Επιστολική ψήφος: Τέλος χρόνου για εγγραφή

Προσοχή! Στις 29 Απριλίου «εκπνέει» η προθεσμία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Επιστολική ψήφος: Τέλος χρόνου για εγγραφή

Οι περισσότερες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους επιστολής ψήφου από το εξωτερικό αγγίζει το 85%. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει από ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς 28.177 πολίτες έχουν ζητήσει να λάβουν τον ειδικό φάκελο για συμμετοχή στις εκλογές.

Σχεδόν 3.500 έχουν εγγραφεί από τη Βόρεια και την Κεντρική Αμερική, ξεπερνούν τους 700 οι εκλογείς που θα στείλουν την ψήφο τους από την Ασία, ενώ περισσότεροι από 600 θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία από την Ωκεανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί ακόμα Ελληνες που κατοικούν σε χώρες όπως η Καμπότζη, η Παπούα – Νέα Γουινέα, το Ελ Σαλβαδόρ, το Καζακστάν, η Ακτή Ελεφαντοστού κ.ά., χώρες στις οποίες δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα στις βουλευτικές εκλογές του 2023 εξαιτίας των περιορισμών που ίσχυαν.

Πώς μπορείτε να κάνετε εγγραφή

Οι πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα, μπαίνουν στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr με τους κωδικούς taxis ενώ οι Έλληνες του εξωτερικού κάνουν και χρήση του διαβατηρίου τους.

«Όποιος πολίτης είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει επιστολική ψήφο ενώ εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, οι εκλογείς εντός Ελλάδας μπορούν να απευθυνθούν στα ΚΕΠ και στο εξωτερικό στα κατά τόπους προξενεία», διευκρίνισε η υπουργός Εσωτερικών.

Μητσοτάκης στο Tik Tok για την επιστολική ψήφο: Εγγραφείτε στην πλατφόρμα ως τη Μ. Δευτέρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι η προθεσμία για την εγγραφή λήγει τη Μεγάλη Δευτέρα. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η επιστολική ψήφος δεν αφορά μόνο τους ομογενείς αλλά όλους τους Έλληνες.

«Αν δουλεύετε σεζόν, αν σπουδάζετε σε άλλη πόλη, ή δίνετε εξετάσεις, αν σας δυσκολεύουν οι μετακινήσεις ή αν απλώς θέλετε να πάτε για μπάνιο στις 9 Ιουνίου, μέχρι την Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου, μπορείτε να εγγραφείτε στην πλατφόρμα» λέει ο πρωθυπουργός.

«Η αποχή δεν είναι απάντηση, έχετε τώρα έναν επιπλέον λόγο να συμμετέχετε στις εκλογές» είναι το μήνυμα που στέλνει, κλείνοντας το βίντεο, ο κ. Μητσοτάκης.

@kyriakosmitsotakis_Για ΠΡΩΤΗ φορά Επιστολική Ψήφος στη χώρα μας. Μπείτε στο epistoliki.ypes.gov.gr μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα, για να ψηφίσετε από όπου θέλετε.♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis