Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ανατροπή με παράταση – Τι ανακοινώθηκε

Όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις 2024 να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει ανατροπή με την παράταση. Δείτε αναλυτικά τι ανακοινώθηκε.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ανατροπή με παράταση - Τι ανακοινώθηκε

Όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις 2024 να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει ανατροπή με την παράταση. Δείτε αναλυτικά εντός του κειμένου τι ακριβώς ανακοινώθηκε.

Από εκεί και πέρα να σας αναφέρουμε η 30η Ιουνίου αποτελεί πια παρελθόν και η νέα καταληκτική προθεσμία θα εξαρτηθεί από το πότε ακριβώς θα αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Επιπλέον να σημειώσουμε πως για κάθε μέρα καθυστέρησης της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 31ης Μαρτίου, θα δοθεί παράταση ίσων ημερών.

Αλλαγές όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις 2024 – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις πριν την έναρξη υποβολής τους, προανήγγειλε ο Χάρης Θεοχάρης. Η 30η Ιουνίου αποτελεί πια παρελθόν και η νέα καταληκτική προθεσμία θα εξαρτηθεί από το πότε ακριβώς θα αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, για κάθε μέρα καθυστέρησης της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 31ης Μαρτίου, θα δοθεί παράταση ίσων ημερών.

«Δεδομένου ότι, πέρσι ξεκινήσαμε 31 Μαρτίου, ας το πούμε χοντρικά 1η Απριλίου και δεν ξεκινήσαμε την ίδια ημερομηνία φέτος, για τις όποιες μέρες έχουμε πάει μέσα στον Απρίλιο θα δώσουμε προκαταβολικά την προθεσμία πέραν της 30ης Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο να μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις, άρα τις μέρες τις οποίες πήραμε στον Απρίλιο θα τις δώσουμε στον Ιούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

O σχεδιασμός της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ το taxisnet θα ανοίξει το αργότερο στις 30 Απριλίου και κάθε ημερομηνία από αύριο, 18 Απριλίου όταν και ψηφίζεται ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, μοιάζει πιθανή. Πρώτα θα ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων και θα ακολουθήσουν λίγες ημέρες αργότερα αυτές των νομικών.

Αν εξαντληθεί το περιθώριο και φτάσουμε να ανοίξει το taxinet στις 30 Απριλίου, τότε αυτόματα η διορία πάει για τις 30 Ιουλίου. Και στη συνέχεια γίνεται ακόμη πιο εύκολο να δοθεί και η ….παραδοσιακή παράταση έως το τέλος Αυγούστου (που για φέτος θα είναι η δεύτερη) για την πληρωμή των 2 πρώτων δόσεων χωρίς προσαυξήσεις.

Τι ισχύει για νέους επαγγελματίες και για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη

Η θεσμοθέτηση του νέου τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών απαιτεί αλλαγές στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων (Ε1 και Ε3), οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Στις φετινές δηλώσεις θα υπάρχουν πολλές αλλαγές.

Κάποιοι από τους φορολογουμένους θα πληρώσουν μειωμένους φόρους, οι περισσότεροι επαγγελματίες θα λάβουν υψηλότερο λογαριασμό από την εφορία, ενώ περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν δήλωση ή εφόσον το επιθυμούν μπορούν απλά να την ελέγξουν και να την αποστείλουν. Σημειώνεται ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα 10.920 ευρώ, εκτός κι αν η δραστηριότητά τους είναι μικρότερη των έξι χρόνων.

Συγκεκριμένα: Για τους νέους επαγγελματίες, που ασκούν το επάγγελμα έως τρία έτη, δεν θα ισχύει κανένα ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος και θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία τους. Στο 4ο έτος λειτουργίας θα ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος μειωμένο κατά 67%, δηλαδή 3.620 ευρώ. Στο 5ο έτος λειτουργίας το ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος θα μειώνεται κατά 33% και θα διαμορφώνεται σε 7.280 ευρώ.

Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο ποσό ετησίου φορολογητέου εισοδήματος των 10.920 ευρώ θα υπολογίζεται προσαυξημένο κατά 10%, δηλαδή θα ανέρχεται σε 12.012 ευρώ. Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20% και θα διαμορφώνεται στα 13.104 ευρώ. Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει το προσεχές διάστημα τις σχετικές αποφάσεις και αμέσως μετά θα αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κωδικοί της δήλωσής τους έχουν προσυμπληρωθεί. Θα τονίζεται επίσης ότι έχουν τη δυνατότητα αλλαγών μέχρι τις 30 Ιουνίου (καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων).

Όσοι λοιπόν λάβουν το μήνυμα και δεν προχωρήσουν σε αλλαγές, η δήλωσή τους θα θεωρηθεί υποβληθείσα κατά την 30ή Ιουνίου και μπορούν απλά να αναμένουν το εκκαθαριστικό σημείωμα.