Επίσημο: Κλείνουν οι τράπεζες για 4 μέρες – Τι θα γίνει με τις πληρωμές

Είναι πλέον επίσημο ότι οι τράπεζες αναμένεται να κλείσουν στην Ελλάδα. Δείτε παρακάτω στο κείμενο τι θα γίνει με τις πληρωμές.

Επίσημο: Κλείνουν οι τράπεζες για 4 μέρες - Τι θα γίνει με τις πληρωμές

Είναι πλέον επίσημο ότι οι τράπεζες αναμένεται να κλείσουν στην Ελλάδα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δείτε παρακάτω στο κείμενο τι θα γίνει με τις πληρωμές.

Πιο συγκεκριμένα προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι καταναλωτές σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές τις τελευταίες μέρες του μήνα, καθώς οι τράπεζες θα κλείσουν.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη σημασία χρειάζεται για όσους έχουν οφειλές, δόσεις και καταληκτικές ημερομηνίες. Έτσι, ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών ορίζονται η Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 και η Δευτέρα, 1η Απριλίου 2024.

Κλείνουν οι τράπεζες στην Ελλάδα – Δείτε τι θα γίνει με τις πληρωμές

Τράπεζες: Τι αναφέρει ο νόμος για το τετραήμερο του Καθολικού Πάσχα.

Προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι καταναλωτές σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές τις τελευταίες μέρες του μήνα.

Ιδιαίτερη σημασία χρειάζεται για όσους έχουν οφειλές, δόσεις και καταληκτικές ημερομηνίες.

Έτσι, ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών ορίζονται η Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 και η Δευτέρα, 1η Απριλίου 2024 (Μ. Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών) σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 3336/2005

Τι αναφέρει το άρθρο 11 με τίτλο” Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών” επισημαίνονται τα εξής:

1. Ορίζονται ως ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών εκείνες από τις αργίες του διευρωπαϊκού αυτοματοποιημένου συστήματος ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα TARGET), όπως αυτές εκάστοτε ισχύουν βάσει Κατευθυντήριων Γραμμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες δεν συμπίπτουν με κατά νόμον αργία εντός της Επικράτειας. Η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τέλος Οκτωβρίου κάθε έτους ανακοινώνει τις ειδικές αργίες διατραπεζικών συναλλαγών της παραγράφου αυτής που θα ισχύουν για το επόμενο έτος.

Η δια του παρόντος καθιερούμενη Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών Α.Ε., το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών Α.Ε., το Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών, την Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων (ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.), την Εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., καθώς και για τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

α. Πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών τραπεζών.

β. Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

γ. Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και εταιρείες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων.

δ. Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

2. Κατά την ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των φορέων της παραγράφου 1 και της πάσης φύσεως πελατείας τους, καθώς και οι λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, την ίδια ημέρα, υποχρεώσεις της πελατείας αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

3. Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στους φορείς της παραγράφου 1 εδ. α’ την ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών θα καταχωρισθούν στα συστήματα των φορέων αυτών με ημερομηνία της επόμενης εργάσιμης ημέρας.

4. Η ημέρα ειδικής αργίας συναλλαγών είναι εργάσιμη ημέρα για το προσωπικό των ανωτέρω ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

5. Κατά την ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Από το σημείο που σταμάτησε χτες συνεχίζει η αγορά της Αθήνας, με τις τραπεζικές μετοχές να διευρύνουν τις απώλειες την ώρα που επιλεκτικές κινήσεις σε blue chips διατηρούν τις ισορροπίες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.423 μονάδες με πτώση 0,15% και το τζίρο στα 13 εκατ. ευρώ ενώ έχουν διακινηθεί 3,8 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,6% κινούμενος στις 1.224,2 μονάδες, ο FTSE βρίσκεται στις 3.441,4 μονάδες με -0,25%, όπως και ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που σημειώνει απώλειες 0,2% στις 2.431,3 μονάδες.

Χτες, σε μία ημέρα που περιστράφηκε γύρω από την Πειραιώς ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 1,336 δισ. ευρώ καθώς πέρασαν πακέτα αξία 1,081 δισ. από το placement, αλλά και χωρίς αυτά ήταν ιδιαίτερα υψηλός στα 255 εκατ. εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά στην τράπεζα.

