβρουάριο.

Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100€ έως 800€ και υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι θα μοιραστούν φέτος περί τα 237 εκατ ευρώ, από αυτά τα 189 εκατ. θα πιστωθούν με την πρώτη πληρωμή πριν τα Χριστούγεννα.

Ειδικά για τους «παλιούς» δικαιούχους ισχύει ότι θα λάβουν ως προκαταβολή το σύνολο του επιδόματος που έλαβαν για την περίοδο 2022-2032. Αν όμως ο δικαιούχος έλαβε πέρυσι προκαταβολή μικρότερη του 50% της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε ΔΕΝ είναι δικαιούχος προκαταβολής.

Πότε οι επόμενες δύο πληρωμές στο επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα γίνουν ακόμη δύο πληρωμές :

– έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.

– έως τις 30 Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Έτσι θα κάνετε αίτηση

Για την συμπλήρωση της αίτησης απαιτούνται 7 βήματα. Ειδικότερα:

1. Επιλογή διαμονής σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

2. Επιλογή ιδιοκτήτη ή ενοίκου

3. Επιλογή είδους καυσίμου

4. Συμπλήρωση αριθμού παροχής ρεύματος

5. Επιλογή οικισμού κύριας κατοικίας

6. Συμπλήρωση τετραγωνικών

7. Συμπλήρωση IBAN στο myAADE

Πόσα χρήματα είναι το επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100€ έως 800€ και υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι θα μοιραστούν φέτος περί τα 237 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 189 εκατ ευρώ, θα πιστωθούν με την πρώτη πληρωμή πριν τα Χριστούγεννα.

Περί τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για το λεγόμενο κι επίδομα ηλεκτρικού ρεύματος για όσους επιλέξουν να θερμανθούν με ηλεκτρισμό.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότηση για ένα μόνο είδος καυσίμου θέρμανσης

Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνη), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Προϋπόθεση είναι ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων από 1 Οκτωβρίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης οι αγορές που πραγματοποιούνται από 13 Οκτωβρίου 2023.

Για τα καυσόξυλα οι αγορές πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από 1 Ιουνίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024.