Έρχεται νέο νόμισμα: Τέλος χαρτονομίσματα, κέρματα – Δείτε ποιο

Το ψηφιακό ευρώ, το προσεχές νόμισμα, προβλέπεται να επηρεάσει τον τρόπο που πραγματοποιούμε τις συναλλαγές μας.

Έρχεται νέο νόμισμα: Τέλος χαρτονομίσματα, κέρματα – Δείτε ποιο

Το ψηφιακό ευρώ ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, και είναι πλέον αναπόφευκτο να εισέλθουμε σε μια φάση όπου θα πρέπει να γνωρίσουμε και να αποκτήσουμε εμπειρία με αυτό, δεδομένου ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υλοποίησή του.

Όλες οι πτυχές της ζωής υφίστανται μεταβολές κατά τη διάρκεια των χρόνων, και πάντοτε ο αντίπαλος του θετικού εξελίσσεται σε κάτι ακόμη καλύτερο. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση και υλοποίηση καινοτόμων και φρέσκων ιδεών, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή μας ζωή.

Μία εκ των αλλαγών θα είναι κι εκείνη που έχει να κάνει με το ψηφιακό ευρώ, το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται ακόμα υπό δημιουργία και αποτελεί το νέο «στοίχημα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Πιο αναλυτικά τα τελευταία περίπου δύο χρόνια βρίσκεται υπό συζητήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η υλοποίηση του ψηφιακού ευρώ με το οποίο αναμένονται να γίνονται συναλλαγές με ασφάλεια και δίχως σύνορα.

Το ψηφιακό ευρώ θα γίνει το… νέο μας πορτοφόλι

Κομμάτι της καθημερινότητας έχουν γίνει πλέον οι ψηφιακές συναλλαγές, είτε αυτό αφορά σε online αγορές, πληρωμές με κάρτα ή ακόμα και ανέπαφα, μέσα από το ηλεκτρονικό μας «πορτοφόλι».

Η περίοδος του Covid είχε καθοριστικό ρόλο για αυτή την μετάβαση στον digital κόσμο και πλέον ήρθε η ώρα να «συστηθούμε» με το ψηφιακό ευρώ, το οποίο πλησιάζει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να περάσει στην φάση της προετοιμασίας, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι δεσμευτικό για την απόφαση έκδοσης.

Η σύσταση του ψηφιακού νομίσματος της Ευρωζώνης είναι το νέο «στοίχημα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ( ΕΚΤ), και βρίσκεται υπό συζητήσεις και επεξεργασία τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν. Μάλιστα, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στην επίσκεψη της επικεφαλούς της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου, για την – εκτός Φρανκφούρτης – ετήσια συνεδρίαση του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας, θα γίνει και η παρουσίαση των σχεδίων της για το ψηφιακό νόμισμα της ΕΕ.

Η χθεσινή απόφαση ακολουθεί την ολοκλήρωση της φάσης διερεύνησης που ξεκίνησε το Ευρωσύστημα τον Οκτώβριο του 2021 για να διερευνήσει πιθανά μοντέλα σχεδιασμού και διανομής για ένα ψηφιακό ευρώ, με την ΕΚΤ να έχει σχεδιάσει ένα ψηφιακό ευρώ που θα είναι ευρέως προσβάσιμο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω της διανομής του από εποπτευόμενους διαμεσολαβητές, όπως οι τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πόσο καλή είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των συναλλαγών, η επικράτηση του «digital» είναι γεγονός. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με μελέτη της Juniper Research, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να χρησιμοποιεί ψηφιακά πορτοφόλια μέχρι το 2026, καθώς οι καταναλωτές απομακρύνονται από τις πλαστικές κάρτες και ωριμάζουν ψηφιακά.

Πώς θα το χρησιμοποιούν οι πολίτες

Πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να «φορτίζουν» το ψηφιακό τους «πορτοφόλι» τους με το ψηφιακό ευρώ με μια μεταφορά από τον προσωπικό τους τραπεζικό λογαριασμό και θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να το χρησιμοποιούν για να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές, πληρωμές και αγορές. Μάλιστα, σε πρώτη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί ένα πλαφόν λίγων χιλιάδων ευρώ ανά χρήστη.

Πρακτικά, θα αποτελεί ένα ψηφιακό μέσο πληρωμής το οποίο θα είναι αποδεκτό από όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών πληρωμών. Θα ήταν ευρέως προσβάσιμο, δωρεάν για βασική χρήση και διαθέσιμο τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός σύνδεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ψηφιακού ευρώ είναι πως θα προσέφερε το υψηλότερο επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων και θα επέτρεπε στους χρήστες να διακανονίζουν άμεσα πληρωμές σε χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε προσωπικό επίπεδο, σε ένα φυσικό σημείο πώλησης, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις κυβερνητικές συναλλαγές, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επισημαίνει πως κανένα ψηφιακό μέσο πληρωμών δεν προσφέρει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, μέχρι στιγμής.

Η επόμενη φάση για το νέο νόμισμα

Η επόμενη φάση του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ – η φάση προετοιμασίας – θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2023 και θα διαρκέσει αρχικά δύο χρόνια. Θα περιλαμβάνει την οριστικοποίηση του εγχειριδίου κανόνων για το ψηφιακό ευρώ και την επιλογή παρόχων που θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια ψηφιακή πλατφόρμα και υποδομή για το ευρώ.

Θα περιλαμβάνει επίσης δοκιμές και πειραματισμούς για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού ευρώ που θα ανταποκρίνεται τόσο στις απαιτήσεις του Ευρωσυστήματος όσο και στις ανάγκες των χρηστών, για παράδειγμα όσον αφορά την εμπειρία του χρήστη, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τη χρηματοπιστωτική ένταξη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σε μια ιστορική κίνηση που σηματοδοτεί την ολοένα αυξανόμενη σημασία της ψηφιακής χρηματοδότησης (Digital Finance), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ, τοποθετώντας τον εαυτό της ως έναν εκ των πρωτοπόρο στην παγκόσμια στροφή προς τα ψηφιακά νομίσματα.

Η μνημειώδης αυτή απόφαση, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη μιας διετούς «φάσης προετοιμασίας» (preparation phase) που θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2023, υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΕΚΤ να εκσυγχρονίσει ριζικώς το χρηματοπιστωτικό τοπίο των 20 χωρών της Ευρωζώνης. Καθώς εμβαθύνουμε στις επιπτώσεις και τους μηχανισμούς αυτού του πρωτοποριακού σχεδίου, είναι ζωτικής σημασίας να γίνει κατανοητό πώς το ψηφιακό ευρώ πρόκειται να επαναπροσδιορίσει τη δυναμική των ηλεκτρονικών πληρωμών, παρουσιάζοντας μια ασφαλή, χωρίς κόστος εναλλακτική λύση που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει προηγούμενο για τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως.

Ποιους αφορά;

Ένα ψηφιακό ευρώ φέρνει επανάσταση στην έννοια του χρήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επηρεάζει άμεσα κάθε ενδιαφερόμενο, από τους ιδιώτες και τους εμπόρους έως τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών (Payment Service Providers – PSPs) και τις δημόσιες αρχές.

Το ψηφιακό ευρώ πρόκειται να δημιουργήσει ένα πιο περιεκτικό, καθολικά αποδεκτό και επικεντρωμένο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής μέσο πληρωμών, το οποίο θα διέπεται από ευρωπαϊκές αξίες και κανονισμούς.

Αυτό το ψηφιακό νόμισμα δεν είναι απλώς μια ακόμη επιλογή πληρωμών- αντιπροσωπεύει μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της αυτονομίας του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών.