Γκούλας: Η απόλυτη ουγγρική σπεσιαλιτέ, ιδανική για το κρύο
Όταν η θερμοκρασία πέφτει και το σώμα ζητάει κάτι ζεστό και πλούσιο, το γκούλας είναι η ιδανική επιλογή. Με βαθιά, καπνιστή γεύση από πάπρικα, τρυφερό μοσχάρι και λαχανικά που λιώνουν στο στόμα, αυτό το κλασικό ουγγρικό πιάτο θα σας χαρίσει την απόλυτη αίσθηση θαλπωρής. Απολαύστε το με φρέσκο ψωμί και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί για μια γευστική εμπειρία που θα σας ταξιδέψει!
Το γκούλας είναι ένα πλούσιο και αρωματικό ουγγρικό πιάτο, γεμάτο μπαχαρικά και βαθιά γεύση. Αρχικά προερχόμενο από τους βοσκούς της Ουγγαρίας, το γκούλας έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο αγαπημένες συνταγές παγκοσμίως. Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για τις κρύες μέρες, καθώς προσφέρει άνεση και ζεστασιά.
Για να δώσετε μεγαλύτερη ένταση στη γεύση, σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν και χρησιμοποιήστε αυθεντική ουγγρική πάπρικα. Επίσης, αφήστε το γκούλας να σιγοβράσει αρκετή ώρα για να μαλακώσει το κρέας και να δέσουν τα αρώματα.
Το κατάλληλο κρέας για γκούλας
Για ένα αυθεντικό και νόστιμο γκούλας, το κρέας πρέπει να είναι μαλακό και ζουμερό μετά από αργό μαγείρεμα. Οι καλύτερες επιλογές είναι κομμάτια μοσχαριού που περιέχουν συνδετικό ιστό και λίπος, τα οποία διαλύονται κατά το μαγείρεμα, χαρίζοντας πλούσια γεύση και απαλή υφή.
Καλύτερα κομμάτια κρέατος για γκούλας
✔ Σπάλα – Έχει αρκετό λίπος και συνδετικό ιστό, που δίνει τέλεια υφή στο φαγητό.
✔ Ελιά – Ένα πιο μαλακό κομμάτι με ωραία κατανομή λίπους, ιδανικό για σιγοβράσιμο.
✔ Λαιμός – Ελαφρώς σκληρό κομμάτι, αλλά γίνεται εξαιρετικά τρυφερό όταν μαγειρεύεται αργά.
✔ Στήθος (Brisket) – Με πλούσιο μαρμαρωτό λίπος, προσθέτει νοστιμιά στο ζωμό του γκούλας.
✔ Κότσι – Αν θέλετε έξτρα ζελατίνη και πιο πλούσια υφή, το μοσχαρίσιο κότσι είναι ιδανική επιλογή.
Αυτά τα κομμάτια λειτουργούν τέλεια σε αργό μαγείρεμα, επιτρέποντας στο κρέας να γίνει τρυφερό και να απορροφήσει όλα τα αρώματα της πάπρικας και των μπαχαρικών! 🍲
Γκούλας: Χρόνος προετοιμασίας & μαγειρέματος
⏳ Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
⏳ Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες
🍽 Μερίδες: 4-6
Διατροφικά στοιχεία (ανά μερίδα)
- Θερμίδες: 450 kcal
- Πρωτεΐνες: 35g
- Λίπη: 25g
- Υδατάνθρακες: 30g
Γκούλας- Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα ή ελιά), κομμένο σε κύβους
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κουταλιές της σούπας ουγγρική γλυκιά πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
- 2 ντομάτες, τριμμένες
- 1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
- 3 πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 1 λίτρο ζωμός βοδινού
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
- 1 φύλλο δάφνης
Εκτέλεση
- Σοτάρισμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Προσθήκη κρέατος: Ρίχνουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Καρυκεύματα: Προσθέτουμε την πάπρικα, το κύμινο και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύοντας καλά.
- Υγρά & λαχανικά: Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, την πιπεριά και το φύλλο δάφνης. Προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 1,5 ώρα.
- Τελικό στάδιο: Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σερβίρισμα: Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και σερβίρουμε το γκούλας ζεστό, συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί ή ρύζι.
Συμβουλές σερβιρίσματος
✔ Συνοδέψτε το γκούλας με μια δροσερή σαλάτα λάχανο-καρότο.
✔ Προσθέστε μια κουταλιά ξινή κρέμα για επιπλέον κρεμώδη γεύση.
✔ Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί θα απογειώσει το γεύμα.
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις