Γαλατόπιτα της γιαγιάς: Το απόλυτο παραδοσιακό γλυκό
Αφράτη, μυρωδάτη και βελούδινη, η γαλατόπιτα είναι το γλυκό που παντρεύει την απλότητα με τη νοστιμιά.
Η γαλατόπιτα είναι από εκείνα τα γλυκά που μυρίζουν άνοιξη και πασχαλινό τραπέζι, αλλά μπορείς να τη φτιάξεις και να την απολαύσεις όλο τον χρόνο όπως και το Πάσχα φυσικά. Με υλικά που όλοι έχουμε σπίτι και μια απίστευτα βελούδινη γεύση, η γαλατόπιτα είναι η ιδανική πίτα για όσους αγαπούν τα γλυκά χωρίς υπερβολές. Πάμε να τη φτιάξουμε;
Γαλατόπιτα: Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα
Υλικά:
-
1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
-
150 γρ. ζάχαρη
-
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
-
3 αυγά
-
1 βανίλια ή βανιλίνη
-
Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
-
50 γρ. βούτυρο (και λίγο ακόμα για το ταψί)
-
Ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
-
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα.
-
Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται (όχι να βράζει), προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
-
Μόλις πήξει η κρέμα (σε 5-6 λεπτά), αποσύρουμε από τη φωτιά.
-
Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας γρήγορα να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε και το βούτυρο.
-
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι ή πυρέξ (περίπου 30×20 εκ.) και ρίχνουμε την κρέμα.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
-
Αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρουμε.
Tips:
-
Αν θέλεις πιο ελαφριά κρέμα, μπορείς να αντικαταστήσεις το πλήρες γάλα με γάλα light.
-
Για έξτρα άρωμα, μπορείς να προσθέσεις 1 κ.γ. λικέρ μαστίχα ή αμαρέτο στην κρέμα.
-
Σερβίρεται ιδανικά χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις