Φτάνει η Κυριακή για αλλαγή ώρας – Πότε ξεκινά η θερινή 2024

Η αλλαγή ώρας πλησιάζει και συγκεκριμένα η Κυριακή που θα πραγματοποιηθεί αυτό το γεγονός. Δείτε παρακάτω πότε ξεκινάει η θερινή ώρα.

Φτάνει η Κυριακή για αλλαγή ώρας - Πότε ξεκινά η θερινή 2024

Η αλλαγή ώρας πλησιάζει και συγκεκριμένα η μέρα της Κυριακής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτό το γεγονός. Δείτε παρακάτω πότε ξεκινάει η θερινή ώρα παίρνοντας τη θέση της χειμερινής.

Αντίστροφα μετράμε για το καθιερωμένο ραντεβού της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου όπου γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας, μια ώρα πίσω, η αλλαγή ώρας.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η αλλαγή της φετινής ώρα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, που όταν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν 03:00 τα ξημερώματα, πρέπει να τους βάλουμε μία ώρα μπροστά για να δείξουν 04:00.

Πλησιάζει η αλλαγή ώρας – Δείτε ποια μέρα και πότε θα γίνει

Πότε θα εφαρμοστεί η θερινή ώρα για το 2024.

Λίγες ημέρες έμειναν για το καθιερωμένο ραντεβού της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου όπου γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας, μια ώρα πίσω, η αλλαγή ώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή της φετινής ώρα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, που όταν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν 03.00 τα ξημερώματα, πρέπει να τους βάλουμε μία ώρα μπροστά για να δείξουν 04.00.

Η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001,

σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..»

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Η αλλαγή της ώρα αποτελεί μια «πράσινη λύση» καθώς το βασικό της πλεονέκτημα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Σε λίγες ημέρες θα κληθούμε να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, καθώς όπως κάθε χρόνο η εν λόγω αλλαγή πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε ολοταχώς προς την επιστροφή στη θερινή ώρα.

Η αλλαγή ώρας έρχεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή στις 31 Μαρτίου 2024. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από τις 03:00 π.μ σε 04:00 π.μ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι χάνουμε μια ώρα ύπνου.

Πώς καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας

Η θερινή ώρα βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και εφαρμόζεται για 5 μήνες.

Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας, αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική αλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας.

Στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση αναβλήθηκε επ’ αόριστον.