Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άλλαξε η προθεσμία – Η ημερομηνία χωρίς παράταση

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ άνοιξε για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος για το έτος 2024, το οποίο αντιστοιχεί σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άλλαξε η προθεσμία - Η ημερομηνία χωρίς παράταση

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επισημάνει ότι δεν θα παρασχεθεί παράταση φέτος, επομένως η επίσημη προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις του 2024 λήγει στις 25 Ιουλίου 2024. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν και οι πληρωμές να πραγματοποιηθούν εντός αυτής της προθεσμίας χωρίς περαιτέρω έκτακτες παρατάσεις.

Οι φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2024 φέτος φέρνουν αλλαγές σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των προθεσμιών και των πληρωμών. Έχουν επίσης ανακοινωθεί αλλαγές στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων και των πληρωμών, με έμφαση στον αυτοματισμό και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, έχει επισημάνει ότι δεν θα υπάρξει καμία παράταση στις φορολογικές δηλώσεις του 2024. Επιπλέον, άλλαξε η ημερομηνία τελικής υποβολής των δηλώσεων, καθώς πρέπει να γίνουν νωρίτερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, ενώ το 2023 οι φορολογικές δηλώσεις έπρεπε να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου, το 2024 η αρχική ημερομηνία υποβολής ήταν προγραμματισμένη μέχρι τις 31 Ιουλίου. Ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι αυτή η ημερομηνία θα πρέπει να προηγηθεί και συγκεκριμένα να υποβληθούν μέχρι τις 26 Ιουλίου. Επιπλέον, η πρώτη δόση πληρωμής για τους οφειλέτες προς την εφορία πρέπει να είναι εξοφλημένη έως τις 31 Ιουλίου.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Χάρης Θεοχάρης για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

«Αυτό που κάνουμε φέτος και είναι μια πιστεύω πολύ θετική χειρονομία, είναι ότι τείνουμε ένα χέρι εμπιστοσύνης στους λογιστές και στους φορολογούμενους που κάνουν τις δηλώσεις τους μόνοι τους.

Δηλαδή λέμε ότι επειδή ακριβώς, εθιμικά γιατί δεν υπάρχει στον νόμο, ανοίγουμε κάθε χρονιά 31 Μαρτίου περίπου, αλλά φέτος, επειδή είχαμε να νομοθετήσουμε την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων για λογαριασμό του φορολογούμενου, μια σημαντική καινοτομία, και πήρε αυτό κάποιες μέρες, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, πήρε ΦΕΚ τη Δευτέρα και συνεπώς η ΑΑΔΕ για να κάνει τις προσαρμογές έπρεπε να περιμένει την ψήφιση αυτή.

Αυτές τις μέρες που πήραμε μέσα στον Απρίλιο, τις δίνουμε προκαταβολικά μέσα στον Ιούλιο. Άρα η προθεσμία που ήταν για 30 Ιουνίου θα πάει 25 -26, όσες μέρες έχουμε πάρει από τον Απρίλιο.

Και με αυτόν τον τρόπο λέμε ότι εμείς αναγνωρίζουμε τις δικές μας υποχρεώσεις. Δίνουμε αυτές τις μέρες και από την άλλη περιμένουμε να αναγνωριστεί η ευθύνη των λογιστών και των φορολογουμένων και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή μέσα στους χρόνους που δίνουμε, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Άρα θα πάει μέχρι 25 Ιουλίου τελευταία μέρα και μέχρι 31 Ιουλίου να πληρωθεί η πρώτη δόση και για 8 δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο».

Η διαδικασία της συμπλήρωσης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων βήμα – βήμα

Για την υποβολή της δήλωσης πρέπει να μπούμε στην πλατφόρμα https://www.aade.gr/ και να επιβεβαιώσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία.

– Συμπληρώνουμε τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.

– Συμπληρώνουμε το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.

-Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

-Υποβάλω τη δήλωση.

-Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Από τον ίδιο ιστότοπο της ΑΑΔΕ μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός σας και τα αντίστοιχα Εκκαθαριστικά Σημειώματα/Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για τα οικονομικά έτη 2003 και προηγούμενα.