Έρχονται… με το μήνα οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος

Όπως αποφάσισε η ΔΕΗ πλέον και στο επόμενο διάστημα θα έρχονται σε όλους μας με το μήνα οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος.

Έρχονται… με το μήνα οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος

Όπως αποφάσισε η ΔΕΗ και είναι πλέον και επίσημο μέσα στο επόμενο διάστημα θα έρχονται σε όλους μας με το μήνα οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως για να γίνει η καταμέτρηση θα πρέπει να εξασφαλίσετε στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ πρόσβαση.

Από εκεί και πέρα με το τέλος των έναντι λογαριασμών ρεύματος, έρχονται οι μηνιαίοι εκκαθαριστικοί. Αυτό σημαίνει ότι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα επισκέπτονται κάθε μήνα όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για την καταχώρηση στο σύστημα των ενδείξεων των μετρητών.

Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ θα έρχονται με το μήνα – Όλες οι λεπτομέρειες

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως για να γίνει η καταμέτρηση θα πρέπει να εξασφαλίσετε στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ πρόσβαση.

Με το τέλος των έναντι λογαριασμών ρεύματος, έρχονται οι μηνιαίοι εκκαθαριστικοί.

Αυτό σημαίνει ότι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα επισκέπτονται κάθε μήνα όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για την καταχώρηση στο σύστημα των ενδείξεων των μετρητών.

Με τον τρόπο αυτό όλοι οι λογαριασμοί ρεύματος από εδώ και στο εξής θα είναι εκκαθαριστικοί, δηλαδή η χρέωση θα γίνεται επί της πραγματικής κατανάλωσης ρεύματος.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως για να γίνει η καταμέτρηση θα πρέπει να εξασφαλίσετε στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ πρόσβαση στο χώρο που βρίσκεται το ρολόι του ακινήτου σας.

Στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να μετρήσουν την κατανάλωσή σας, ο λογαριασμός ρεύματος θα είναι έναντι.

Δηλαδή, θα γίνεται μία εκτίμηση για τις κιλοβατώρες που καταναλώσατε, με βάση την περυσινή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη όμως και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει τρόπος να αποφύγετε τον έναντι λογαριασμό.

Συγκεκριμένα, έχετε τη δυνατότητα ενός τεσσάρων ημερών από την ημέρα της ανεπιτυχούς επίσκεψης του ΔΕΔΔΗΕ, να δηλώσετε εσείς οι ίδιοι την κατανάλωσή σας.

Αυτό γίνεται με δύο τρόπους, τηλεφωνικά και online. Συγκεκριμένα:

  • Με δωρεάν κλήση

Καλείτε στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών του ΔΕΔΔΗΕ στη δωρεάν γραμμή 800-400-4000

  • Ηλεκτρονικά

Καταχωρείτε την ένδειξη του μετρητή σας στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ, στο link: https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/newccticket.html?type=8.

Αυτό που κάνει ο κ. Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ ονομάζεται και οικονομική διπλωματία. Με την εξαγορά στη Ρουμανία και τις υπόλοιπες επενδύσεις της ΔΕΗ στα Βαλκάνια η χώρα αυξάνει την επιρροή της στην περιοχή. Το είχαμε κάνει και στο παρελθόν με τις τράπεζες, αλλά οι Γερμανοί φρόντισαν τότε να υποστείλουμε τη σημαία. Ο κ. Στάσσης μαθαίνει από τις ήττες του παρελθόντος και κάνει πιο στέρεα βήματα. Εκμεταλλεύεται την ανάγκη της Ευρώπης για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και κτίζει μια ισχυρή σχέση με τους γείτονες.

Η εξαγορά στη Ρουμανία αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη καχυποψία από πολιτικούς κύκλους στην Ελλάδα. Η αριστερά είχε πολεμήσει στο παρελθόν και την επέκταση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια. Δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να αντιληφθούν πόσο σημαντική ήταν από πολιτικής πλευράς για την Ελλάδα αυτή η επιχειρηματική επέκταση. Να μην ξεχνάμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έφτασαν κάποια στιγμή να ελέγχουν τα τραπεζικά συστήματα ή να έχουν έντονη παρουσία στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία. Υπήρχε καλύτερος τρόπος για να προωθήσει κανείς τις ελληνικές θέσεις;

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρώτο πράγμα που απαίτησαν οι Γερμανοί με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ήταν να πουλήσουμε τις επενδύσεις μας στις γειτονικές μας χώρες. Και ευτυχώς η «συμμόρφωση» με το αίτημα δεν ήταν άμεση και το γεγονός αυτό βοήθησε σημαντικά την ελληνική οικονομία στα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Αλλά τελικά το κάστρο έπεσε. Δεν μπορέσαμε να το αποτρέψουμε, κάτι που μείωσε αισθητά την επιρροή της χώρας μας στην περιοχή, ανοίγοντας τον δρόμο στην τουρκική προπαγάνδα. Είναι αλήθεια ότι οι Γερμανοί ήταν πάντοτε καλοί μας «φίλοι»…

Ο κ. Στάσσης έρχεται τώρα να προσπαθήσει να αποκαταστήσει το χαμένο γόητρο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Όχι, δεν θα κατακτήσουμε την Οικουμένη. Άλλωστε, η προηγούμενη εμπειρία μας έδειξε τι συμβαίνει όταν κάποιος δεν είναι έτοιμος να υποστηρίξει τις επιλογές του. Η ΔΕΗ, όμως, μπορεί να επαναφέρει κάποιες ισορροπίες. Μια ισχυρή εταιρεία στον χώρο της παραγωγής ενέργειας στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι έτσι ή αλλιώς μια χρήσιμη υπόθεση στις μέρες μας. Μία ΔΕΗ που θα έχει παρουσία σε όλη την περιοχή είναι ένα ισχυρό χαρτί για την ίδια τη χώρα. Αυτά άλλωστε συζήτησε ο κ. Στάσσης με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών για τους ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ στην Ουάσιγκτον. Μία συνάντηση που έρχεται για να επιβεβαιώσει όλα όσα λέμε για την αξία της επένδυσης της ΔΕΗ στη Ρουμανία.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την οικονομική διάσταση όλου του εγχειρήματος. Για τις χαμηλότερες τιμές που μπορεί να πετύχει η ΔΕΗ στην προμήθεια του ρεύματος, για τις συνέργειες, για την αύξηση του πελατολογίου της σε 9 εκατομμύρια πελάτες με την προσθήκη 3 εκατομμυρίων από τη Ρουμανία. Πιστεύουμε όμως ότι το γεωπολιτικό αποτύπωμα αυτών των κινήσεων είναι πιο σημαντικό από το οικονομικό και κυρίως στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με τον ανταγωνισμό στην περιφέρεια να είναι έντονος. Η Ελλάδα κερδίζει πόντους με τη ΔΕΗ, για πρώτη φορά μετά τη χρεοκοπία.