Φορολογικές δηλώσεις 2024: Επίσημα η παράταση – Η νέα ημερομηνία

Όπως έγινε γνωστό πριν λίγο διάστημα μέσω του ΦΕΚ, όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις θα έχουμε επίσημα παράταση.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Επίσημα η παράταση - Η νέα ημερομηνία

Όπως έγινε επίσημο και γνωστό εδώ και λιγό διάστημα πριν, να αναφέρουμε ότι οι φορολογικές δηλώσεις 2024 έχουν πάρει και επίσημα παράταση. Δείτε μέσα στο κείμενο τη νέα ημερομηνία.

Πιο αναλυτικά να αναφέρουμε ότι με απόφασή της, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ σήμερα, Δευτέρα, η νέα καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ορίζεται η 26η Ιουλίου.

Τέλος, την παράταση είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, με τις προβλεπόμενες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών να είναι 8 και να φτάνουν έως το Φεβρουάριο του 2025.

Παράταση όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις 2024 – Δείτε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες

Παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έδωσε η ΑΑΔΕ.

Με απόφασή της, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ σήμερα, Δευτέρα, η νέα καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ορίζεται η 26η Ιουλίου.

Την παράταση είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, με τις προβλεπόμενες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών να είναι 8 και να φτάνουν έως το Φεβρουάριο του 2025. Αν κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού δικαιούται έκπτωση 3%.

Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος πρέπει να καταβληθεί ως τις 31 Ιουλίου.

Από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι το 51,64% είναι μηδενικές, το 26,61% είναι πιστωτικές και το 21,76% είναι χρεωστικές.
Μέσα στις πρώτες 96 ώρες που είναι ανοικτό το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί 34.341 φορολογικές δηλώσεις.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι το 51,64% είναι μηδενικές, το 26,61% είναι πιστωτικές και το 21,76% είναι χρεωστικές, ήτοι 7.472 φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο 6,19 εκατ. ευρώ

Ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών διαμορφώνεται στα 828 ευρώ.

Εφέτος, για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκατομμύριο φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει.

Οι φορολογούμενοι που, με βάση τα στοιχεία τους, έχουν επιλεγεί για την παραπάνω διαδικασία, θα λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.

Εφόσον οι φορολογούμενοι αυτοί θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2/7/2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους. Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή ελλείπουν στοιχεία, οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή/και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Ειδικότερα, μέχρι την Δευτέρα 1/7/2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση και από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης). Για τη διευκόλυνσή τους, στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο, που περιλαμβάνει τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ και το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.