Επιστροφή κορονοϊού: «Πάμε για 7.100 κρούσματα την ημέρα τέλη Γενάρη»

Φαίνεται πως έχουμε ορισμένους δύσκολους μήνες μπροστά μας αναφορικά με τον κορονοϊό. Ποιες οι εκτιμήσεις των ειδικών.

Επιστροφή κορονοϊού: «Πάμε για 7.100 κρούσματα την ημέρα τέλη Γενάρη»

Ξεκάθαρος αναφορικά με το κύμα κορονοϊού που έρχεται ήταν ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, τα κρούσματα θα παρουσιάσουν νέα έξαρση και γι’ αυτό συστήνουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ακολουθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Τι έρχεται τους επόμενους μήνες στη χώρα μας σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Πολλές χιλιάδες ανά μέρα τα κρούσματα που περιμένουμε

«Νομίζω ότι η κορύφωση θα είναι νωρίτερα, γύρω στις 23 – 24 του Γενάρη με περίπου 7.500 κρούσματα, 7.100 θα έλεγα εγώ, την ημέρα», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Ο λόγος που βλέπουμε αυτήν τη διόρθωση που ανέφερα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ενημέρωση του κοινού, φορούν μάσκες, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει διασπορά και άλλαξε η συμπεριφορά. Θέλουμε να γλιτώσουμε τη διασπορά. Το να έρθει νωρίτερα σημαίνει ότι δε θα έχει μεγάλη διάρκεια ως κύμα. Αυτό μας διευκολύνει και σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσήσεις και για τους θανάτους».

«Η αποκλιμάκωση φαίνεται να είναι λίγο αργή», συμπληρώνει ο ίδιος, εξαιτίας της χειμερινής περιόδου που διανύουμε η οποία ευνοεί τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, αλλά και λόγω της συννοσηρότητας που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό. «Θα πάμε σίγουρα σε αποκλιμάκωση και αυτό είναι το σημαντικό». Αύξηση στην χρήση κοκαΐνης Πέρα από τα στοιχεία για τον κορονοϊό, ενδιαφέροντα είναι και όσα έρχονται από την ανάλυση των λυμάτων σχετικά με την χρήση ναρκωτικών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών.

«Το βλέπουμε εδώ και χρόνια. Το 2007, πάλι ο καθηγητής Θωμαΐδης είχε ανιχνεύσει κοκαΐνη στα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Αθήνας. (…) Πλέον είναι ενδιαφέρον ότι μπορούμε να κάνουμε και μια χωρική ανάλυση το πού βρίσκονται, δηλαδή μπορούμε να βοηθήσουμε και τις Αρχές έτσι», λέει ο καθηγητής. Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του ναρκωτικού παρατηρούνται στα νότια προάστια της Αθήνας. «Στα νότια προάστια υπάρχει μια μεγαλύτερη αύξηση και ειδικά μέσα στις γιορτές».

Ωστόσο, καλύτερα είναι τα νέα σχετικά με τα ηρεμιστικά, η χρήση των οποίων είχε εκτοξευτεί μέσα στον κορονοϊό, καθώς οι αναλύσεις δείχνουν ότι έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωσή τους.