Φορολογικές δηλώσεις 2024: Βγήκε! Πότε ξεκινάνε – Η ημερομηνία

Γνωστή έγινε η ημερομηνία που θα ξεκινήσει η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων στην Ελλάδα.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Βγήκε! Πότε ξεκινάνε - Η ημερομηνία

Μπαίνουμε σε ρυθμούς φορολογικών δηλώσεων στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Έγινε γνωστό από επίσημα χείλη το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων.

Πρόκειται για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν από τον κόσμο για το φορολογικό έτος 2023.

Πότε ξεκινάνε οι φορολογικές δηλώσεις 2024

Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή,  η πλατφόρμα θα ανοίξει αύριο, Πέμπτη 25 Απριλίου, ενώ ερωτώμενος για τη λήξη της προθεσμίας είπε πως θα δοθεί παράταση έως τις 25 Ιουλίου ή έως τα τέλη Ιουλίου.

Διευκρίνισε δε, ότι θα είναι η μοναδική παράταση που θα δοθεί, παρά τις διαμαρτυρίες των λογιστών – φοροτεχνικών οι οποίοι θεωρούν ότι μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει ειδικά για τη φορολογία των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών η προθεσμία έως τα τέλη Ιουλίου θα είναι ανεπαρκής.

Η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θέλει προσοχή καθώς έγιναν αλλαγές στα έντυπα, ειδικά στο Ε3 αλλά και στο βασικό έντυπο φορολογίας εισοδήματος το Ε1.

Οι αλλαγές αφορούν περίπου 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, των οποίων οι δηλώσεις θα υποβληθούν αυτόματα, από την ΑΑΔΕ, αν οι ίδιοι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν την υποβάλουν.

Οι δηλώσεις τους θα είναι προσυμπληρωμένες σε όλους τους κωδικούς των εντύπων και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να πατήσουν την ένδειξη ΥΠΟΒΟΛΗ.

Φυσικά, θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ, για ενδεχόμενα λάθη, αλλά αν δεν το πράξουν η δήλωσή του θα υποβληθεί ως έχει και ενδεχομένως, μετά να τρέχουν να υποβάλουν τροποποιητικές.

Τι αλλάζει για τους αυτοαπασχολούμενους

Για τους περίπου 740.000 αυτοαπασχολούμενους η βασική αλλαγή είναι η επαναφορά των τεκμηρίων φορολόγησης.

Δηλαδή τα φορολογητέα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν εναλλακτικά με τεκμαρτό τρόπο και εάν τα κέρδη που δηλώσουν είναι χαμηλότερα από το ποσό των 10.920 ευρώ, που είναι οι ετήσιες αποδοχές του αμειβόμενου υπαλλήλου με τον κατώτατο μισθό, τότε θα φορολογηθούν τεκμαρτά.

Το ποσό των 10.920 ευρώ αυξομειώνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης της δραστηριότητας, τον αριθμό των υπαλλήλων και το ύψος των καταβαλλόμενων αμοιβών.

Τι ισχύει για Τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι θα «πιαστούν» από τα τεκμήρια» θα έχουν όφελος από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%.

Η ρύθμιση προβλέπει οριζόντια μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για ατομικές επιχειρήσεις υπαγόμενες στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.

Δηλαδή, για όσους φορολογούμενους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν για πρώτη φορά φέτος τεκμαρτώς, με βάση τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης, ανεξαρτήτως του εάν θα φορολογηθούν τελικά με βάση τα δηλωθέντα ή τα τεκμαρτά εισοδήματά τους, το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ μειώνεται για τη χρήση του 2023 κατά 50%, δηλαδή περιορίζεται στα 325 ευρώ.

Ακόμη, προβλέπεται μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος για ατομικές επιχειρήσεις στις οποίες θα βεβαιωθούν φόροι εισοδήματος με βάση τα τεκμαρτά ποσά εισοδήματος που θα τούς προσδιορίσουν τα αντικειμενικά κριτήρια.

Για όσους φορολογούμενους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα τούς προσδιορίσουν τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης προκύψουν υψηλότερα από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, η προκαταβολή φόρου που αναλογεί στο επιπλέον ποσό φόρου εισοδήματος που θα προκύψει θα μειωθεί κατά 50%, δηλαδή θα υπολογιστεί με συντελεστή 27,5% αντί 55%.