Ερχεται! Η επόμενη Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά το 2024

Έρχεται η Κυριακή που τα μαγαζιά θα κάνουν μια μικρή εξαίρεση και θα είναι ανοιχτά για τον κόσμο που θέλει να πραγματοποιήσει αγορές.

Ερχεται! Η επόμενη Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά το 2024

Έρχεται η Κυριακή του 2024 κατά την οποία τα μαγαζιά θα κάνουν μια μικρή εξαίρεση και θα είναι ανοιχτά για τον κόσμο που θέλει να πραγματοποιήσει αγορές.

Πιο συγκεκριμένα σε ένα μήνα έρχεται η Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά, καθώς στις 28 Απριλίου, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων, τα καταστήματα λιανικής θα μπορούν να είναι ανοιχτά.

Από εκεί και πέρα τονίζεται ότι οι Κυριακές που μπορούν να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά είναι πολύ συγκεκριμένες, καθώς αυτή η μέρα θεωρείται αργία για τον περισσότερο κόσμο όσον αφορά τις δουλειές του.

Έρχεται η Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά – Δείτε τις λεπτομέρειες

Σε ένα μήνα έρχεται η Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά, καθώς στις 28 Απριλίου, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων, τα καταστήματα λιανικής θα μπορούν να είναι ανοιχτά.

Τονίζεται ότι οι Κυριακές που μπορούν να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά είναι πολύ συγκεκριμένες, αν και πρόσφατα οι δηλώσεις του Mr Jumbo είχαν προκαλέσει «αναστάτωση», καθώς είχε δηλώσει «Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου. Να δουλεύουμε επτά ημέρες την εβδομάδα και να έχουμε λιγότερες αργίες».

Οι Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά

Σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές διατάξεις, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επιτρέπεται κατ’ επιλογήν, σε συγκεκριμένες περιστάσεις:

 • Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των περιόδων εκπτώσεων, δηλαδή κατά τη διάρκεια των κανονικών περιόδων εκπτώσεων και των ενδιάμεσων περιόδων εκπτώσεων, σύμφωνα με το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:

1) Κανονικές εκπτώσεις: Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου κάθε έτους.

2) Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου κάθε έτους.

*Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων μεταφέρεται στην επόμενη Κυριακή.

 • Τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την τελευταία Κυριακή κάθε έτους
 • Την Κυριακή των Βαΐων
 • Τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο κάθε έτους, για συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Εξαίρεση αποτελεί η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, ενώ σε περίπτωση σύμπτωσης με επίσημη αργία, η εξαίρεση μετατίθεται στην προηγούμενη Κυριακή.

Ανοιχτά Μαγαζιά τις Κυριακές: Πώς πληρώνονται και τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων που εργάζονται τις Κυριακές, όσοι εργάζονται περισσότερο από πέντε (5) ώρες δικαιούνται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση διάρκειας είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε άλλη εργάσιμη ημέρα της επόμενης εβδομάδας.

Εξαίρεση αποτελούν οι Κυριακές που εμπίπτουν στις περιόδους εκπτώσεων. Οι εργαζόμενοι που εργάζονται κατά τις προαναφερθείσες Κυριακές μπορούν να λάβουν αναπληρωματική ανάπαυση και την εβδομάδα πριν από αυτές. Τέλος, όσοι εργάζονται λιγότερο από πέντε (5) ώρες την Κυριακή δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για 24ωρη αναπληρωματική ανάπαυση, αλλά έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν ισόχρονη ανάπαυση σε άλλη εργάσιμη ημέρα (αρθ. 10, παρ.1, Β.Δ. 748/1966)

Οι Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά το 2024

Παρακάτω παρουσιάζονται οι Κυριακές του έτους 2024 κατά τις οποίες αναμένεται να λειτουργούν τα καταστήματα, με βάση τους κανόνες που έχουν προαναφερθεί:

 • 14 Ιανουαρίου 2024
 • 21 Ιανουαρίου 2024
 • 28 Απριλίου 2024
 • 14 Ιουλίου 2024
 • 1 Δεκεμβρίου 2024
 • 15 Δεκεμβρίου 2024
 • 22 Δεκεμβρίου 2024
 • 29 Δεκεμβρίου 2024

Πότε είναι οι χειμερινές εκπτώσεις του 2024 και πότε τελειώνουν.

Αρχίζουν σε λίγες μέρες και οι χειμερινές εκπτώσεις του 2024 ενώ μέσα στον Ιανουάριο, θα έχουμε και δύο Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά. Πρόκειται για μεγάλη ανατροπή, αφού μέχρι και πέρσι, με αφορμή τις εκπτώσεις τα καταστήματα λειτουργούσαν μόνο μία φορά, την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, εθιμοτυπικά.

Όπως φαίνεται, μπαίνουν όλο και περισσότερες Κυριακές που το λιανεμπόριο μένει ανοιχτό, δείχνοντας ότι ο δρόμος πηγαίνει προς τα εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο νέες Κυριακές θα είναι στις 14 και στις 21 Ιανουαρίου.

Η επόμενη Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά θα είναι πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα την Κυριακή των Βαΐων που πέφτει στις 28 Απριλίου 2024, ενώ μετά θα αρχίσει ξανά ένα μπαράζ με κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Όλες οι Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά το 2024

 • 14 Ιανουαρίου
 • 21 Ιανουαρίου
 • Κυριακή των Βαΐων στις 28 Απριλίου 2024
 • Η πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων
 • Η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα που πέφτει 15 Δεκεμβρίου
 • Η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα που πέφτει 22 Δεκεμβρίου 2024
 • Η τελευταία Κυριακή του έτους που φέτος θα είναι η 29η Δεκεμβρίου 2024

Ωστόσο, από το 2023 ξεκίνησε και μια ακόμα Κυριακή αμέσως μετά τη Black Friday που φέτος είναι στις 29 Νοεμβρίου. Επομένως, η αμέσως επόμενη Κυριακή θα είναι την 1η του Δεκεμβρίου.