Εθνική Τράπεζα: Συναγερμός για χιλιάδες πελάτες – Δείτε τι συνέβη

Τον τελευταίο καιρό, χιλιάδες παραπλανητικά ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν αποσταλεί με σκοπό να αποκτηθεί παράνομη πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και προσωπικά δεδομένα ανυποψίαστων θυμάτων, με στόχο την απάτη και την παραβίαση των τραπεζικών τους πληροφοριών.

Εθνική Τράπεζα: Συναγερμός για χιλιάδες πελάτες – Δείτε τι συνέβη

Τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μηνύματα απευθύνονται σε πελάτες, εστιάζοντας στην Εθνική Τράπεζα, και αναφέρουν προβλήματα στις κάρτες τους που απαιτούν άμεση επίλυση.

Με τη χρήση αυτών των μηνυμάτων, οι επιτήδειοι των τραπεζικών συστημάτων στοχεύουν στο να αποσπάσουν τα διαπιστευτήρια εισόδου στο ηλεκτρονικό τραπεζικό σύστημα των πιθανών θυμάτων, με σκοπό την πραγματοποίηση απατηλών μεταφορών.

Ιδιώτες και εταιρείες είναι συχνά θύματα απάτης μέσω διάφορων τεχνικών απόσπασης των απαιτούμενων πληροφοριών από τα ίδια τα άτομα.

Τι λένε τα e-mails

«Γειά σου,

Παρατηρήσαμε ότι η κάρτα που χρησιμοποιείτε σχετίζεται με πολλές συσκευές.

Ως μέτρο ασφαλείας, έχουμε αποκλείσει τον τραπεζικό σας λογαριασμό Νᖯց μέχρι να επιβεβαιώσουμε ότι είστε ο πραγματικός κάτοχος της κάρτας που χρησιμοποιείτε.

Επιβεβαίωσε Τώρα>

Ολοκληρώστε την επαλήθευση εντός 12 ωρών διαφορετικά η καταλληλότητα πληρωμής σας θα απενεργοποιηθεί οριστικά.

θερμούς χαιρετισμούς,
Νᖯց υποστήριξη 2023»

Ποιο είναι το κόλπο

Στόχο των δραστών είναι να κάνετε κλικ στο link για να ενεργοποιήσετε ξανά την κάρτα σας.

Αν κάνετε αυτό το λάθος μεταφέρεστε σε μία ιστοσελίδα που προσομοιάζει με την αρχική σελίδα του e-banking της τράπεζάς σας.

Πρόκειται για την οθόνη στην οποία καλείστε να εισάγετε το όνομα χρήση και τον κωδικό πρόσβασης στην υπηρεσία.

Η μετάβαση στην συγκεκριμένη απατηλή ιστοσελίδα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα από μόνη της.

Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει εάν πληκτρολογήσετε εκεί τα στοιχεία εισόδου σας στην υπηρεσία.

Σε αυτήν την περίπτωση περιέρχονται σε άμεση γνώση των δραστών, οι οποίοι είτε θα τα πουλήσουν σε τρίτους ή θα τα χρησιμοποιήσουν για να εισέλθουν οι ίδιοι στο e-banking σας.

Το μοιραίο λάθος

Ακόμη όμως και μέχρι εκείνο το σημείο, παρότι έχουν πρόσβαση στο e-banking σας, δεν μπορούν να σας κλέψουν χρήματα.

Το μοιραίο λάθος που κάνουν όσοι την πατάνε είναι να επιβεβαιώσουν μέσω του mobile banking τη συναλλαγή που θα επιχειρήσουν να εκτελέσουν οι απατεώνες ή να πληκτρολογήσουν τον κωδικό μίας χρήσης που θα λάβουν με μήνυμα στο κινητό τους, στην απατηλή ιστοσελίδα.

Αν πρόκεται για μεταφορά έως και 1.000 ευρώ και επιβεβαιώσετε τη συναλλαγή, τα χρήματά σας έγιναν …καπνός.

