Επιδόματα: Τέλος τα μετρητά – Ποια θα πληρώνονται με κάρτα

Όσον αφορά τα επιδόματα να αναφέρουμε ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή καθώς κάποια δε θα δίνονται με μετρητά αλλά θα πληρώνονται με κάρτα.

Επιδόματα: Τέλος τα μετρητά - Ποια θα πληρώνονται με κάρτα

Όσον αφορά τα επιδόματα να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μπαίνουμε σε μια νέα εποχή καθώς δε θα δίνονται με μετρητά όλα, αλλά θα πληρώνονται με κάρτα.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το καλοκαίρι αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο μοντέλο για την πληρωμή των επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα και με πλαφόν στο 50% του ποσού για τις τραπεζικές αναλήψεις σε μετρητά.

Επιπλέον η μεταρρύθμιση στα επιδόματα προβλέπει η πλειονότητα των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα καταβάλλονται, σταδιακά, μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Τέλος τα μετρητά στα επιδόματα – Ποια θα πληρώνονται με κάρτα

Μετά το καλοκαίρι αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο μοντέλο για την πληρωμή των επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα και με πλαφόν στο 50% του ποσού για τις τραπεζικές αναλήψεις σε μετρητά.

Η μεταρρύθμιση στα επιδόματα προβλέπει η πλειονότητα των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα καταβάλλονται, σταδιακά, μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Έτσι, οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το 50% του επιδόματός τους σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές και να κάνουν ανάληψη του υπόλοιπο 50%.

Για παράδειγμα, αν το επίδομα του δικαιούχου ανέρχεται σε 700 ευρώ. Με το νέο σύστημα θα μπορεί να κάνει ανάλυψη μετρητών μόνο τα 350 ευρώ και θα μπορεί να καταναλώσει το υπόλοιπο ποσό, με ηλεκτρονικές συναλλαγές χρησιμοποιώντας την προπληρωμένη κάρτα, η οποία θα έχει φυσική μορφή.

Μάλιστα, η πληρωμή των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η ανάληψη από το ΑΤΜ θα γίνονται από την ίδια κάρτα.

Ποια επιδόματα θα πληρώνονται με κάρτα – Ποια εξαιρούνται

Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΠΕΚΑ, η ένταξη των επιδομάτων στο σύστημα προπληρωμένης κάρτας θα γίνει σταδιακά, και θα περιλαμβάνει τα εξής:

  • το τακτικό επίδομα ανεργίας,
  • το επίδομα παιδιού
  • το επίδομα γέννησης
  • το επίδομα αγροτικής εστίας
  • το επίδομα αναδοχής

Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει σε δηλώσεις του ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ Kωνσταντίνος Ατσαλάκης-Γλούμης, από το σύστημα προπληρωμένης κάρτας θα εξαιρεθούν ορισμένες κατηγορίες επιδομάτων, όπως:

  • τα αναπηρικά επιδόματα,
  • το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων,
  • το επίδομα ομογενών προσφύγων,
  • το επίδομα στέγασης
  • η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών,
  • τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα και
  • το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Στόχος η εφαρμογή μέσα στο 2024

Ειδικότερα, στα σχέδια του υπουργείο Οικονομικών και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) είναι να «τρέξει» το νέο σύστημα που θεσμοθετήθηκε με το νέο Ασφαλιστικό, μέσα στο 2024, με στόχο:

  1. την απλοποίηση και ομογενοποίηση της διαδικασίας πληρωμής των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, μειώνοντας το γραφειοκρατικό και διοικητικό κόστος
  2. την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι οποίες περιορίζουν την φοροαποφυγή και την φοροδιαφυγή, προς όφελος των δημοσίων εσόδων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ανάλογο σύστημα εφαρμόζεται εδώ και πέντε χρόνια στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) που λαμβάνουν πάνω από 240.000 νοικοκυριά.

«Ανάσα» σε χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες αναμένεται να δώσει το Δώρο του Πάσχα, το οποίο θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως και την Μεγάλη Τετάρτη (1/5).

Να σημειωθεί, δε, πως όσοι εργοδότες δεν καταβάλουν το ποσό που αναλογεί στους εργαζομένους τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα.

Ειδικότερα, όλοι οι μισθωτοί αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μισό μηνιάτικό ή 15 ημερομίσθια, ανάλογα με την σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα
Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Επομένως, εάν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει:

μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό
15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο
Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Διαβάστε επίσης: Καθαρά Δευτέρα και Πάσχα: Πώς θα κάνετε διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πραγματικά καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα,εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κλπ όταν χορηγούνται κατ’επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κλπ.

Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.

Ο υπολογισμός του Δώρου Πάσχα μπορεί να πραγματοποιηθεί στις online εφαρμογές του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Υπολογισμός Δώρου Πάσχα

Αυστηρά πρόστιμα σε όσους παρανομούν
Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι/ες ή και τα σωματεία μπορούν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, καθώς και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι/ες ή και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι, στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην δεδομένη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επέμβουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2023, 204 επιχειρήσεις «παρέλειψαν» τα καταβάλουν έγκαιρα το δώρο Πάσχα σε 1.962 εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να επέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας.