Γ. Οικονόμου: «Δε σταματάμε εδώ, θα γίνουν κι άλλες συλλήψεις»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη που παραχώρησε, ανέφερε πως οι συλλήψεις θα συνεχιστούν.

Γ. Οικονόμου: «Δε σταματάμε εδώ, θα γίνουν κι άλλες συλλήψεις»

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ μίλησε για την βία στα γήπεδα και για τον φάκελο με τα ονόματα των χούλιγκαν που παρέδωσε σήμερα μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού , Γιάννη Βρούτση, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη .

«Τα 200 ονόματα των χούλιγκαν που παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη, ήταν η εκτίμηση των Αρχών, με βάση πρόσωπα από όλες τις ομάδες. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι προσπάθεια συνολικής σύγκρουσης με αυτή την αλητεία, αυτή την κτηνώδη συμπεριφορά, τις αγέλες χούλιγκανς που σκορπούν τον τρόμο και τον θάνατο, δυστυχώς, με αυτές τις δολοφονικές επιθέσεις. Δεν περιορίζονται μόνο σε μία ομάδα ή δεν είναι μόνο ενός χρώματος» τόνισε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε λέγοντας: «Τα ονόματα που περιλαμβάνονται στον φάκελο προήλθαν από την ενημέρωση που είχα από τις διευθύνσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις υπηρεσίες εκείνες που χρόνια ασχολούνται με το συγκεκριμένο τομέα και αφορούν σε ανθρώπους που η παρουσία τους είτε παρατηρείται συχνά όπου έχουμε σοβαρά επεισόδια, είτε στο παρελθόν είχαν συμμετοχή σε ανάλογου τύπου επεισόδια και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Είναι ονόματα τα οποία έχουν απασχολήσει τις Αρχές, εκτός από παραβατική συμπεριφορά σε ό,τι αφορά την αθλητική βία και τις συγκρούσεις και για άλλες παραβατικές συμπεριφορές, πολλές φορές με υπόβαθρο την αθλητική βία, αλλά και για προστασίες, για ναρκωτικά και για όπλα.»

Στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι πρόκειται για συμμορίες με ιεραρχία και με σχέδιο και με χρηματοδότηση, που αντλούν πόρους από παράλληλες εγκληματικές δραστηριότητες ενώ τόνισε ότι οι παράνομες δραστηριότητες σε διάφορους τομείς με τη δραστηριότητά τους μέσα στα γήπεδα είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

«Αυτό που ζητήσαμε σήμερα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι να αναβαθμιστεί ποινικά η παρακολούθηση της υπόθεσης αυτής και είμαστε στη διάθεσή τους οποιαδήποτε παραπάνω στοιχεία χρειαστεί να προσκομίσουμε να το κάνουμε» είπε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι «τα πρόσωπα που υποδείξαμε είναι σύμφωνα με τις Αρχές πρόσωπα που δίνουν τον τόνο, στρατολογούν νεότερα μέλη, πρωταγωνιστούν στα επεισόδια.»

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και της βίας με αθλητικό υπόβαθρο. Ωστόσο δήλωσε ότι «η πολιτική αντιμετώπιση της βίας οφείλει να είναι μία πολιτική δυναμική που να προσαρμόζεται στα περιστατικά και τώρα, έχουμε περιστατικά όξυνσης, έξαρσης και αποκτήνωσης όπως είπα και προηγουμένως, ενδεχομένως γιατί ανάμεσα στα υπόλοιπα, αυτές οι αγέλες, οι οργανωμένες συμμορίες να αντλούν υποστήριξη, ηθικό έρεισμα, κάλυψη από διαφόρους κύκλους. Και αυτό είναι το ζητούμενο για τη συνολικά προσπάθεια αυτή που πρέπει να καταλήξει.»

Αναφορικά με το αν υπάρχουν ευθύνες των ΠΑΕ για αυτή την κατάσταση ο κ. Οικονόμου είπε ότι «όταν κάτι δεν καλά συνολικά σε έναν χώρο, δεν μπορείς να πεις ότι είναι εκτός των ευθυνών (σ.σ. οι ΠΑΕ). Από εκεί και πέρα δεν είναι όλα τα πράγματα ίδια και δεν θα ήταν σωστό να λέμε ελαφρά τη καρδία ότι έχει ευθύνη ο Α, ο Β, ο Γ».

Παράλληλα τόνισε: « Υπάρχει όμως, χωρίς αμφιβολία, μία αίσθηση -και νομίζω ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης θα φτάσει και σε αυτά και που αν χρειαστεί θα ψάξουμε να βρούμε και να προσκομίσουμε- ότι τουλάχιστον υπάρχει μία ανοχή, αν όχι σε πολλές περιπτώσεις, μία υποκίνηση από διάφορους κύκλους αυτών των ακραίων συμπεριφορών, αυτών των οπαδών, αυτών των φιλάθλων. Και από την άλλη, καταλήγουν στο τέλος να είναι και όμηροί τους. Εδώ δηλαδή, αυτή η παράνοια και ο κατήφορος του ελληνικού ποδοσφαίρου, τα τελευταία πολλά χρόνια οδήγησε σε αυτή την ιστορία, να έχουν εκθρέψει στρατούς τέτοιους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι φετινό, περσινό ή προπέρσινο, είναι σε βάθος δεκαετίας και από ένα σημείο και μετά να μην μπορούν να τους ελέγξουνε σε όλη τους την έκταση. Να έχουν καταστεί όμηροι οι ίδιοι, εδώ έχουμε φτάσει και τώρα έχουμε ξεπεράσει κάθε ίχνος και κάθε λογική και το λέω ως ένας άνθρωπος που μου αρέσει το ποδόσφαιρο που έχω ζήσει στα γήπεδα, που καταλαβαίνω τους ανθρώπους που είναι εκεί. Δεν μπορεί για ένα γκολ που δεν μέτρησε ή για ένα οφσάιντ που δεν δόθηκε να δημιουργούμε την αίσθηση ότι μπορούν να συμβούν τα πάντα. Υπάρχουν όρια.»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κάτι που να αποτελεί φραγμό για τη Δικαιοσύνη και δεν υπάρχει κάτι που να σταματήσει την πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης να υποστηρίξει την απόλυτη διαλεύκανση κάθε υπόθεσης που αφορά σε ανθρώπινες ζωές και την ελληνική κοινωνία. »

Σχετικά με τις αντιδράσεις από τους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν απόλυτο δίκιο να αισθάνονται αδικημένοι. Είναι άνθρωποι που το εισιτήριο διαρκείας τους είναι προγραμματισμένο στη ζωή τους χρόνια, είναι μία διαδικασία που για ορισμένους είναι μία ιεροτελεστία, μερικοί από αυτούς μεγαλώνοντας βάζουν και τα δικά τους τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία, και είναι αναγκασμένοι τώρα και αυτοί να πληρώσουν το τίμημα της ανεύθυνης και δολοφονικής συμπεριφοράς ορισμένων.»

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε για τις λέσχες φιλάθλων επέτρεψε στην ΕΛ. ΑΣ. να κάνει ελέγχους σημειώνοντας ότι από τον Αύγουστο μέχρι τώρα και βάσει αυτού του νόμου έχει κάνει 300 περίπου συλλήψεις, 694 προσαγωγές, 1.560 επιχειρήσεις σε λέσχες φιλάθλων νόμιμες και παράνομες. Όμως, όπως σημείωσε αποδείχθηκε ότι υπήρχαν «παραθυράκια» στο νόμο και αποκάλυψε ότι «με το νόμο που θα φέρει το Υπουργείο Αθλητισμού, ο συνάδελφος μου ο κύριος Βρούτσης, ένας όμιλος, ένας σύλλογος φιλάθλων, κάτω από το έμβλημα μιας ομάδας υπό την ευθύνη της ΠΑΕ. Συγκεκριμένα πράγματα, τέρμα τα παραθυράκια. »

Ο κ. Οικονόμου παρατήρησε ότι ένα βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι η αδυναμία του ελέγχου αν το όνομα που αναγράφεται πάνω σε εισιτήριο αντιστοιχεί στο άτομο που πηγαίνει στο γήπεδο. Για αυτό το πρόβλημα όπως τόνισε ο υπουργός θα «..υπάρξουν προτάσεις αξιοποίησης και της τεχνολογίας που θα εξασφαλίζουν την τήρηση σε πολύ μεγάλο ποσοστό της ταυτοπροσωπίας, χωρίς να είναι απαραίτητη η Αστυνομία να δίνει μάχες στις εισόδους για να δει αν αυτός που δείχνει το εισιτήριο είναι ο συγκεκριμένος που πάει να κάτσει στο κάθισμα».

Αναφορικά με τις κάμερες που υπάρχουν στα γήπεδα ο κ. Οικονόμου τόνισε κάποιες υπολείπονται σε προδιαγραφές και δεν μπορούσαν να δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία ενώ, όπως είπε, πολλές φορές υπήρχαν κάμερες που δεν λειτουργούσαν, υπήρχαν κάμερες που τις σκεπάζανε κάποιοι με κασκόλ στα επίμαχα σημεία για να κόβεται η εικόνα. «Υπήρχε μια σειρά από πράγματα μερικής εφαρμογής του νομικού πλαισίου. Για αυτόν ακριβώς το λόγο πάρθηκε η απόφαση αυτή της δίμηνης διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών παιχνιδιών κεκλεισμένων των θυρών, αφενός μεν για να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο και να συμπληρωθεί εκεί που έπρεπε να συμπληρωθεί, αφετέρου δε για να επαναπροσδιοριστεί ξανά, με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό, ο ρόλος του καθενός, σε αυτό που λέμε έλεγχο μέσα στο γήπεδο, που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, δεν είναι όμως το μόνο κομμάτι του χουλιγκανισμού, της οπαδικής βίας που βρίσκεται σε έξαρση, όπως βρίσκεται σε έξαρση γενικώς μια κουλτούρα βίας, μια πανδημία βίας που αντιμετωπίζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσά τους και η ελληνική κοινωνία » είπε ο υπουργός.

Ακολούθως ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην επίθεση στον 31χρονο αστυνομικό, που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, τόνισε ότι θα γίνουν και άλλες συλλήψεις και «…δεν θα μείνουμε μόνο στη συγκεκριμένη σύλληψη του καθ’ ομολογίαν δράστη της δολοφονικής επίθεσης. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να φτάσουμε στον καθοδηγητή». Επιπρόσθετα τόνισε ότι η ΕΛ.ΑΣ βάσει πληροφοριών και στοιχείων αναζητά τον υποκινητή αυτή της ιστορίας που εφοδίασε τους χούλιγκαν με φωτοβολίδες, μολότοφ, ξύλα, πέτρες τα οποία είχε κρύψει σε χώρο εκτός γηπέδου.

Ο κ. Οικονόμου υπεραμύνθηκε της τακτικής της ΕΛ.ΑΣ να προχωρήσει σε μαζικές προσαγωγές ατόμων το βράδυ που έγιναν τα επεισόδια έξω από το «Μελίνα Μερκούρη» τονίζοντας ότι «αυτού του είδους η μαζική προσαγωγή επέτρεψε στην Ελληνική Αστυνομία να έχει πλήθος στοιχείων και ανάμεσα στα υπόλοιπα της επέτρεψε να φτάσει γρήγορα και στη σύλληψη του καθ’ ομολογίαν δράστη της δολοφονικής επίθεσης.»

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι απαιτείται. Δυστυχώς ο χουλιγκανισμός και η οπαδική βία είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ούτε είναι κάτι που μπορείς ποτέ με ευκολία και με άνεση να πεις ότι ξεμπέρδεψα και δεν θα το ξαναδώ μπροστά μου. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπου επισημαίνονται πράγματα που πρέπει να προστεθούν, πρέπει να γίνονται με γενναιότητα και με αποφασιστικότητα και αυτό κάνουμε τώρα» κατέληξε ο κ. Οικονόμου