Αν όμως η συναλλαγή είναι άνω των 1.000 ευρώ, οι επιτήδειοι θα χρειαστεί να σας αναγκάσουν να την επιβεβαιώσετε και με τρίτη μέθοδο ισχυρής ταυτοποίησης που έχουν ενεργοποιήσει από το Σεπτέμβριο οι τράπεζες.

Σάλος με την Εθνική Τράπεζα – «Εξαφανίστηκαν» τα ATM

Μπορεί η Εθνική Τράπεζα να τα πηγαίνει αρκετά καλά, όμως το σύστημα με τα ATM της δημιουργεί αρκετά προβλήματα.

Βάζουν λουκέτο πολλά από αυτά και άλλα βγαίνουν εκτός λειτουργίας…

Ορισμένα από τα παράπονα που υπάρχουν

Αναλυτικά:

Στους Γαργαλιάνους εδώ και περίπου μια εβδομάδα είναι εκτός λειτουργίας το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα, κάτοικοι και κυρίως επαγγελματίες, που συναλλάσσονται μέσω της ΕΤΕ, εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες τονίζοντας πως είναι απαράδεκτο, ιδίως αυτή την περίοδο, με την ελαιοσυγκομιδή και το “κλείσιμο” του έτους, να μένουν οι συναλλασσόμενοι της ΕΤΕ χωρίς ΑΤΜ.

Αντίστοιχη κατάσταση και στο Πέραμα. Εκεί ο κόσμος πληροφορήθηκε την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να αποσύρει στις 16 του μηνός και το τελευταίο μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών από την πόλη. Πολίτες και επιχειρηματίες που πληροφορήθηκαν την απόφαση αυτή διαμαρτυρήθηκαν και έτσι ο Δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκος αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι μπορεί να βρεθεί λύση διαθέτοντας ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ για μηχανήματα ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ!

Και το φαινόμενο έχει και συνέχεια!

Στη Νίκαια, στην Π. Ράλλη, έκλεισε το υποκατάστημα της Εθνικής και ο κόσμος ψάχνεται που θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί.

Από 8 Δεκεμβρίου έχει διακόψει οριστικά την λειτουργία του και το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στη λεωφόρο Χαϊνά, στη Χαλκίδα.

Εκτός λειτουργίας για διάστημα πάνω του ενός μήνα είναι το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στην Αγριά, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται δημότες, συνταξιούχοι και επαγγελματίες της περιοχής. Το υποκατάστημα της τράπεζας έκλεισε πριν χρόνια και ενεργό έμεινε μόνο το μηχάνημα για τη διεκπεραίωση συναλλαγών. Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής αναγκάζονται να προσέρχονται στον Βόλο για τις συναλλαγές τους, καθώς το μοναδικό μηχάνημα υπολειτουργεί.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που παρατηρούνται πανελλαδικά.

Δημιουργούν πρόβλημα τα ATM για τις τράπεζες

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι Τα 6.040 περίπου ATMs των συστημικών τραπεζών φαίνεται πως θεωρούνται ζημιογόνα για τις ελληνικές τράπεζες και έτσι προσπαθούν να βάλουν ένα «τέλος».

Υπάρχει η σκέψη, να δώσουν τη λειτουργία τους σε τρίτες εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν το δίκτυο των αυτόματων μηχανημάτων συναλλαγών. Η διαχείριση τους δεν θεωρείται core business για τις τράπεζες, οι οποίες εξετάζουν σενάρια ώστε να πετάξουν… από πάνω τους τη δαπανηρή και σύνθετη -σε επίπεδο logistics- δραστηριότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία τα τελευταία 11 χρόνια, συρρικνώθηκαν πάνω από 2.048 καταστήματα τραπεζών στις περιφέρειες.

Ακόμα, έκλεισαν περισσότερα από 867 μεμονωμένα ΑΤΜ.

Και οι εκτιμήσεις, δυσοίωνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κλείσουν και άλλα υποκαταστήματα και ATM δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ιδίως, στην περιφέρεια.