Eurovision 2024: Η νικήτρια Ελβετία, η εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και οι δηλώσεις της Σάττι

Η Eurovision ανέκαθεν αποτελούσε ένα μεγάλο γεγονός για το ευρύ κοινό, με πολλούς να συντονίζονται για να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό. Οι υψηλές τηλεθεάσεις που κατέγραψε η ΕΡΤ1 αποδεικνύουν το ενδιαφέρον που υπήρχε στην Ελλάδα για το μουσικό γεγονός.

Eurovision 2024: Η νικήτρια Ελβετία, η εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και οι δηλώσεις της Σάττι

Ο Nemo, ένας non-binary καλλιτέχνης από την Ελβετία, κατάφερε να κερδίσει την Eurovision 2024, φέρνοντας έτσι τη χώρα του την τρίτη της νίκη στην ιστορία του διαγωνισμού. Με εντυπωσιακές φωνητικές ικανότητες και μια δυναμική ερμηνεία ήταν ένα από τα ακλόνητα φαβορί για την πρώτη θέση από την πρώτη στιγμή του διαγωνισμού, μαζί με τη συμμετοχή της Κροατίας.

Μην ξεχνάμε πως η Eurovision, όπως και άλλα μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα, αντικατοπτρίζει την πολυμορφία του πολιτισμού και της κοινωνίας μας, και αυτό περιλαμβάνει και την ποικιλομορφία της σεξουαλικής και γενετήσιας ταυτότητας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιλογή των συμμετεχόντων στη Eurovision γίνεται με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών διαγωνισμών, και οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν την ποικιλομορφία και την πολυφωνία της Ευρώπης. Η εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο πλαίσιο αυτό αντικατοπτρίζει τη σημασία της διαφορετικότητας και της ανοχής στη σύγχρονη κοινωνία και όπως είναι φυσικό δεν είναι από όλους αποδεκτή.

Το μήνυμα του τραγουδιού «The Code» στη Eurovision 2024

Η νίκη του Nemo της Ελβετίας με το κομμάτι “The Code” αποτελεί έκπληξη για μερικούς, ενώ άλλοι επιθυμούσαν την επικράτηση του Baby Lasagna της Κροατίας.

Το τραγούδι “The Code” του Nemo στη Eurovision 2024 εμπεριέχει ένα σημαντικό μήνυμα που αφορά την αυτοαναγνώριση και την αποδοχή της ταυτότητας. Μέσα από τους στίχους του και τη μουσική παρουσιάζει το προσωπικό ταξίδι του καλλιτέχνη προς την αποδοχή του ως non-binary, δηλαδή ένα άτομο που δεν ανήκει αποκλειστικά στις κατηγορίες άνδρα ή γυναίκα.

Ο Nemo εκφράζει τη χαρά και την ελευθερία που απέκτησε μετά τη συνειδητοποίηση και αποδοχή του εαυτού του, αναζητώντας την αυθεντικότητα και την αυτοπραγμάτωση. Το μήνυμα αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο μέσα από την εκκεντρική και πολυδιάστατη μουσική του προσέγγιση, που συνδυάζει στοιχεία ραπ, drum ‘n’ bass και όπερας.

Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού, που γυρίστηκε σε τρένο, πιθανόν να αναδεικνύει το ταξίδι του καλλιτέχνη και την αναζήτησή του για αυτοπραγμάτωση σε έναν κινητό, δυναμικό και εκκεντρικό χώρο. Συνολικά, το τραγούδι “The Code” αποτελεί ένα δυναμικό και προκλητικό μήνυμα για την αυτοαποδοχή και την πολυμορφία της ανθρώπινης ταυτότητας.

Η πρώτη πεντάδα της τελικής κατάταξης περιλάμβανε επίσης την Ουκρανία, τη Γαλλία και το Ισραήλ, με τα τραγούδια να προκαλούν έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις.

Όσον αφορά τις εκπροσώπους της Ελλάδας και της Κύπρου, παρότι δεν κατάφεραν να φτάσουν στις πρώτες θέσεις, η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό αποτελεί πάντα λόγο περηφάνιας για τις χώρες τους.

Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν η Ουκρανία, η Γαλλία και το αμφιλεγόμενο Ισραήλ. Η δική μας Μαρίνα Σάττι με το «Zari» βρέθηκε στην 11η θέση της τελικής κατάταξης με 126 βαθμούς!

Η Κύπρος με τη 17χρονη Silia Kapsis, αποσπώντας δυνατό χειροκρότημα από την αρένα, είναι 15η.

 

Το κοινό και οι επιτροπές στην Ελλάδα είχαν διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά την ψήφο τους στον τελικό. Παρόλο που η επιτυχία στις επιτροπές ήταν περιορισμένη, η Μαρίνα Σάττι κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη από το τηλεοπτικό κοινό, κατακτώντας την 8η θέση στο televoting.

Η σκηνική παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής ήταν πρωτοποριακή, με τη Μαρίνα Σάττι και τους χορευτές της να παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακό show. Η χρήση τεχνολογίας, όπως το neon χρώμα και οι LED οθόνες, δημιούργησε μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στη σκηνή, ενώ η ενσωμάτωση του ελληνικού στοιχείου έδωσε έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στην εμφάνιση.

Πώς ψήφισε η Ελλάδα στον τελικό της Eurovision 2024

Η κριτική επιτροπή της Ελλάδας στον τελικό της Eurovision 2024 έδωσε 12 βαθμούς στην Ελβετία,10 βαθμούς στην Κύπρο, 8 βαθμούς στην Ιταλία, 7 βαθμούς στη Γαλλία, 6 βαθμούς στην Πορτογαλία, 5 βαθμούς στη Γερμανία, 4 βαθμούς στην Αρμενία, 3 βαθμούς στο Λουξεμβούργο, 2 βαθμούς στην Ουκρανία και 1 βαθμό στη Σουηδία.

Το τηλεοπτικό κοινό της Ελλάδας έδωσε 12 βαθμούς στην Κύπρο, 10 βαθμούς στη Γαλλία, 8 βαθμούς στην Ελβετία, 7 βαθμούς στο Ισραήλ, 6 βαθμούς στην Κροατία, 5 βαθμούς στην Αρμενία, 4 βαθμούς στην Ιταλία, 3 βαθμούς στην Ουκρανία, 2 βαθμούς στην Ιρλανδία και 1 βαθμό στη Σουηδία.

Μαρίνα Σάττι: Οι πρώτες δηλώσεις μετά τον τελικό της Eurovision και την 11η θέση

Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τον τελικό, η Μαρίνα Σάττι ανέφερε στην ΕΡΤ: «Ήταν τρομερή εμπειρία για μένα όλο αυτό. Αν γυρνούσα πίσω το χρόνο θα το έκανα ξανά, 100%. Σε όλα τα επίπεδα και καλλιτεχνικά και προσωπικά, θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, όλους, για όλη τη στήριξη, για τα μηνύματα και την αγάπη».

Μην ξεχνάμε πως η Eurovision είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουν όλοι οι καλλιτέχνες το ταλέντο τους σε ένα διεθνές κοινό και να ενώσουν τις πολιτιστικές τους ρίζες με την παγκόσμια μουσική σκηνή.

Eurovision 2024: Το Βέλγιο έριξε πάλι «μαύρο» στη μετάδοση – Το αντιπολεμικό μήνυμα

Το Βέλγιο έριξε, ξανά, «μαύρο» στη μετάδοση της Eurovision θέλοντας να στείλει αντιπολεμικό μήνυμα.

Όπως έγινε και προ ημερών, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Βελγίου σταμάτησε, για λίγο, τη μετάδοση του διαγωνισμού.

Οι τηλεθεατές, αντί για την εμφάνιση του Ισραήλ, είδαν μία μαύρη κάρτα που τους ενημέρωνε σχετικά με την παρέμβαση.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας, Petra De Sutter, έκανε σχετική ανάρτηση μεταφέροντας το μήνυμα πίσω από την απόφαση.

«Καταδικάζουμε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Ισραήλ. Το Ισραήλ καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου. Γι΄αυτό τον λόγο, διακόπτουμε αυτή τη μετάδοση».