Φτάνει η ώρα: Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση του Επιδόματος Παιδιού 2024

Αυτό το μήνα αναμένεται να γίνει η πληρωμή της δεύτερης β δόσης στο επίδομα παιδιού 2024 από τον ΟΠΕΚΑ. Δείτε αναλυτικά...

Φτάνει η ώρα: Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση του Επιδόματος Παιδιού 2024

Πληρλωνεται αυτόν τον μήνα η δεύτερη δόσο στο Επίδομα Παιδού από τον ΟΠΕΚΑ για το 2024. Τι γίνεται με τις αιτήσεις.

Η πρώτη δόση για το 2024 από το επίδομα παιδιού Α21 καταβλήθηκε στους δικαιούχους στις 29 Μαρτίου 2024, με την επόμενη πληρωμή να είναι προγραμματισμένη τον Μάιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ. Το επίδομα παιδιού Α21 αφορά 800.000 οικογένειες περίπου.

Προϋπόθεση για να λάβουν τα χρήματα οι δικαιούχοι από το συγκεκριμένο βοήθημα είναι τα εξαρτώμενα τέκνα να φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση (από τη βαθμίδα προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο). Το ίδιο ισχύει και για την επάρκεια φοίτησης.

Φτάνει η ώρα: Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση του Επιδόματος Παιδιού 2024

Η καταβολή της δεύτερης δόσης για το επίδομα παιδιού Α21 αναμένεται να γίνει την τελευταία εργάσιμη του Μαΐου, ήτοι Παρασκευή 31/5. Από εκεί και μετά, οι επόμενες δόσεις πληρώνονται στις ακόλουθες ημερομηνίες:

 • Η τρίτη δόση καταβάλλεται την Τετάρτη 31 Ιουλίου.
 • Η τέταρτη δόση από το επίδομα παιδιού Α21 πληρώνεται τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.
 • Η πέμπτη δόση πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024.
 • Η έκτη δόση πληρώνεται παραδοσιακά πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου 2024.

Επίδομα παιδιού Α21, εισοδηματικά κριτήρια και ποσά

Το ποσό που πιστώνεται στην τράπεζα, υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που δηλώνονται στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022. Το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής έχει διευκρινίσει ότι μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024 θα λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό των χρημάτων τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Τα ποσά της επιδότησης για τους δικαιούχους του Α21 υπολογίζονται με βάση το οικογενειακό εισόδημα. Πιο συγκεκριμένα, διαμορφώνονται ως ακολούθως:

 • Για το πρώτο και δεύτερο παιδί -70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ.
 • Για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί -140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ.

Αναδρομικά η πρώτη δόση για όσους δεν έκαναν αίτηση

Όσοι δεν υπέβαλαν την αίτηση για το επίδομα παιδιού Α21 μέχρι τις 11 Μαρτίου, που έκλεισε προσωρινά η πλατφόρμα, δεν πληρώθηκαν την πρώτη δόση. Ωστόσο, τα χρήματα δεν χάθηκαν, καθώς οι δικαιούχοι τα παίρνουν αναδρομικά, όταν κάνουν την αίτηση μετά το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις που αφορούν το Α21 και αφού ολοκληρωθεί η εκκαθάριση από τον ΟΠΕΚΑ.

Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι στην αίτηση Α21

Οι δικαιούχοι της επιδότησης μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ή μέσω του ΟΠΕΚΑ με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet. Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως τα ακόλουθα πεδία:

 1. Τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας
 2. Η Τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Όταν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Στην περίπτωση, όμως, που δεν διασταυρωθούν, εμφανίζεται σχετική επισήμανση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό. Προσοχή! Για να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Επίδομα παιδιού Α21 2024 και δικαιούχοι

Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α21, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από το αρμόδιο υπουργείο, είναι:

 • Έλληνες πολίτες,
 • ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
 • πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ,
 • πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και ελβετοί πολίτες,
 • αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων,
 • ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών,
 • δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος και
 • πολίτες άλλων κρατών.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα παιδιού Α21 (η δεύτερη δόση και η πρώτη που καταβάλλεται αναδρομικά κατά περίπτωση) δεν πληρώνεται πριν από το Πάσχα 2024.