Για ένα καλύτερο 2024

Μπαίνει ο νέος χρόνος. Θα είναι καλύτερος για τη χώρα μας σε σχέση με τους προηγούμενους ή όχι.

Για ένα καλύτερο 2024

Δεκαετής αιμορραγία με μνημόνια και τροϊκανούς πάνω από τα κεφάλια μας. Lock down λόγω covid-19, φυσικές καταστροφές, τραγωδίες (Τέμπη) που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία, ακρίβεια στα ύψη λόγω των πολέμων σε Ουκρανία, Ισραήλ.

Άραγε ξημερώνει ένα καλύτερο 2024 για την Ελλάδα μέσα σε περιβάλλον παγκόσμιας μεγάλης αβεβαιότητας; Οι ειδικοί λένε ναι, αρκεί να αξιοποιηθούν σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο οι ευκαιρίες που δίνονται.

Στο οικονομικό επίπεδο ο Economist την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2024, κατέταξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την χώρα στην πρώτη θέση μεταξύ 35 αναπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη.

Εκείνο μάλιστα στο οποίο ξεχωρίζει η ελληνική οικονομία είναι η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της αγοράς κατά 43,8%, γεγονός που επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία στην προσέλκυση επενδυτών.

Προσεχώς θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 70 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, δηλαδή από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ.

Αν τα χρήματα συνδυαστούν με την ρύθμιση του εξωτερικού χρέους και με την επενδυτική βαθμίδα που ανακτήθηκε πρόσφατα, θα μιλάμε από πολύ καλύτερη βάση.

Το φλέγον ζήτημα είναι να εκμεταλλευτεί η χώρα την αθρόα εισχώρηση κεφαλαίων και να μην αρχίσουν οι …μοιρασιές σε …ημετέρους.

Ευκαιρία είναι για την κυβέρνηση να συνδέσει το όνομά της με αυτή την μεγάλη ιστορική ευκαιρία, να προσφέρει όραμα και ανάπτυξη που έχει νόημα μόνο όταν συνδέεται με τους ανθρώπους και απολήγει στην ευημερία τους. Ουαί κι αλίμονο, μην αφήσουν να χαθεί τέτοια ιστορική ευκαιρία.