Συγκεκριμένα η Πειραιώς έγραψε “καθαρό” τζίρο στο ταμπλό 129 εκατ. ευρώ (και ακόμα 4 εκατ. περίπου σε άλλα πακέτα) ενώ παρά τις απώλειες 1,5% συνέχισε να διαπραγματεύεται με premium έναντι της τιμής διάθεσης του placement (4 ευρώ) κλείνοντας στα 4,1 ευρώ.

Ένα αυξημένο ενδιαφέρον που αναμένεται να διατηρηθεί και σήμερα, όπως και στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου ο οποίος κινήθηκε διορθωτικά χτες με απώλειες άνω του 3,5% για τις Alpha και ΕΤΕ.

Σε ευρύτερο επίπεδο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε τον Ιούνιο για την πρώτη περικοπή επιτοκίων μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της ευρωτράπεζας, που διατήρησε – όπως ήταν δεδομένο – αμετάβλητο το κόστος δανεισμού. Η θετική είδηση για τις αγορές ήρθε από τους εμπειρογνώμονες της τράπεζας που αναμένουν πλέον ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάπως πιο γρήγορα προς το στόχο του 2%.

Κατά τα άλλα, παρά τη μεταβλητότητα που είχε τώρα η εβδομάδα, η αγορά της Αθήνας είναι σε θέση να κλείσει θετικά το πενθήμερο, μπαίνοντας στην τελευταία ημέρα του στο +0,19%, με τον ΔΤΡ στο -0,6% και τον FTSE στο -0,1%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Συνεχίζονται και σήμερα κατά βάση οι τραπεζικές πιέσεις με την Εθνική να προσπαθεί να διαφοροποιηθεί, αλλά με οριακά κέρδη 0,1%.

Η Πειραιώς υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,5% στα 4,08 ευρώ, με τζίρο άνω των 3 εκατ. ευρώ από τα πρώτα 20 λεπτά των συναλλαγών, η Eurobank κινείται στο -1,4% και η Alpha στο -1,5%.

Με το rotation τίτλων να συνεχίζεται στηρίξεις σήμερα επιχειρεί σε πρώτη φάση να δώσει η Jumbo με +1,4%, ενώ με μικρά κέρδη κάτω του 0,8% στην υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι Autohellas, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola και ΕΛΠΕ.

Από την άλλη συνεχίζονται οι πιέσεις στις μετοχές του ομίλου Στασινόπουλου, με την Βιοχάλκο στο -1,2%, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο -1% και την Cenergy στο -0,9%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση τα ΕΧΑΕ κινούνται με άνοδο 0,9% και ΟΛΠ με +0,8%, ενώ ΑΔΜΗΕ, Intralot και Intrakat σημειώνουν μικρές απώλειες.

Στα χαμηλότερα στρώματα αξίζει να σημειωθεί η νέα άνοδος της Q&R κατά 1,5% με αυξημένο τζίρο ήδη άνω των 120 χιλ. ευρώ.

Τέλος, ισορροπημένη είναι εικόνα στο σύνολο του ταμπλό, με 44 ανοδικές μετοχές και 42 πτωτικές.

Η εικόνα διεθνώς

Στην Wall Street οι δείκτες χτες συνέχισαν για δεύτερη ημέρα με σημαντικά κέρδη (+1% ο S&P 500, +1,5% ο Nasdaq) με τα futures σήμερα να εμφανίζουν οριακές μεταβολές (έως 0,1%) σε διαφορετικά πρόσημα.

Στην Ευρώπη οι αγορές υποδέχθηκαν θετικά χτες τις ενδείξεις ότι πλησιάζει η ώρα της μείωσης των επιτοκίων, αλλά σήμερα κινούνται ελαφρώς διορθωτικά με τον γερμανικό DAX στο -0,36%, τον γαλλικό CAC 40 στο -0,01%, τον βρετανικό FTSE 100 στο -0,2% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 ουσιαστικά αμετάβλητο.

Νέα μικρή αποκλιμάκωση δείχνουν οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ΗΠΑ να κινείται πλέον κάτω και του 4,1% (στο 4,083%) το 2ετές στο 4,503%, ενώ το ελληνικό 10ετές βλέπει τη δική του στο 3,202%.

Τέλος, στο επενδυτικό θέμα του τελευταίου διαστήματος το Bitcoin συνεχίζει για δεύτερη ημέρα να δείχνει σταθεροποιητικές τάσεις, με την αξία του στα 67.400 δολάρια και μικρή (για τα μέτρα των crypto) μεταβολή +0,9%.