Φορολογικές δηλώσεις 2024 – Ποιοι κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι

Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων φαίνεται πως καταργείται για περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες και ειδικότερα για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Φορολογικές δηλώσεις 2024 - Ποιοι κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι

Το χρονοδιάγραμμα υποβολής  για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 30 Ιουνίου 2024 ενώ ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου ενώ η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

Στόχος η μείωση της γραφειοκρατίας

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την ενίσχυση της διαφάνειας, την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη και την μείωση της γραφειοκρατίας. Με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και την απλοποίηση των διαδικασιών, η σχέση του πολίτη με τις φορολογικές αρχές βελτιώνεται στην πράξη».

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε: «Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας έχει ως κύρια στόχευση τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών διεπαφής των πολιτών με την ΑΑΔΕ. Η ταχύτητα, η αποτελεσματικότητα, η πρακτικότητα των διαδικασιών αποτελούν την αθέατη αλλά όχι λιγότερο σημαντική πλευρά της φορολογικής δικαιοσύνης. Ένα νομοσχέδιο που αποδεικνύει την έμπρακτη βούληση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να βελτιώσει την καθημερινότητα κάθε Έλληνα πολίτη».

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι

Οι κωδικοί του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα είναι προσυμπληρωμένοι φέτος είναι:

 • Ποσά μισθών ή συντάξεων. Στον πίνακα 4Α θα είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί 301 – 302, 321 – 322
 • Μείωση τεκμηρίων. Στον πίνακα 2, ο κωδικός 013 – 014 θα είναι προσυμπληρωμένος για όλους τους φορολογούμενους που είναι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια.
 • Φόροι που έχουν παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις. Θα είναι συμπληρωμένοι οι κωδικοί 315 – 316.
 • Τόκοι τραπεζικών καταθέσεων
 • Φόροι από τόκους
 • Στοιχεία για τις κατοικίες
 • Στοιχεία για αυτοκίνητα
 • Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
 • Αποπληρωμή δανείων – καρτών
 • Δαπάνες αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα
 • Εξαρτώμενα τέκνα

Οι ημερομηνίες για τις φορολογικές δηλώσεις

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων, προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιθανότατα έως τις 30 Ιουνίου 2024, ενώ ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις.

 • Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου
 • Η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025

Θα υπάρξει δυνατότητα τροποποίησης ή και πρόσθεσης επιπλέον στοιχείων ενώ στόχος είναι μεσοπρόθεσμα στα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από φέτος, αλλά από το 2025 και μετά θα ενταθεί η προσπάθεια, όλες οι φορολογικές δηλώσεις να είναι προσυμπληρωμένες.

Γρηγορότερα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας

Υιοθετείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα να χορηγεί ή μη το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Πρακτικά, με τη ρύθμιση αυτή κυρίως οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενημερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Έτσι, αντιμετωπίζονται περιπτώσεις π.χ. που ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς το Δήμο αλλά δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα επειδή η ΑΑΔΕ δεν έχει ενημερωθεί για την εξόφληση.