Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η προθεσμία για την υποβολή της αρχικής φορολογικής δήλωσης για το οικονομικό έτος 2023 πλησιάζει, και οι φορολογούμενοι καλούνται να είναι προετοιμασμένοι.

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Από φέτος, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές που αφορούν κυρίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, με στόχο να διευκολύνει τη διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν λάθη, κυρώσεις και αυξημένη καταβολή φόρου.

Νέες διευκολύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους

Φέτος, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση, καθώς αυτή θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με τα στοιχεία που διαθέτει. Αυτή η κατηγορία  φορολογουμένων οφείλει να ελέγξει με ιδιαίτερη προσοχή τα πεδία και τα στοιχεία που προσυμπληρωθεί. Αν τα στοιχεία είναι σωστά και πλήρη, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια, καθώς η δήλωσή τους θα οριστικοποιηθεί αυτόματα στις 2 Ιουλίου 2024.

Δυνατότητα τροποποίησης της φορολογικής δήλωσης χωρίς κυρώσεις

Σε περίπτωση που τα προσυμπληρωμένα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή υπάρχουν ελλείψεις, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024, χωρίς να τους επιβληθούν σε καμία περίπτωση κυρώσεις. Η τροποποιητική δήλωση έχει την ίδια ισχύ με την αρχική και στοχεύει στο να διορθώσει τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

Τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά

Η ΑΑΔΕ έχει επίσης ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση και τη φορολόγηση των αναδρομικών ποσών που χορηγήθηκαν κατά την περίοδο 2015-2021. Οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που έλαβαν αναδρομικά ποσά καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να εμφανίσουν τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2023. Η προθεσμία για την υποβολή αυτών των δηλώσεων είναι η 31η Δεκεμβρίου 2024, χωρίς την επιβολή προστίμων.

Tips προς τους φορολογούμενους

Ακρίβεια στοιχείων: Ελέγξτε προσεκτικά τα προσυμπληρωμένα στοιχεία. Αν εντοπίσετε λάθη, υποβάλετε τροποποιητική δήλωση πριν από την προθεσμία.

Αναδρομικά ποσά: Εάν λάβατε αναδρομικά ποσά, βεβαιωθείτε ότι έχουν δηλωθεί σωστά. Όπως ήδη αναφέραμε μπορείτε να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση μέχρι το τέλος του έτους χωρίς κυρώσεις.

Ενστάσεις και ρυθμίσεις: Σε περίπτωση οφειλών από φόρο εισοδήματος και πρόστιμα που προκύπτουν από τροποποιητικές δηλώσεις, οι συνταξιούχοι μπορούν να ζητήσουν ρύθμιση σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Οδηγίες για αποφυγή λαθών

Για να αποφύγετε προβλήματα και κυρώσεις, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Χρησιμοποιήστε το myAADE: Επισκεφτείτε την ψηφιακή πύλη myaade.gov.gr για να ελέγξετε και να υποβάλετε τη δήλωσή σας.
Συμβουλευτείτε λογιστή: Αν δεν είστε σίγουροι για κάποιο ζήτημα, συμβουλευτείτε έναν φοροτεχνικό.
Κρατήστε αρχείο: Διατηρήστε αντίγραφα των δηλώσεών σας και των στοιχείων που υποβάλατε για μελλοντική αναφορά.
Ενημερωθείτε για τις νέες ρυθμίσεις: Παρακολουθήστε τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία και βεβαιωθείτε ότι είστε ενήμεροι για τις τελευταίες ενημερώσεις από την ΑΑΔΕ.

Η σωστή και έγκαιρη υποβολή της φορολογικής δήλωσης για το έτος 2023 είναι κρίσιμη για την αποφυγή κυρώσεων και προβλημάτων. Οι νέες διευκολύνσεις της ΑΑΔΕ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους προσφέρουν σημαντική βοήθεια, αλλά απαιτούν προσεκτικό έλεγχο από τους φορολογούμενους. Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες και συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η φορολογική σας δήλωση θα είναι σωστή και πλήρης.